Sunday, February 03, 2013

From Narita to Sapporo Chitose..

Deng.. x habis-habis lagi trip ke Japan nie yer.. hahaha.. gome-gome.. lately nie sgt busy.. last 2 weeks kena kerja sabtu-ahad.. then last week pun kena kerja juga.. so x sempat nak kembalikan mood para-para sakura untuk menulis blog..

Dahlah mood aku nie swing every minutes.. (^^')..


Okeh.. mana kita? Day 5 rite? .. Jom sambung trip ke utara plaks.. Sapporo di Hokkaido, Japan.. Sapporo nie terkenal dgn kawasan untuk bermain ski.. tp kami ke sana bkn untuk bermain ski.. just nak jenjalan main salji.. lain kali lah main ski (x reti sebenarnyer.. haha)


Munich X-Mas Market in Sapporo


[14 Dec 2012 JUMAAT]-Day Five

As we said before, perlu check out awal pagi.. sbb flight kami pkl 11 nanti. Dari Nihonbashi ke Narita ambil masa lebih daripada sejam.. dan kalau tak ambil train pkl 7 nie nanti.. bimbang lewat plaks train berikutnya..

So.. 6.30 am keluar dr Nihonbashi Hotel.. Turun ke bawah station dan naik train pukul 7.15 am.. Bila dah dlm train baru bleh tenang skit.. haha aku cuak skit bila kena kejar flight/ train nie.. bimbang tragedy lama berulang kembali (^^")..

..dan biasanya train awal pagi nie masih kosong.. dapatlah kami duduk dan lelap mata sekejap.. yelah sejam lebih kot.. boring jugak kalo duk tgk setiap tempat berhenti kan.. Tapi kalau macam aku yg ambil masa skit untuk lelap nie.. membilang station jer lah.. (^^!)..

Start dengan Shikoiwa- Ichikawa- Furabashi- Kudanuma- Inage- Chiba- Tsuba- Isuga- Yotsukaido- Monoi- Narita- Shisui- Narita- Narita Airport.. - ader yg terskip tak? kalau terskip maksudnya aku terlelap kejap tadi (^^,)..


Terminal 2 - Narita Airport


So.. after sejam setengah kami pun sampai di Terminal 2 Narita Airport nie.. terawal la pulak kan.. kaunter x buka pun lagi (^^').. Air Asia buka 9.30am nanti.. makanya terpaksa melepak jap di luar.. sesambil tue blehlah breakfast..

Then lepak kat gate plaks.. Oh!.. kami naik Air Asia Japan nie.. tak sangka (tak sangka?) service diorng kat sini bagus.. tip-top.. (^^,)


Sampai Sapporo Chitose..


Sampai di Sapporo Chitose 12.45 pm.. Then kami beli Otaru Day Pas (¥1500) siap-siap untuk esoknyer plan, jalan² sehari ke Otaru. Then baru naik JR train menuju ke bandar Sapporo..

Sampai di Sapporo St around 2.25 pm.. Kami disambut mesra dek salji yg turun.. hehehee.. syok jugak bila dpt rasa salji menyapa muka.. Tanoshiii... sambil jalan sambil tadah tgn nak kutip salji (^^').. nampak sgtlah kepelikannya kan? (^^,)

Then kami jalan kaki ke hotel + pusing² skit sebab sesat.. Salji yg turun makin lebat.. org keliling siap berpayung.. So kena bergerak dgn lebih pantas.. dgn beg beratnya..(^.^)..  last² singgah 7-E.. sbb nak tanya jalan dan beli roti..


Chisun Hotel -Gambar ehsan drpd En.Google


Dari 7-E tue dah dekat dah rupanya.. itu-ini, begitu-begini, check in dan sebangainya.. last² 4.05 pm baru kami keluar dari Chisun Hotel.. Baru nak keluar.. (^^').. Hari nak gelap dah pun.. tp takpe.. kami perlu jugak keluar malam nie..

Actually kami nak jenguk nite market kat Sapporo Park hujung jalan sana.. Diorng panggil Munich Christmas Market.. Better keluar hari nie.. sbb esok dah seharian nak jenjalan kat Otaru.. the next day nak pegi tempat lain laks sampai malam.. bimbang x sempat plak nanti..

Oh!.. at first kami nak pegi ke Hokkaido University near by.. katanya ada satu kawasan tue cantik sgt untuk bergambar.. tp sbb hari makin gelap.. kami hadkan plan kitorng kepada Sapporo Clock Tower; Sapporo TV Tower dan Odori Park (include Munich nite market tue)..

