Friday, July 16, 2010

Day 9 : Pisa.. Mama mia..!




15 June 2010 [Tuesday]

Haiitt!!.. Dr London.. we all terus ke Pisa, Itali.. so dgn rasminyer.. Trip ke Itali pun bermula!.. Italia Saiko!!




Dr Baker St.. we all perlu naik bas utk ke standsted


..5.00 am bangun dan bersiap-siap; perlu naik bas easy.com pkl 7.30 am untuk ke stansted. Flight pkl 11.30 am nanti.. tp biarlah sampai awal di air port..






After 4 hours.. sampai kat Pisa Galileo Galilei International Airport.. amik bus then terus ke Moderno Hotel. Actually bandar Pisa nie kecil jer kata uda.. bleh jalan kaki jer nak ronda-ronda satu bandar.. tp kena simpan tenaga.. lepas check in kang nak jalan plaks (^_^)..

Sampai jer dlm bilik terus lunch dulu.. solat-solat dan refresh.. pkl 5.00 pm baru keluar.. since skrg summer kan.. pkl 5 mcm pkl 2 ptg jer.. (^^i).. nasib baik gak kan.. ader extra masa nak ronda-ronda..

So.. Pisa Torre it is!!..





Dari hotel kalo Jalan kaki ke Pisa tower.. amik masa 25 minutes jer. Tp tak nak habiskan tenaga lagi.. so we all naik bus jer ke sana.. (malas lenguh kaki sbnrnyer.. (^^i)..)



..dah sampai.. jom masuk!





Menara Condong Pisa (Torre pendente di Pisa) menara biasa jer, menara loceng gereja untuk bandar nie. Kedudukan dier hampir tp agak kebelakang skit dgn Pisa's Cathedral Square (Piazza del Duomo).

Asalnyer tegak cam biasa laa.. tp after thn 1173, menara nie makin merebah kearah tenggara, khabarnyer sbb masalah tanah kat situ, bkn dlm condition yg sesuai untuk buat menara tinggi.. erm.. yer ker? ('_- ).. bkn sbb lain?

Ok.. ok.. tambahan info; tinggi menara ialah 55.86m dr tanah ke sisi paling rendah dan 56.70m untuk sisi yg lebih tinggi. Lebar dasar/base tower dalam 4.09m dan bhgn paling atas ialah 2.48 m. Ada 296 mata anak tangga dan katanya menara nie makin merebah, condong menghala ke bumi.




pemandangan biasa.. org amik gambar cengginie.. so semua org kena buat (^^').. kitorg pun sama.. sbb kalo x buat mcm x sah dtg sinie.. (^^!)






Cuasa x berapa cantik hari nie, sempat hujan kejap.. then cerah.. then mendung balik semula.. huhu..


Oh!.. tadi..

masa memula masuk tadi.. ada sorang awek nie.. cantik, muker cam arab² skit.. tetiba jer peluk uda.. pastu nampak dier borak² dgn gembiranya dan kenal²kan uda kat kawan² dier.. ingatkan coursemate uda.. sekali rupa²nya uda pun x kenal.. (^o^)haha lawak jer minah nie.. dier muslim, kerja kat US.. katanya dia mmg excited giler kalo dpt jumper org muslim.. sbb tue dier tegur (^^,)hehe comel.. comel..

tp majority masyarakat muslim kat luar mmg suker tegur.. kalo selisih kat bahu jalan pun paling tidak akan beri salam.. sugoi ne~..

