Saturday, February 16, 2013

Shiroi Koibito & White Otaru in One Day

.. Sambungan untuk hari berikutnyer..

[15 Dec 2012 SABTU]-Day Six
Hari nie nak jalan-jalan ke Otaru.. tp before that kami singgah di beberapa tempat dulu.. so, seawal 7.00 pagi kami dah keluar dr Chisun Hotel..

First sekali pegi ke Sapporo Clock Tower la.. sbb smlm dah gelap.. x nampak apa.. tp datang waktu siang (read: pagi) pun xleh nak masuk gak.. so, bergambar kejap di luar pastu gerak ke Odori Park.


Sapporo Clock Tower


kami nak ke Shiroi Koibito Park, nak melawat kilang chocolate yg popular di Sapporo nie.. Untuk ke sana perlu naik train dr Odori St. Makanya perlu ke Odori Park dulu.

Bagus juga.. dpt tgk Odori Park waktu siang.. dan di kala waktu pagi hari cengginie.. mmg xder org langsung.. Lengang dan sunyi.. maka, bolehlah buat snow angel tanpa rasa segan dan silu (^^,)


Odori Park- early in the morning


Oh!.. Odori train station berada kat dlm Odori park je.. so kami naik train dr sini.. dan berhenti di Miyanosawa Station..


@ Miyanosawa Station


Menuju ke chocolate fact


.. dr Miyanosawa Station.. just jalan kaki lebih kurang 15 minutes, then dah boleh jumpa dah kilang chocolate ala-ala Willy Wonka Chocolate Factory nie.




Shiroi Koibito Park
Shiroi (white) Koibito (lover) nie merupakan chocolate factory yg popular dikalangan pelancong dan penduduk tempatan.. Actually dier bukannya kilang buat coklat semata.. tp lebih kepada kilang membuat manisan/ snack manis (camtue erk huraiannya? kenapa aku lost word nie ha?.. (^^")..)

Within this place.. ada juga cafe, ruang pameran.. mini museum, then ada toy exhibition room.. Oh!.. yg paling penting, Shiroi Koibito nie paling popular dgn Ishiya's original sweet biscuit.. kiranya kalau nak rasa biskut hokkaido, kena dtg sini.. tp kami x beli pun sbb tidak dijamin Halal (^_^)v..

Shiroi Koibito Website





Ermm.. ( ^_')

Seronoklah nana.. sbb cita-cita dier nak masuk kilang coklat dah tercapai.. dulu masa kat Birm, siap merajuk-rajuk lg sbb x sempat nak masuk kilang Cadburry (^^')..


Mini museum 

The Cookiecraft Studio


Then kami dpt tgk macam mana Shiroi Koibito famos cookies dibuat dan dikilangkan.. Diorng sediakan studio khas nie: Cookiecraft Studio, supaya pelawat dpt lihat sendiri dr luar cermin.

Lepas tgk org buat cookies, tgk diorng buat cakes dan desserts pulak..


Cakes and desserts.. yum.. yum..


kat cafe dan dapur di bhgn cake-dessert nie tadi.. diorng sediakan tempat untuk kita belajar dan buat sendiri dessert² yg kita nak, termasuk nak buat/ decor chocolate.. tp kena bayar; sorang dlm ¥650++ camtue kalau x silap..

Menarik jugak kan? ('-^ )


Astro-boy @ toy exhibition room


Then kami lawat kawasan pameran toys.. mcm² ada.. dr zaman dulu punya alat permainan, sampailah ke figura-figura yg ramai org kumpul skrg nie.. then ada gak miniature pokemen semua tue.. Cantik jer dier susun dan kumpul atas rak..


..dr menara turun ke Tudor House..


Last sekali kami lawat Candy Labo kat dlm nie..Terletak di tingkat bawah.. diorng buat handmade candy drpd sugar-syrup+ perasa+ pewarna. Lebih kurng macam Sticky candy store kat Sunway Pyramid tue..


The Candy-man.. Hey sugar!.. Oh! Honey.. honey!

Candy Labo


Lepas tgk diorng buat candy.. kitorng asyik laks main machine ferris wheel nie.. sbb nak dptkan gula-gula kaler favourite.. jenuh gak la nak dpt candy perisa cola kaler merah-hitam-putih. Farah yg dptkan..

\(^o^)/ Tq kakchik!


Mechanical Tower Clock

The white_blanket_garden

kisah x berapa nak klasik (^_^)

The Rose Garden yg tiada bunga rose-nya..

Bawa balik salji skit.. ada org kirim


Lebih dua jam juga kami kat Shiroi Koibito nie.. Perlu bergerak segera ke Otaru.. kang lambat² kang.. gelap pulak hari, x sempat nak ronda jauh² dan lebih lama..

