Monday, May 18, 2009

Zoom Malaysia: Pulau Redang


Muka aku baru nak sunburn.. org lain dah nak pulih, aku baru nak gelap (^^i).. agak gelap, kiranya kalo duduk sblh Louis Koo, mesti org kata aku nie, awek adik dia. (^^,)

Yup.. baru balik dr Redang nie.. lama gila merancang, akhirnya dpt juga direalisasikan. Nie semua idea Ona, dia nak bersnorkeling kat Perhentian, tp aku dah pernah pg sana last yr ngan Uda.. So aku tanak.

But then terjumpa 1 pakej percutian ke Redang.. saja² tunjuk kat Ona, sekali Ona ajak buat plan trip ke Redang.. Maka, beginilah percutian kami bermula..





[9hb Mei 2009 – Sabtu]

Niat asal nak gerak lepas isyak.. tp x jadi, sbb Piz x dpt join, dan plan nak bermalam di rumah akak Pis kat KT terpaksa dibatalkan. Lg pun, Mar & Farhah singgah rumah along diorg sat kat Tg. Lumpur.

Sementara nak tunggu awal pg, we all rest + tido² ayam jap.. Mak dah pesan jgn keluar rumah tepat pkl 12.. bertolak dlm pkl 2-3, so nanti bawa ke pagi.. Kalo bertolak awal sgt smpi sana gelap lagi..

Since gerak hati pun suruh ikut ckp mak-ayah, maka pkl 2 pg baru we all mula gerak.. Ikut jalan pantai- Beserah, sbb parents Ila pesan.. jalan pantai x sunyi macam ikut highway/Jabor..

So.. Dr Kuantan, kami naik ke K.T'ganu, lalu Beserah, Cherating & Marang. Aku, Mar & Farhah naik 1 kereta.. Ona, Ila & Isda naik keta 1 lagi. Memula tue x ngantuk.. then selang x lama, aku dah weng.. haha gila ngantuk.. (^^i)

Masa kat kerteh, bebudak nie berhenti jap amik gambar – mmg cantik kat situe waktu malam.. walaupun ada signboard besar tulis : DI LARANG MENGAMBIL GAMBAR DI KAWASAN INI, tp memalam kan, manalah perasan (^^ii)..

Then dr situ.. kitorng naik lagi, ikut signboard + landmarks yg kitorg dah google awal². Dr KT naik ke Kota Bahru.. Then after Jambatan Sult.Mahmud, kat area bulatan Batu 6 tue, kitorng tukar arah ke Batu Rakit/Penarik..



[10hb Mei 2009 – Ahad]

Alas perut @ Restoran Redang Teratai


Dari KT ke Jeti Merang adalah lebih kurng 40km.. so dlm pkl 5.15am kitorng sampai kat jeti dah. Since gelap lg, masing² ajak lepak masjid depan simpang, bleh rest kejap dan terus solat subuh.

Dlm pkl 7.30 kitorng masuk balik kawasan jeti.. ambil sarapan & tunggu Kak Za dtg. Kalau ikut tentatif.. naik boat dlm pkl 9 pg, tp ader kelewatan skit. So kitorg terpaksa tunggu sampai pkl 10 pg



Menunggu ketibaan boat utk ke pulau..

Dr tanah besar ke pulau, dlm 40 minit jer.. before pkl 11, kitorng dah sampai pulau.. then, terus check in.. pastu dgr budak boat kata, pkl 3 gerak pg snorkeling, pkl 1 dah boleh lunch dah kat café..

Kitorg bayar harga pakej, termasuk makan + penginapan + snorkeling.. Kat sinie ada disediakan air panas dan roti 24 hours. Kira oklah servis dia, agak murah & berbaloi (.. dan we all dpt diskaun (^^,) TQ kak Za)


Redang Mutiara Beach Resort


Since masih awal, so kitorg qada’ tido.. sedar² dah pkl 1.30 pm, nasib baik nasi & lauk masih ada.. so gegas² turun café.. Sampai sana ada 1 group yg dah balik dr mencandat kot, sbb diorg baru lps makan nasi + sotong bakar..

..dan dah mmg rezeki kami yg x dpt nak pg mencandat (^_^).. diorg bg kitorg rasa, dptlah rasa sotong bakar yg fresh + manis.. huhu bestnyer kalo dpt gi mencandat, skrg nie bulan penuh.. sotong sure banyak.

Lepas lunch, bersiap² utk menyenorkelingkan diri..


bersiap utk snorkeling trip yg pertama


Tepat pukul 3, boat sampai.. lepas amik google+life jaket+ roti utk ikan.. we all gerak ke Pulau Kerengga.. Lokasi snorkeling nie bleh tahan cantik (tp kat Perhentian lg cantik).. tp ramai sgt org, macam xder privasi rasanya.

