Friday, May 13, 2016

Kimchi Korea: A Lyrical Journey in Seoul


@Ihwa Mural Village


26 MAR 2016: Exploring Seoul 
Last day before home.. Hari nie suhu rendah giler, 2°C.. Pakai 5 layers baju.. Totally cold.. sampai keluar asap kat mulut bila bernafas (^^')..

Kami keluar awal dr hostel. Pukul 7 dah keluar dah, semangat hari terakhir untuk explore dan jenjalan sekitar Seoul barangkali (^_^)..

Asalnya, our itinerary for today actually was like this:
  • Morn-walk + Breakfast @Hongik University Street
  • Visit Ihwa Mural Village
  • Have Sotong-Pedas Lunch @Jegi-dong
  • Explore + Street Food Hunting @Insa-Dong
  • Lawat Bukchon Hanok Village
  • Lepak² sampai malam di Cheongyecheon Stream
  • Dinner @Gwangjang Market




Tapi nampaknya, kita hanya merancang (^^,).. Kami skip 1 lokasi dah awal².. Tak jadi pegi Hongik University Street.. terus ke Ihwa..

Sedikit sedih.. Ingat nak lawat HK Cafe dan Coffee Prince Cafe (-_- ).. Tak kesampaian nak mengimbau memori dgn kekasih lama.. Oh! Gong Yoo..





Ihwa Mural Village
Dr Itaewon perlu tukar lane sekali, terus ke Hyehwa St.. dr pintu/tangga exit 2.. jalan terus dlm 200m then nampak Dong-sung Gil signboard.. Dari situ belok kiri sampai jumpa Lock Museum kt simpang jalan.

Dari museum (menghadap kita) belok kiri dah ada signage dah lepas tue..




Kami sampai di Ihwa Village pkl 8.00 pg..

Asalnya tempat nie hanya kawasan perumahan biasa, but pd thn 2006 Local Public Art Committee jalankan Projek Naksan utk menaik-taraf kawasan Ihwa Village. Kira² 60 org artis tlh terlibat untuk mengecat dinding dan memasang karya seni bg menjayakan projek tersebut.

So dptlah kita berjalan keliling kampung (termasuk mendaki bukit dan tangga) dan melihat mural² indah dan arca²/ukiran di sini..


Keep Silent..


Bila kat sini, perlu sentiasa beringat.. Jangan bising² dan bergalak² sgt.. Sila hormati penduduk setempat.. sbb laluan² dlm kampung nie kecil dan rumah²nya sgt berhampiran dan padat..

So.. jgn sampai menggangu penduduk/ tuan rumah kat sinie (^_^)v



One of KDrama's Scene Location..


Seperti biasa.. kawasan² kat Korea nie akan terkenal dan menjadi tarikan pelancong, bila ada KDrama yg buat scene² romantik kat tempat tue.. Same goes in Ihwa Village.

so semua org nak datang dan feeling² romantik jugak.. (^^,)


Fara dlm train (^^')

Tangga ikan kap..

Atas bukit berhampiran kubu..

Ihwa Village juga terletak di dlm lingkungan kubu.. Seoul Fortress Wall. Perlu jalan naik bukit skit untuk lihat dan sentuh kubu nie..

Sgt banyak movie dan KDrama di buat kat area fortress nie.. sbb bleh lihat bandaraya Seoul dr atas. Kalau siang sgt clear.. dan kalau malam mmg magnificent-lah (org yg kata.. aku tgk time siang jer (^^')..)


Magnolia?

Tepi kedai macik jual lempeng..


Berhenti makan lempeng kuchai sat kat area nie.. ada auntie jual lempeng panas.. bagi alas perut skit.. sbb pagi tadi x jadi nak gi makan breakfast kat Hongik University Street..

Then sambung jalan turun ke bawah..





Ada tempat² lain yg juga boleh dilawati kat area nie seperti Lock Museum, Marronier Park (Chestnut House); Ihwajang House dan Naksan park.. Tapi kami x pegi pun (^_^)..

Around 9.40 am kami dah mula menujuk ke Dangdaemun..





Dangdaemun Design Plaza
Since masih ada masa, kitorng gerak ke dangdaemun (plan smlm).. lagi pun kalau nak pegi makan lunch, mcm terlalu awal sgt lagi..