Pastu we all bertegur ngan couple omputih nie.. actually kitorg offer nak amikkan gambar diorg berdua; memula diorg tolak.. maybe sbb diorng ingat kitorg nie mcm org² sini yg suka paw duit pelancong.. actually mmg tau, kat sini ramai manusia yg asalnya nampak mcm ikhlas nak tolong.. then pastu mintak duit.. kalo skit² oklah jugak.. nie gila banyak paw..

then.. lepas amikkan gambar.. we all borak-borak.. rupa²nyer diorng nie researcher.. wife dier kerap dtg mesia area borneo then siap ckp pernah dtg kuantan, pegi TC lagi.. haha terharu des.. (^_^)v..






masa memula sampai.. dah nampak dah gerai-gerai kat luar tadi.. tp nak tgk menara condong dulu... kang tutupla plaks kalo lambat-lambat.. then kalo nak beli sourveniers, better beli kat luar jer.. kualiti sama jer mcm kat dlm tp harga lebih berpatutan..

So.. after lawat pisa.. we all lawat gerai-gerai kat luar tue plaks..



gerai-gerai souveniers


Homemade pasta.. mcm2 kaler pasta ada


Italian sweets


Manisan nie mmg sgt manis.. huhu.. org sinie mmg sweet tooth laa, camner diorng bleh makan erk? naik pening pala sbb manis sgt (^^i).. btw harga dier €3 satu cup.. katanya, ini one of italian favourite desert/sweets tp rasanyer kalo org balik mekah ader gak bawak candi putih tue kan.. lebih kurng itu laa rasa dia

lepas tgk-tgk dan beli-beli.. we all gerak balik.. jalan kaki jer..

actually for me, the best way nak tgk tempat org ialah dengan berjalan kaki atau naik beskal.. sbb kiter bleh lebih menikmati pemandangan.. ne~ tp make sure tempat tue tidak panas terik (^^i)v





Uda bawak kitorng gi makan gelato (ice cream).. katanyer, kedai La Bottega Del Gelato nie paling best ice cream dia.. homemade ice cream punyer.. buat dan mix ice cream pakai tangan (yelah takkan pakai kaki laks ne~ (^^')..)






Then kena gerak semula walaupun ice cream masih berbaki.. sbb kalo lambat-lambat kang gelap laks.. dah pkl 8 lebih dah pun..





beli cherry..


Lagi satu, kalo jalan kaki kita mudah nak singgah² kat deretan² kedai sepanjang jalan.. ~mmg nak carik menara pisa yg tinggi dlm 1 kaki, sbb nak setkan ngan eiffel model sama saiz yg we all beli last week untuk mak tue (^_^)..

Ah!.. kat sinie.. we all jumper budak mesia gak.. hahaha excited giler biler dpt jumper ne~.. walaupun ntah sapa².. tp selalunyer org yg tegur dulu.. sbb kitorng berempat.. x sedar sgt alam sekeliling.. maybe mereka² nie pun sgt excited bila dpt jumpa org senegara (^^,)..

erm.. actually it's kind of kimochi-ness ne~ dan sgt² seronok (agaknya) bila dpt dgr bahasa yg sgt familier dgn kita biler berada di negara org.. maybe itu yg menarik org untuk tegur we all.. (^_^)v.. tp hal ini tidak berlaku sgt biler di London.. heheh dah ramai sgt org mesia kat London kot.. dah jemu (^^i)






Depan Pisa train St.


akhirnyer.. dah sampai balik semula ke hotel.. walaupun sbrnyer 25 minutes perjalanan.. tp banyak sgt singgah².. makan ice cream laa, beli chery laa.. tapau makanan untuk dinner laa.. borak² ngan org mesia laa.. dah jadik sejam lebih (^^i)..






2 comments:

cekkeya said...

uihhh, cantik cantik a gambar kat menara pisa tuh. dah boleh buat poskad. eheh

ps://a ah kan, lawak tau cakap aiskrim buat pakai tangan, takkan pakai kaki. haha

NedLi Sakurai said...

itu pun nasib baik jer dpt gambar yg ok.. kalo x semuanyer gelap.. mendung sbnrnyer .. kejap2 jer ader matahari..

dah la kami-kami nie amatur jer bab2 amik gamabr nie.. x reti nak main2 lighting aper semua ne? (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...