Untuk ke Otaru perlu naik train dan lalu banyak stations.. sepanjang perjalanan tue, view nampak biasa jer.. cuma bila sampai di Asari membawa ke Otaruchikko, kami lalu bersebelahan dengan laut + kawasan boat-boat nelayan..

View mmg sangat cantik kat situe.. tp sbb leka tgk.. x sempat nak snap gambar.. Then kat Minami Otaru pun cantik gak view dier.. Dari Minami Otaru, selang satu station jer dgn Otaru.. so kami berhenti di station berikutnya..

Sesampai saja di Otaru.. first things yg kami jumpa adalah benda-benda nie:


Glass Arts.. Pelita dolu-dolu.. dan Takuya Kimura yg kakkoi.. (^_^)


Keluar jer dr train st.. dah rasa mcm rusa masuk kampung.. pastu check-check, rupanya peta dan list tempat perlu lawat tertinggal kat bilik hotel.. haha bijak.. bijak.. sapalah yg pelupa sgt tue kan? (^^')

kalau ikutkan plan asal.. kami nak pegi kat semua tempat nie: Otaru City Museum; Otaru Canal; Otaru Canal Plaza (cari souvenirs); Otaru Miyakodori Shopping District; Bank of Japan Museum; Sakaimachi Street- Music Box Museum, Otaru Steam Clock, Glass Workshop; Wing Bay Otaru..


Ke mana kita?.. @Otaru town..


Since perut pun dah bunyi keroncong.. so cari makanan dulu utk alas perut.. sini xder tempat nak lepak untuk picnic.. so kalau rasa was-was nak makan kat restaurant² yg ada kat sini; better bawa sandwich jer.. mudah nak makan..

Actually kalau diikutkan Otaru nie banyak jer kedai makan seafood.. dan amat terkenal dgn ketam gergasi.. tp tue laa.. x reti, kan~. Kang dah beli kang kena suh dier masak la plaks.. kalau dier letak sake ke dlm tue mana kita nak tau.. dak?


Lunch -  Melon Pan wt White Pepsi.. + KFC Fries..


So lepas tue.. sambung jalan.. kami lalu simpang ke Otaru Miyakodori Shopping District, tp memasing dah kebekuan kot.. x dpt berfikir dan x ingat pun miyakodori nie termasuk dlm list perlu lawat kami..

Uda siap tanya.."Ngah.. nie?".. dan aku menjawap.."Ntah.. mcm xder apa jer.." (^^") sambil berlalu menyusur jalan bersalji.. hahah... ngeng betulla.. dah terlepas peluang bershopping..

Then kami jumpa bekas laluan train: H.K Porter yg dibina sekitar tahun 1884..


H K Porter 1884- pose mcm bdk skolah lawat museum.. (^^')

..near Otaru Canal Plaza

inside the Canal Plaza..


Then.. kami masuk dlm canal plaza nie.. nak panaskan badan kejap.. sambil study peta.. Dlm nie ader tourist center.. so bolehlah tgk-tgk semula peta dan jalan.. Last-last kami sepakat untuk menyusur jalan Sakaimachi nie..


Restaurants

Sci-Fi Movie Museum.. err.. kot (^^,)

more restaurants..

Accessory Market..

@Sakaimachi. Street.

Okey.. dah xder apa dah kat jalan nie.. 

Lapar.. stop untuk makan jagung jap (^_^)


.. panjang betul Sakaimachi Street nie.. sampai senja kitorng jalan.. maybe sbb jalan sambil masuk setiap kedai yg menarik kot.. ada lah jumpa kedai² brgan kaca (glass art).. Music Box Museum.. Cuma x jumpa Otaru Steam Clock jer..

Then, lepas makan jagung rebus yg sedap (maybe sbb lapar + sejuk, semuanya jadi sedap), kami patah balik semula menuju ke kawasan canal yg famous tue..


depan kedai souvenir Otaru Canal..

The famous Canal of Otaru..


Tempat nie kalau time Snow Light Path Festival lagi cantik.. diorng akan letak bebola kristal? ke kaca? (^_^).. dan nyalakan lilin atas tue.. spy dpt dihanyutkan kat canal nie.. so beratur laa api-api kecil, mcm banyak sgt kelip-kelip sepanjang canal..

Tapi festival tue bln february nanti.. so skrg nie xder laa..


sepanjang tepian terusan

Dah nak balik dah...


.. oh! satu lagi yg famos kat Otaru nie semestinya sushi.. sbb seafood kat sinie giler fresh.. so untuk tidak mengecewakan diri masing-masing, kami try 1 set sushi before balik ke Sapporo..

Alhamdulillah.. mmg best makan ikan fresh nie yer (^_^)


sushi..


okey.. jumper next post... jya ne~


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...