The Design Shop



Dongdaemun Design Plaza (DDP) nie dah jadi mercu tanda terbaru dan paling unik senireka-nya di Korea nie.. Terletak di tengah² Dongdaemun, dan berfungsi sebagai tempat utama utk pelbagai event, seperti persidangan, pameran, dan lain² acara dan majlis keramaian.

by the time kami dtg nie pun.. ada fashion show.. ramai gak artis lalu red carpet.. tp sorng pun aku x kenal (^^")..




Then kami cari kawasan taman seribu white roses.. Sebetulnya kena pegi malam kat sini, barulah cantik dgn cahaya dan lampu.. tapi nie jer yg otw laluan train kami (^_^).. so singgah jerlah..

Erm.. rasanya mcm ada satu scene KDrama yg famous juga kt DDP nie.. citer My Love From the Star kalau tak silap..




Cukup masa kami mula bergerak ke Jegi-Dong.. utk lunch (^_^)


Lunch @Jegi-dong
Dr Malaysia lagi dah survey kedai sotong pedas (Jjukkumi Bokkeum) nie.. ramai kata best.. so kami pun nak try. Around 12.00pm kami mula bergerak ke Na Jeong-Sun Restaurant..

Dr patung tue.. ke kiri straight je (ikut arah tgn sotong).. susur jer jalan tue sampai nampak kedai sotong pedas tue kat belah kiri kaler merah. Kedai first sekali kat simpang..



Jjukkumi Bokkeum sdg dimasak


Alhamdulillah kami makan dgn kenyangnya. Minta portion utk 4 org, tp kami makan separuh jer sotong pedas tue.. lebih, tapaw bawak balik (^^")..

Jangan risau kalau tak reti camner nak makan atau masak.. bila tuan kedai tengok kita macam terkial² tue.. nanti dier tolong gorengkan nasi dalam kuali bekas sotong..

Biasanya lepas sotong masak.. diorng keluarkan sotong dan biar lebihan sambal dan air sotong utk tumis bawang putih dan goreng nasi atas tue.. tambah seaweed flake banyak².

Perghhh!! Sedap giler! Makan pulak dgn jeruk bawang putih (^_^).. You can feel the sensation inside your mouth.. Gituew.. hahaha.



Bersama Aweks korea @Insadong Maru Mall


Insa-Dong 
Selesai urusan di Jegi-dong.. kami ke Insa-Dong pula.. mision kat sini ialah mencuba street foods yg disuggestkan oleh Muslim travelers bila diorng datang ke Korea..

So kat sini kitorng dah listkan apa nak buat dan cuba..
  • Lots of traditional/cultural souvenir - boleh sambung shopping
  • Explore the beautiful/hidden alleys in Insa-Dong - x sempat sbb sesat
  • Try hotteok- best hotteok can be found here..
  • Try other street-foods as well 
  • Visit the famous Ssamziegil Mall
  • Many Beautiful Café
  • Cuba pakai hanbok for ₩3000 (rent from tourist center)


Bosingak Belfry

Tak sure ni bangunan apa.. tp cantik


Sesampai di dataran nie.. tak tahu perlu menuju ke mana.. Kami main redah jer memula.. pastu bila rasa cam lain sangat.. baru try tanya kat sorng pakcik nie..

Kitorng salah jalan rupanya. Pegi arah bertentangan.. so patah balik dan barulah jumpa area Insa-Dong yg penuh dgn gerai² di kiri-kanan jalan..


various of street foods @ Insa-Dong


So kami try hotteok, baulu inti kastard dan inti kacang merah (Bungeoppang), japonggi (korean pipe ice cream), sate sotong, baulu telur (Gyeranbbang); potato spring dan honey string candy (Gul Tah Re - sounds like gula tarik).. Padahal baru jer lepas lunch (^^")..

Tapi ada juga yg kami cari tp x jumpa kat sini.. yg ice cream dlm baulu bentuk ikan (Bungeoppang with ice cream) tue x jumpa.. Then soft ice cream satu kaki tinggi tue pun xder..

Takpelah.. yg penting kitorng seronok try² rasa makanan kat sini.. kalau jumpa kat Mesia takdelah pulak teringin (^^')..


