Tuesday, April 17, 2007

Day 16: From London with Love

Hari nie kitorng pusing² hampir satu kota London!!
hoho! (^.^).. Saiko!!!..



PicTuRE 1 : Di suatu senja di Tower Bridge..


Selepas breakfast (Old English Breakfast) awal pagi tadi, kitorg mula gerak ke destinasi pertama- Natural History Museum… Museum nie terletak berhampiran dgn tube station, South Kensington.. so dr tube station tue, kami just jalan kaki beberapa minit sajer..

Untuk masuk ke Museum nie, x perlu beli tiket, tapi diorng ader buat pemeriksaan beg (^^,).. klaka la plaks rasanyer... bimbang kami bawak parang kot (^^!!)...





Actually museum nie ader bermacam-macam bilik pameran.. tp kami cuma masuk 2-3 bilik pameran jer. Mula-mula, kami masuk ke bilik pameran zaman purba- lebih kepada dunia zaman t-rex, kemudian kami ke kawasan wild nature dan human-body… lepas tue rasa mcm nak muntah hijau dah tgk pameran.. (^^!!) so kitorng keluar dr situe dan naik ke atas.. menuju ke Royal Albert Hall

Berhampiran National Museum ada Vic & Albert Museum dan Science Museum... tp kitorng x masuk… setakat lalu ajer, dan jenguk-jenguk dr luar.. (kami bimbang kami akan pitam kalau kami masuk dan tgk pameran lagik selepas lebih sejam di Bational Museum tadi..(^^!!)..)



Then kami jalan.... jalan... jalan dan jalan lagik.... selepas 30 minit berjalan kaki.. kami pun sampai kat depan Royal Albert Hall. bangunan berbumbung bulat macam stadium tertutup nie..

Takderlah cantik sgt, lawa lagik Istana Budaya kiter... tp yelah.. Bangunan nie dah mahsyur, dah ader nama.. kalo idak.. takkanlah ader org melayu kiter berebut-rebut nak buat persembahan kat sinie… (^^!!) ...

Pastu.. kitorng just ikut map yg kitorng amik kat tube station tadi.. sambung pegi ke Kensington Garden.. jalan sampai ke hujung jalan.. then kami amik bus untuk ke Harrods.. walaupun dah dekat... tp apersalahnyer.. nak rasa gak naik London double decker nie kan... (^^,)

Dr jauh kami dah nampak bangunan Harrods nie… Bangunan yg lebih banyak kaler hijau nie, duduk tersergam megah kat tengah² jalan yg sibuk tue.. sebaik shj kitorng turun dr bas.. kitorng terus bergerak ke arah Harrods...

Ramai giler org² kaya membuang duit di sinie rupa²nyer. Lepas hampir 30 minit ronda-ronda dlm Harrods nie… kitorng pun keluar (actually nak carik kawasan yg diorng letak gambar Lady D ngan doddie tue.. tp x jumpa laks..)..





Kitorng sambung jalan-jalan ke Hyde Park plaks.. jalan-jalan sampai ke Lancaster Gate. Dr situ kitorng amik tube untuk ke Marble Arch. Saja nak lawat pintu gerbang untuk masuk ke kawasan istana… kalo zaman dolu-dolu.. kena lalu gate ni dulu baru leh masuk ke kawasan istana ngan kereta kuda.

Pastu kitorng naik balik tube, singgah ke Edgware Road.. uda nak makan rendang daging dan air sirap kat restoran Mawar.. tp xder rezeki la plaks… Kedai tue tutup.. so kitorng just pegi kedai halal org paki jerk….

Lepas Lunch, kitorng gerak ke Oxford Street.. banyak betul brg murah².. (^^,) hehe.. shopping sakan kat sinie.. Kak eta ckp.. ini pun x murah lagik.. kalo time boxing day.. lagik harga turun menjunam-junam. Hohoh patut aa diorng nie suker berbelanja sakan.

Tp yelah kan.. kalo gaji dlm £2000.00 harga baju-seluar-kasut dalam £15 - £30 (kedai biasalaa.. jgn aa pegi D & C ..).. brg dapur satu troli bleh dpt dlm £20-£30 ajerk… mana x seronok berbelanja… yer tak (^^!!)

('-^,)..OK .. sambung balik...





Lepas shopping.. kitorng gerak ke Buckingham Palace… amik tube dr Tottenham turun di St James’s Park. Jauh gak berjalan, dr station tube… Tapi sampai jugak akhirnyer, selepas penat berjalan dan bertanya kat abg polis tue tadi.

So.. Jumper gak kitorng istana kebanggaan diraja England nie... Tapi time kitorng dtg bukan time diorng changing Guards laa.. so x dpt la tgk pak guard topi tinggi tue berkawad.. cumer dpt tgk dr kejauhan ajerk.. ingat bleh la bergambar ngan diorng (^^!!)..

pastu lepak² kat depan istana tue.. lepak² kat area² taman… pastu biler dah puas.. kitorng bergerak menuju ke tower bridge..

Oleh kerana planning hari nie berjalan agak lancar.. so impian kitorng nak tgk tower bridge waktu malam tercapai… kitorng sampai kat area tower bridge… time matahari mula nak terbenam.. dptlah melepak di padang rumput nan hijau menghadap tower bridge, sambil menikmati pemandangan matahari terbenam..

Actually nak tunggu diorng nyalakan lampu.. lebih cantik.. sbb tue kitorng plan tower bridge lokasi last kitorng hari nie.. so selang 20-30 minit lepas tue.. lampu-lampu jalan, bridge, bangunan semua terpasang... (^.^)hohoho sangat cantikk!!!

Suasana malam kat sinie sgt cantik.. agaknyer camnerlah suasa malam kat Paris erk? Mesti lebih romantic gitu... (^^). Then dlm pukul 8.40pm.. kitorng mula menyusur perlahan-lahan Thames River tue.. Dr Tower Bridge ke London Bridge. Then amik tube balik ke Vauxhall



//tp banyak gak tempat yg x sempat nak pegi tadi.. tp takper.. sambung esok… (^^)v

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...