Saturday, October 06, 2012

Edisi Mesra Alam I: Sanctuary Gajah Kuala Gandah



Time boring² cuti Hari Malaysia hari tue, kami pegi tgk gajah. Asalnya nak pegi dlm 11 org.. tp last² tinggal 5 orang saja.. Takpelah.. janji dpt jenjalan tgk gajah (^_^)..

Sanctuary gajah nie terletak di Lanchang. Kalau dr KL ikut KL-Karak Highway; then masuk Pantai Timur Highway and keluar di Exit Lanchang/ Raub/ Kuala Lipis. Keluar je nanti akan jumpa one Large_Brown_Signboard.

Dr situ, turn right and keep on driving.. terus je until jumpa one more T-junction. Deerland on the right and Kuala Gandah just straight ahead.





Haha.. susah kan? Taklah.. senang jer, Tak sesat pun (^^,).. But be extra careful ya!.. jalan sangat tidak elok.. dan berbelok-belok, dan banyak kali naik-turun bukit.. sgt tidak sesuai untuk bawa laju². Lagi pun dah masuk kawasan kampung.. drive santai² jer.

Then nanti akan jumpa Kuala Gandah gated entrance.. masuk untuk park kereta di dalam.. Seeloknya, book siap² tiket/kebenaran untuk naik gajah. Bimbang kalau just walk in nanti tiket habis.. Dalam sehari dihadkan 150 pengujung shj dan half jer yg dibenarkan naik gajah.

Tak boleh naik ramai² sbb bimbang gajah penat. Kalau gajah penat nanti gajah mudah mengamuk. Kang ada pulak yg kena pijak (^^’).. Oh! Aktiviti start around 12.30 pm.. kecuali hari Jumaat start around 2.00 pm.. Antara aktiviti yg fun dan besh giler ialah..


Hand Feed dan Pertunjukkan Gajah



Memula gajah-gajah nie akan diperkenalkan kepada pengunjung.. kita ada Alam, Mawar, Abot, Pian.. alah luper laks lagi sekor tue nama apa ntah (^^”)..

Lepas show, pihak sanctuary sediakan betik dan pisang untuk kita hand feed gajah-gajah nie.. hehe agak scary gak nak masukkan tgn dlm mulut gajah nie.. better hulur kat belalai dier jer (^^!).




..Since tadi kami sampai agak awal.. so sementara tunggu show bermula, kami jenguk anak-anak gajah nie dulu.. comel jer duduk dlm kandang..





Menunggang Gajah



Erm.. untuk naik/ menunggang gajah adalah limited.. kalau book untuk 11 orang, 5 saja yg dibenarkan untuk menunggang gajah.. Kalau pegi 5 org, dapat 3 tiket jer..

Tapi bila tgk muka nana yg sgt excited asalnya tetiba berubah jadi sedih.. aku pun mintalah adik kat kaunter tue supaya beri at least satu lagi tiket dan mujur org x ramai.. so diorng boleh beri extra tiket.. (^_^)v..





Mandikan Gajah

This was the most fun part.. hehe tp kali nie cuma anak gajah jer yang perlu dimandikan. Sgt comel yer anak² gajah nie.. masa penjaga bawa masuk sungai diorng siap himpit² penjaga dier mcm budak² yg malu bila jumpa orang ramai.




Tapi once dah masuk air.. anak-anak gajah tue siap meniarap hehee.. comel giler.




Kami mmg sgt enjoy datang sini.. tak sangka boleh berada sangat dekat dengan gajah-gajah nie.. kalau pegi zoo masih berjarak kan?.. hehe.. Cuma tue laa x menunggang gajah.. tapi takpa.. aku gayat sebenarnyer.. (^^”)..




So.. kalau ada yg nak datang ke sini; bleh hubungi pihak Kuala Gandah untuk book tiket terus di sini:

National Elephant Conservation Centre,
DEPARTMENT OF WILDLIFE & NATIONAL PARKS, KUALA GANDAH,
28500 Lanchang, Paang Darul Makmur, Malaysia.
Tel: 09 2790391; 019 932 1576  Fax: 09 2790398


2 comments:

Zulkifli Ayob said...

Assalam,

Cantik gambar2 tu. Ni link untuk maklumat terbaru gajah di Kuala Gandah.

http://gajahkualagandah.blogspot.com

Terima kasih.

NedLi Sakurai said...

oh!.. terima kasih untuk info terkini.. kalau kengkawan yg lain nak dtg nanti.. bleh diorng rujuk link tue (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...