Near by Ssamziegil Mall


Then sbb x teringat nk rent hanbok, so kami bergambar dgn awek korea jer kat tepi mall yg famous tue.. actually kami x masuk pun mall tue.. sbb penat sgt berjalan dan perut sgt kenyang..

So dlm pkl 4.30pm, mula bergerak ke stream.. Otw, jumpa kedai jual beg laptop korean style tue.. bebudak nie duk habiskan duit beli sorng satu (^^,)..


Pastu Fara ajak naik ke satu exit nie sbb nak bergambar dgn patung King Sejong.. tapi semua dah malas.. so dia bergambar dr kejauhan jer.. Actually kat belakang statue tue ada istana lama kot kalau x silap.. Silap x ikut Fara..


King Sejong Statue (Gwanghwamun Square)



Cheongyecheon Stream
Sampai stream 5.30pm.. Cheongyecheon stream nie antara kawasan rekreasi awam yg dimodenkan.. Sangat cantik di waktu malam especially time ada event dan perayaan..

Katanya kalau time lantern festival lagilah meriah.. Tapi kami dtg time biasa.. So hanya berjalan menyusur sungai not-so-natural jerlah (^-^)





Itu pun kami x berjalan sampai ke hujung.. panjang stream dalam 8.4 km.. Kalau jalan sampai hujung dan lalu bawah semua jambatan mesti boleh jumpa the Goblin Design, Secret Dates Under the Moonlights dan Korean Weddings arts area tue kot..

Erm.. museum dia pun x pegi ( ^_')..




But then kami stay sampai maghrib juga, sebab nak rasa suasana malam di sini.. then ada water and light show berhampiran jambatan paling hujung, area Unicorn Horn (Cheonggye Plaza). Cantik dan menariklah juga (^^,)..

Dalam pkl 7.30 pm mula bergerak balik..


It's time to go home..


Oh!.. kitorng skip Bukchon Village (Huhu.. nak pegi village nie sgt² (T_T)..) Gwangjang Market pun kitorang tak pegi sbb salah seorang drpd ahli kumpulan dah pancit.. (^^")..




-----------------//-----------------


27 MAR 2016: Keep Calm + Fly Back Home
Last day.. Bangkit awal sbb nak kena kejar flight pkl 11.00 pg.. Around 6.15 am kami dah check out dari hotel dan bergerak naik train. Alhamdulillah.. Setakat nie smooth jer.. Naik subway ke Gongdeok before change to AREX.




Then kami straight jer ke Incheon Airport.. Sampai airport pukul 7.49 pg.. Check in bags sebaik saja kaunter dibuka (8.15 am).. settled; terus beratur untuk kastam check..

Sekali tetiba masa kat kastam, diorng tahan jem (souvenir) dr jeju yg kitorng bawa hand carry. Dia x benarkan bawa naik flight.. Kalau nak juga, perlu check in-kan kt kaunter beg semula..

Adoi aii.. berlarilah aku gi check in kan..




Cuak juga sbb adik² disuruh tunggu kt dalam.. Akulah sensorng berlari ke kaunter (T_T).. Mujur x ramai org dah.. 9.15 am lepas masuk semula (^^').

So terpaksa tawakal jer botol² tue x pecah.. tapi sempat mintak Fragile sticker.. Tuelah, pandai sgt bawa liquid lebih 100 ml (^^').. siapa suruh?




Then gerak ke gate 113.. Since x breakfast lg so singgah Paris Baquette Bakery.. beli roti, juice and drinks. Berpicnic kejap di lantai air port.. Haha.. mcm xder kerusi..

tapi bestlah bersila atas lantai (^_^)..


Our flight: MH0067..

Lunch time..


// Alhamdulillah.. selamat mendarat di KLIA tepat pkl 4.30 pm.



-----------------//-----------------


Berakhir sudah.. Seronok juga trip ke Korea nie yer.. yg buat jadi lebih seronok sbb kami dapat rasa hampir semua authentic and traditional Korean dishes (yg halal dan boleh dimakan kita)..

Cumanya.. x sempat nak merasa pakai hanbok.. dan melawat kawasan² istana dan historical sgt.. Bukchon Village tuelah.. dan area Myeongdong pun x sempat cover.. Hongdae area pun..


Erm.. keylah.. Till next trip. Annyeong!! (^_^)/



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...