Tapi x jumpa plak jalan nak ke Sapporo Clock Tower time gelap-gelap nie.. so kami terus ke Odori Park..


Odori Park - view from Sapporo TV Tower


Odori Park
Park nie terletak di tengah² bdr Sapporo. Odori bermaksud jalan besar.. sesuai dgn namanya, mmg taman nie kalau dilihat dr Sapporo TV Tower nampak mcm jalan besar dan luas, memanjang dr timur ke barat melintasi blok-blok bangunan kat situe.

Odori Park nie dier memanjang.. lbh kurng 1.5 km panjang and cover keluasan sebanyak 78,901 m². Pada asalnya ianya dirancang untuk dijadikan laluan utama bandar nie; tp ntah camner jadi park untuk public.. dan untuk sepanjang tahun pelbagai event dan upacara diadakan di sini seperti Sapporo Lilac Festival dan Sapporo Snow Festival..

Antara local landmarks bg taman nie ialah Sapporo TV Tower dan Sapporo City Archive Museum. satu terletak dihujung timur.. satu lagi di hujung barat Odori Park..


Odori Park


Odori park dihias cantik dgn lampu pelbagai nie sbb skrg nie dah start dah Sapporo White illumination.. sana-sini lampu.. katanya seluruh Japan ada pesta lampu camnie; macam kat Shinjuku, Roppongi Hills, Shiodome, Tokyo Midtown, Odaiba, Ginza etc..

Oh!.. nie jalan-jalan skit dah jumpa Munich Market.. so kami singgah untuk rasa suasana ala-ala mcm di German (^_^)..


Munich Christmas Market
Pasar nie dibuka sempena usahasama bandar nie dgn Munich (German).. kebanyakkan barangan yg dijual di sini adalah barang-barang keperluan dan persediaan menyambut Christmas. Ada juga makanan tradisional masyarakat German, crafts, few other lovely goods, hot drinks and etc..

Since market nie mcm meraikan Christmas yg bakal menjelang so adalah Santa Claus merayau-rayau keliling market.. Santa claus jalan kaki jer.. kereta slider dan rusa-rusa dier dah hilang (^_^)..


Munich Market entrance

Inside the market

Selesai ronda Munich Market..


Xde apa sgt nak dibeli kat market nie.. bagi kitorng la.. so just pusing-pusing pastu keluar.. then kami menuju ke Sapporo TV Tower pula, yg terletak dihujung Odari Park nie..


Sapporo TV Tower
Tower ni dibina pd tahun 1957 untuk support communition network kat sinie. Yang bestnya tower nie.. dia ada observation deck pada ketinggian 90.38 meter; dan dibuka untuk public.. dan ianya free. Subarashi desu ne~?..

Maka bolehla kami melihat bandar Sapporo dr atas.. Erm.. ('-^ ).. Kalau kat mesia, nak tgk Goergetown dr atas (naik Bangunan Komtar) kena bayar RM15.. (^^').


Sapporo TV Tower

Main game - di arcade dlm TV Tower 


Selain dr observation deck.. ader kedai souvenir, arcade game, dan agē-agē photo-booth.. Budak-budak nie duk pakat main game kat sinie.. blasahla kan.. penat tunggu aku shopping souvenir kot (^^")..





oh!.. Kat sinie salji agak tebal, bila cair akan jadi black ice.. boleh tergelincir sbb jalan jadi sgt licin.. so kami beli Kutsu no Suberidome.. benda nie anti-slip rubbers pads yg kita bleh pasang pada kasut..

Cumanya agak bising bila x berjalan atas ice; bunyi paku besi berlaga dgn tar dan simen.. Apa pun, better beli sbb ramai yg nasihat suh beli bila sampai Hokkaido.. Tp kalau dah pakai winter shoes/ boot khas tue x perlu lah.. (^_^).




Lepas penat main game dan bergambar dgn mascot rabbit hitam kat bawah tower tadi.. kami decide untuk jalan-jalan kat Odori Park semula, sebelum berjalan balik ke hotel.. Sesambil tue, try carik Sapporo Clock Tower.. Manalah tau jumper (^_^)..


Fara dan Nana.. di tepian jalan..

..OTW balik ke hotel..


..kami jumper clock tower tue.. dekat sgt ngan Chisun hotel rupanya.. pusing-pusing situ jer.. tp nanti letak gambar Sapporo Clock Tower yg waktu siang kat post seterusnya..

Okeylah.. jumper nanti untuk Otaru day out.. Jya ne~


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...