Dalam boat kami pun ada 4 group dah.. then sampai kat kawasan nak snorkeling tue, ada 3-4 buat boat besar² lagi.. so quite sesak laa..



Kat sini, coral dia agak jauh ke dasar.. dan agak gerun nak pg jauh dr boat sbb xleh nak berenang laju.. Diorg x bg kaki itik. Kalo tak, bleh gerak laju skit dlm air.. ~eksyen (^^i)

Dan oleh krn kitorg ramai (1 boat ada dlm 20 org) so budak boat tue xleh bg service one-to-one, diorg bawa Mar jer pg jauh skit.. pg tempat² lebih cantik kat situe ~ Jeles (óÒ ).. haha

Oh!.. Thanx Ona sbb tolong jaga ila, walaupun mak ila pesan jaga ila leklok, tp aku terlupa kejap biler dah nampak air.. (^^i) mana nak tau ila fobia air, bila naik balik boat baru aku tau.. sowie ila huhu (^.^)


lokasi pertama snorkeling :Pulau Kerengga


Dalam pkl 5 ptg, we all balik.. lepak² sat bawah pangkin, then after minum petang, kitorang sambung main air tepi pantai.. Tp x lama, sbb masing² masih dlm sleep mode.. Lagi pun malam ada BBQ, kena keluar awal.. karang ayam habis (^^ii)

After Maghrib, kitorng keluar ke café.. Mar & Farhah x larat, diorang sambung tido.. tp biler Ona call kata BBQ best.. rugi kalo x join, tetiba jer diorang dah ada kat tepi tempat BBQ (^^,)..


... BBQ nite


Lps makan ingat nak karaoke, tp pacik² tue dah conquer TV tgk bola.. then ingat nak duduk² lama skit kat pangkin depan laut.. amik angin sambil tgk bintang, tp ngantuk gil.. mmg inevitable! Sgt!! (0_o)

Maybe sbb penat duduk dlm keta x habis lagi kot.. lagipun cuaca malam nie x berapa baik,nampak mcm nak ujan jer.. So, x jadilah nak lepak² sambil minum air kopi/teh tarik + makan roti bakar sapu planta dan kaya..

Dalam pkl 10 kitorng masuk tido..




[10hb Mei 2009 – Ahad]

Isda kejut kitorng suh tgk matahari naik.. huhuh sgt cantik!


Cahaya di ufuk timur..


Hari nie kitorg keluar awal pagi, breakfast pun awal dr org lain (^^i).. Masa breakfast, budak² boat kata nak gerak pg marine park dlm pkl 10 camtu..

So kitorng ada banyak masa untuk jenjalan sekitar pulau, berlatih snorkeling dan melatih ila spy x takut air mcm smlm (^^ii).. Sesambil tue try test guna beg kalis air untuk kamera.. dan inilah hasilnya..



Selepas beberapa kali percubaan, akhirnyer ila berjaya mengurangkan rasa takutnya untuk bersnorkeling (^^,).. then dah masa untuk gerak.. Lepas amik roti untuk ikan, kitorng gerak ke Marine Park..

Taklah jauh sgt dr chalet kitorng duduk.. lebih kurng 20 minit dah sampai kat Marine Park nie.. tp x baper best sbb ramai org.. rasa sesak. Ibarat mcm kena kuak org baru bleh nampak ikan dlm air (^^ii)..


Marine Park


Kat sinie bnyk ikan.. sgt banyak, tp sbb dilepaskan begitu sj.. tak tau arah mana nak pegi.. Ila ngan Mar dah dibawa dek bebudak boat tue.. kitorng x sempat nak kejar, diorng laju gila berenang.. Kalo ikut budak² boat tue, mesti lg luas bleh explore.

Tadi x sempat nak snorkeling area bawah jeti ngan kawasan boat karam tue.. rugi betul. Mar kata bawah jeti lagi bnyk ikan, besar²..  jeles jer dgr .. budak² boat tue asyik bawak Mar & lla jer.. kitorng nie dibiarkan terabai (T_T)..

Then lps sorang kekejangan kaki, sorang lagi rasa penat sgt mcm bleh tido je kat tepi pantai dan masa pun adalah dlm 20 minit lagi untuk balik ke chalet, maka kami decide untuk naik ke darat..

Since perut dah lapar, penat snorkeling lagi.. so kitorng gerak balik ke chalet. Lepas makan balik bilik, sambung tido rest (^^,)..



