Tuesday, April 22, 2008

Pulau Perhentian

Kitorng baru balik dr Perhentian nie… best giler. Mmg saiko00oo00oo!!.. x sangka begitu seronoknyer bersnokeling nie yer.. (^_^)v





[17 Apr 2008] – Bertolak ke Besut

Uda sampai kuantan dlm pkl 8.00pm tadi.. lepas makan² sup tulang siam dan packing² bags.. kitorng lepak² kejap sambil tunggu abuwan sampai.. Dalam pkl 12.30 pg, kami mula gerak.. Abuwan kata, semua jgn tido.. semua orang kena gilir² drive.

Beli bekal air nescafe sampai 4 tin, tp bila lepas Kerteh, sorang² tumbang.. Memula kak uda, pastu aku.. (^^'). Last² abuwan jer yang drive.. nasib Uda ada temankan.. Dari topic masak² sampai ke study; sampai ke politik.. Last² dah tatau nak cerita pasal aper dah.. kehabisan topic.

Then… sampai Besut dlm pkl 5 lebih.. Jumpa kawan abuwan kat sana.. Dier ajak dtg umah dier.. rehat² dulu, sbb pkl 10 kang baru gerak ke Perhentian... dan biler dah jumpa katil.. aku ngan uda temankanlah najla dan kakak anem tido kejap.. (^^")

Then.. masa untuk bergerak.. lepas sarapan nasi lemak kukus yg mak Abg Sham masak tadi (Tq makcik, best aa nasi lemak kukus.. dah lama x makan).. kitorng terus ke jeti untuk dptkan boat ke Pulau Perhentian



[18 Apr 2008] – Menuju ke Pulau Impian Perhentian…

Kitorng naik boat laju.. giler aa melompat². Mmg betul² dilambung ombak. Dari tanah besar ke pulau makan masa 45 minit, so tahan jelah.. Lagik pun best aper, bila muka ditampar² manja dek angin Laut China Selatan nie (^^')

Dlm pkl 11.00 pg sampai pulau.. Check in di Fauna Beach Chalet.. Untuk hari nie, aktiviti agak terhad.. sbb masing² masih dlm mode mamai+ngantuk+letih.. lepas pkl 4 baru kitorng kuar ke pantai.. mandi-manda dan main pasir bersama Tasneem + Najla..

Bebudak nie baru ter-excited nampak pasir putih gebu.. melompat² mcm terlebih gula dalam badan pastu siap baring² atas pasir, buat sand-angel, tak dpt jumpa snow, pasir gebu pun jadiklah (^^')..

tp mmg gebu giler pasir kat sinie.. geram nak buat macam anem dan najla jugak (^^!)


Sesi main pasir



[19 Apr 2008] – Mari Snorkeling di Sekeliling Pulau

Pepagi dah bangkit.. teruja giler sbb nak pg snorkeling hari nie. Abuwan kata dlm pkl 10.00 kiter gerak aa.. so sarapan dulu kat café chalet nie.. best masakan dier.. walaupun mahal..

Pastu.. selepas semua dah siap sedia dgn google, kaki itik dan life jacket, kami pun bergerak ke lokasi pertama. Aper yer nama pantai nie.. tp dorng cakap pantai nie merupakan pantai tercantik di area pulau nie.


bergambar beramai-ramai


Kat sinie just nak amik gambar dan membuat latihan terapung bagi amator a.k.a first timer mcm aku.. Kemudian kitorng beralih ke tempat yg ader coral skit.. Lepas snorkeling sekejap.. Diorng ajak pg tempat lain plak.. (^.^)

Tempat kedua, org yg bawa kami tue kata.. kalo ader rezeki bleh nampak penyu naik ke darat.. (^_^) dan mmg rezeki kami dpt tgk penyu.. cumanya penyu x naik ke darat.. hanya berenang² berhampiran dgn boat kitorng jer..


Penyu sesat datang menyaoa\\pa

lebih kurng ini, penyunya..


Lepas penat bersnorkeling kat situ.. kami pg ke kawasan taman laut.. Kali nie betul² punyer coral.. sampaikan uda naik geli sbb banyak sgt terumbu karang.. (^^,) ikan-ikan kat sini pun besar².. Seronok giler mengejar ikan.

Ader ikan pelangi mcm aiskrim paddlepop, ader yg belang².. landak laut kaler purple.. dori pun ader..hoho giler saiko!! Tapi tuelahh.. tak dpt jumper nemo.. Frust jugak.. masa nie rasa rugilah sangat sbb x beli Camera Olympus yg waterproof




Kami berhenti rehat dan makan roti canai kat kampung berhampiran sat ~make sure bawak duit extra yer.. roti canai harganya RM3.00 sekeping. Then Lepak² kat pantai, sambil menunggu mereka² mengambil gambar..



Uda bersama adik Jela dan Kakak Aneem


Pastu dah nak masuk tengah hari.. Minyak pun dah nak habis.. kalo pegi jenjalan snorkeling lagi.. mau kena kayuh boat pakai tangan nanti (^^,)..

So lepas pg mandi air sejuk dr gunung kat pantai sebelah, kitorng balik ke chalet semula..


Antara peserta yang menjayakan aktiviti snorkeling


Sesampai di chalet, kami lunch ala kadar kat café, pastu balik bilik dan menghibernasikan diri (^-^)v.. lepas pkl 5 baru keluar main kat pantai balik semula.. anak² nak main pasir… aku pun join aa sekalik


Istana Pasir



[20 Apr 2008] – Masa untuk balik

Dah nak balik dah.. rasa x puas snorkeling keliling pulau lagik ~ayat org baru kenal kaki itik dan google..

Kitorng gerak awal dr pulau.. sbb kak uda plan nak gi ke Kota Bahru bila dah sampai ke darat nanti. Nak pegi Pasar Besar Siti Khatijah katanyer. Ok jer.. boleh laa sambar kain tudung selai dua nanti.

Sampai kat darat dalam pkl 9.00 lebih.. Then after breakfast, mula gerak ke Kota Bahru.. Just ronda² kawasan pasar dan bazaar buluh tue dlm sejam dua sbb nak kejar balik Kuantan.. Nanti lewat sgt pulak sampai..

Lepas zohor dalam pkl 3.00 lebih, gerak balik ke Kuantan.. dan Alhamdulillah selamat sampai Kuantan dalam pkl 10.00 mlm..


erm.. ( ^-')

Seronoklah plaks snorkeling nie.. dulu ingat, kalo x pandai berenang xleh nak buat aktiviti laut nie (^^!!)..

nak-nak biler pernah di-”hanyut”kan dek arus laut satu masa dulu.. tp skrg dah reti nak gerak² dan kejar² ikan ala dugong duyung dlm air (^^")..



// So next? ke mana kiter? Redang? Kapas? (^_^)



2 comments:

amoi said...

waaaaaa...besnyeeeeee....jelesssssss....

NedLi Natalisz said...

hehe.. moi jom plan jom..
pegi pulau2 lain laks...
sabah ker?

diorng kata kat sabah lagik meleleh air liur kalo tgk coral dier.. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...