Penat sgt.. nak bangun pkl 3 utk gerak ke Long Island pun rasa mcm malas (^^,) tp gagahkan jugak sbb rugilah kan kalo pegi pulau utk main air, tp tido jer kat bilik..

Actually bebudak boat tue janji nak bawa pegi Pulau Lima juga, katanya Pulau Lima coral dier lg lawa.. siap ada anak jerung bagai.. (diorng x puas hati biler aku kata, Perhentian lbh cantik dr Redang.. tue yg janji nak bawak tue (^^,))..

Tapi bergantung kpd cuaca dan masa.. dan sudahnya kitorng x pg pun Pulau Lima.. sbb kat area Long Island pun x cukup masa nak teroka semua tempat.. (^_^)v


Ona & Isda- Long Island


Oh!.. kali nie slh sorang drpd budak boat tue.. bawak aku, Ona dan Isda ke area yg best².. siap selam amik gamat, siput mata kerbau dan Nemo bagi kitorng pegang.. Haha diorng tau gak kitorng jeles sbb asyik bawak Mar & Ila jer.. (^^ii)

Kat sinie lebih cantik aku rasa.. dan x se-sesak kat Marine park pagi tadi. Then ada gak org buat latihan scuba kot kat area sinie.. banyak jer org nyelam².. but still aku teringin sgt nak pg Pulau Lima.. nak tgk anak jerung (’_^)

Then before balik, diorng ajak pg tgk ikan kerapu besar & belut gergasi.. tp aku x sempat nak tgk, sbb lambat sampai (actually aku takut nak tgk.. tue yg buat-buat lambat (^^ii)..)

Biler masuk trip ke-3 nie.. dah pandai skit nak amik gambar dlm air.. so nielah antara gambar² yg berjaya disnap masa bersnorkeling di Long Island.. gambar kurng cantik sbb sambil amik gambar sambil lap google yg berkabus.. huhuhu (^.^)


.. dr dasar laut ~Long Island


Punya la seronok main air kat sinie, sampai rasa mcm tanak balik (^^i).. diorng siap tarik suh balik.. dan elok jer naik atas boat, masing² carik makanan.. nasib baik Mar & Ila dah sapukan roti dgn tuna siap² before gerak tadi.. so dptlah mengisi perut.

Siyes lapar!... sampai jer ke darat. Kitorng serbu café utk minum ptg plaks.. (^^i) lepas berenang perut mmg lapar, dpt plaks bubur keledek cicah dgn roti bakar.. hoho (^_^)/ umaiii ~Dlm lapar² sempat lg bakar roti..



Bila dah selesai makan, maka tenaga sudah dicaj penuh.. so diorg sambung main laut lagi.. giler ah ding dong.. mmg mcm budak x pernah jumpa laut (^^i).. ~tp gambar mandi laut nie x dpt disertakan di sini sbb terlalu seksi (^^il)

Dan nak dekat maghrib baru balik bilik.. itu pun sbb hari nak hujan.. dan malam nya kami terperangkap kejap dlm bilik sbb hujan lebat giler.. siap petir dan guruh sekali.. uhuhuh.. last² pukul 9 suku baru kitorng dpt makan malam..

Dan malam nie, niat nak berkaraoke terpaksa dibatalkan jugak… sbb masing-masing bimbang, takut ribut taufan laks yg dtg kalo kitorng start nyanyi nanti.. (^^’)

Dan seperti semalam, kitorg masuk tido awal.. dan x dpt nak baring-baring atas pasir pantai sambil tgk bintang (-_-‘)..




[12hb Mei 2009 – Isnin]

Hari belum lg pkl 6, kami semua dah bangkit dah.. Bagus gak, dpt tgk matahari terbit lg sekali. Dan kali nie kitorg gegas² pg kat jeti.. nak bergambar atas batu² cantik tepi laut kat area chalet sebelah tue..




Actually banyak lagi gambar.. malas dah nak edit & kecilkan.. biar ila jer laa buat plaks.. tunggu dier upload gambar² selainnya tue. (^^i)..

Oh!.. hari nie last day.. kejap jer dah last day (-_- )

Pkl 10 dah kena check out dah.. So lepas sarapan pg dgn nasi lemak pulau tadi.. we all balik bilik, mandi-mandi + bersiap dan kemas² barang utk kembali ke tanah besar- jeti merang..



Ona & Ila


Ona & Me



..balik!!



// .. nak gi mana laks lepas nie erk? (^^,) .. Langkawi?



19 comments:

zack said...

nice...bole la aku g nt...

NedLi Natalisz said...

pegilaa.. seronok kalo dpt pegi reramai- ajak family.. nanti aku fwd no tepon kak za..

dier owner chalet nie.. kalo deal terus ngan dier & pg ramai2 maybe bleh dpt diskaun (^^,)

kuizikel said...

pergh jd agen..

eh ila fobia air ek? hehe.. klu tidak tak laku la nama ko pasni kat parents ila.hehe

wah best gila amik gambo dlm air.. patut kena beli olympus ke apa tah tu yg iklan bleh masuk dlm air tanpa perlu balut..hehe

gambar2 sgt cantik2... oh katakan hati bahawa engko tak jeles ..heh

NedLi Natalisz said...

hehehhe.. tue ko blum tgk gamabr gedik2 atas batu lagik.. kompem jeles laa .. hahah..

btw.. kalo ko ngan amir ikut kan. kitorng sure berani pegi candatnyer..

amoi said...

tu la...ko tak cukup comel lagi...sbb tu boatman tu tak bawak ko snorkel bersama2...ahahaha...:P

ah ko mmg kejam tinggalkan aku terkapai2 dalam air...huhu...tu first time snorkelling...aku pon tatau aku fobia...ahahaha...

NedLi Natalisz said...

hello.. budak tue ckp aku mcm dah pro okey.. dier x kata pun dier x bawak aku sbb sku x cukup comel tau!~ ayat x puas hati.. hahahaha

alaa.. ila.. mana nak tau.. ko nampak cam terre jerk. ayah ko lagi laa.. kacang jer bab sukan2 air nie.. mana aku nak tau ko x sempat blajar dr ayah ko.. (^^i)..

so next time bleh tak bleh nie? kalo x bleh malas dah nak ajak gi mandi laut (^^,)- ayat berbaur ugutan

cekkeya said...

wah...santek2 belaka...gmbr dlm air tuh lagila...subhanallah...

dropmental said...

merujuk kepada kes ila fobia ngan air... haaaaaaa nih laa dia orang yang jadik mangsa kefobiaan ila... masa first time snorkling tuh aku sampai tak cukup nafas dah sebab ila asyik humbam aku tenggelam dalam air... kembung air laut aku masa tuh hukhukhuk... last2 aku naik bot.. sebab mabuk...
muahahahhaha...
ila... ko kah yang bersalah??? heee (soklan kejam... ahakssss)

anyway, aku rasa aku akan ke sana lagi... nak bawak adik2 n kezen2 kecik aku... heeee sape nak ikut???!!!!

NedLi Natalisz said...

Cekkeya,
best tempat nie try aa pg.. ajak si kui & hubby dier sekali, mesti syok!

Ona,
sian ko ona, hahaha.. ko suh ila banjer ko laa.. sbg ganti rugi/upah(^^,)

amoi said...

aini: ahahhaha..cis ada hati ugut aku aa...aku rasa aku dah boleh la..cuma takot sikit2 jek...hehe...perasan tak masa last snorkel tu aku dah boleh snorkel seniri...cuma lambat sket nak bergerak sbb tade orang tarik :P

ona: oh sorry sesangat...aku sangat panik bila berada dalam air...haha...nnti janji tak buat lagi :D

huD said...

huh sumer gediks ahahhahaha ade nada2 org jeles tak dapat ikut tak?
huhuhuhuhu kat sini pantai tak cantek huwaaaaa tp ramai mamat badan cantek2 kat tepi pantai >:)

NedLi Natalisz said...

huhuu... lg best pantai yg ada ramai mamat berbadan cantek2 berbanding pantai yg ada coral yg cantek2... (^^,)

slyde said...

kak ila takot aiiirrr?? baru tau. naseb bek tatau mase kat belum ari tuh ngehngehngeh ;)

oh kak ned, lenkali pegi lagi kalu nak itoott!! :D
x pun, kite g sipadan mabul nak? ;;)

NedLi Natalisz said...

Slyde,

waahh... sipadan? cam best... kena kmpul duit la nie. bleh.. bleh.. insyaAllah. nanti kiter plan trip erk

amoi said...

slyde: wah ada nada2 seperti mau mengutuk di situ...nasib baik tatau awal2...ahaahha :P

wah sipadan...mau ikuttttt

slyde said...

kak ned, jom jom.. bln 6 thn dpn ;)

kak ila, kutuk?? sy baek la, mane men kutuk2 nih, bkn cam jebat & achiq miahahahaha

NedLi Natalisz said...

next yr? ok.. ok.. kumpul duit dr skrg (^^,)

dropmental said...

sipadan??? nak ikuuuuuutttt!!!!

NedLi Natalisz said...

simpan duit ona! (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...