Friday, November 20, 2009

Cuti² Malaysia: Langkawi




Baru balik dr langkawi.. Wuhuu.. (^.^>)




----------------------------------------



Erm... lamanyer x menulis (^^i)v.. nak buat camner, 24 hours a day seems like not quite enough for me ne~?.. huhu tp takper, perlu lbh giat menulis lps nie (gambatte ne~! gambatte!! Yosh!!. Huu Huu * sambil tepuk² pipi mcm Aiba-chan)


Oh!.. last-last week.. we all pegi langkawi.. actually abgwan ada meeting- sambil- shopping trip dgn geng² photographer dier, then tetiba trip nie jadik family-day trip kitorng laks (^^ii).. kebetulan aku cuti, nana pun.. cuti la sgt so we all joint sama.

Aku ngan ila gerak dr KL, dr rumah ila kitorng naik train ke masjid jamek, then nanti tukar train kat sana before turun kat pudu, tp tetiba.. sampai je kat sana, train x gerak plaks.. dan tatau sampai biler baru bleh beroperasi semula. Terpaksa la guna alternative lain utk ke pudu.

Memula nak naik teksi.. tp last² we all jalan kaki jer. Nasib baik sempat sampai before bas gerak. Sepanjang² jln dr KL ke Kuala Perlis, we all habiskan dgn tido jer (^^,).. ngantuk ne~. Thanx to ila sbb belikan tiket bas yg seatnya best dan selesa utk tido. Thanx jugak sbb mengalah ngan aku bila masing² berebut nak duduk tepi tingkap haha (^^ii)




Langkawi [Day 1]

Kitorng sampai di Kuala Perlis.. lbh kurang pkl 6.00 pagi. Lepak surau jap lepas slat subuh, then dlm pkl 8 camtu baru gerak ke jetti Kuala Perlis. Calling² semua org, masing² blum sampai lagi.. Dlm pkl 10 pg baru semua org berkumpul. So terus beli tiket feri untk sbrg pulau.

Sampai je ke sbrg, abgwan settledkan hal kereta sewa dulu. Kalu nak diikutkan kereta sewa mudah jer nak dpt kat sinie, tp kalo dah book dr awal lebih mudah. Bila dah dapat keta sewa, dan 2 family lg sampai, so we all semua gerak ke Kondo Safa Idaman ..

Memandangkan cuaca sgt baik hari nie.. dan dikhuatiri esok lusa entahkan hujan, entahkan tidak (oh! Ayat skema aperkah ini??).. so kak uda cadangkan better ptg-nyer kitorng pg naik cable car.. So cable-car it is.. Lps rehat² dan lunch, kitorng gerak ke Gunung Mat Cincang, lbh kurang sebatu dr Pantai Kok.



.. pilih-pilih topi gedix



Ila a.k.a private-photographer kitorng (^^i)



.. sblm naik cable-car



Sitting in a cable-car, as it climbs hundreds and hundreds meters up into the air was hilariously exciting experience, but not for the faint-hearted one (^^i).. kalo gayat, sila close ur eyes ne~! (^^ii)




pemandangan pantai Kok dr atas



Dari atas platform, bleh Nampak pemandangan langkawi dr atas. Di platform paling atas, ada satu corner untuk short walk away, then bleh jumpa jambatan besi yg menghubungkan antara dua gunung. Kat sinie kalo angin bertiup bleh rasa jambatan nie bergoyang.. hohoho.. tp syok! hohoho...






.. perlu panjat tangga untuk kembali ke platform atas



Tapi xleh lelama sgt kat atas nie.. sbb hari dah mula nak hujan.. dan we all x sempat nak naik sampai ke platform yg paling atas nie.. bimbang hujan makin lebat kang susah plaks nak turun tangga



..platform paling atas



Lepas naik cable car, abg Mie ajak singgah amik gambar sat kat Telaga Harbour Park. huhu aku mmg suker tgk kapal layar nie.. terasa mcm kat Dun Laoghaire laks (^^i)..



Telaga Harbour Park



----------------------------------------



Langkawi [Day 2]




Hari kedua, we all agak lewat skit keluar dr Safa Idaman, battery masing² amik masa skit nak recharge (^^ii).. so keluar breakfast pun agak lewat.. lepas sarapan, we all decided untuk jalan² tgk hidupan liar di Wildlife Park.

Tiket masuk Cuma RM22 untuk dewasa dan RM15 utk kanak-kanak.. kalo ader mycard diskaun 45%.. Dewasa RM12, kanak-kanak RM8 jer… Best kan jadi org Mesia (^^,).. then kalo nak beri makan kat binatang² dlm nie, bleh beli kat kaunter makanan yg khas untuk diorng..



Najla tgh beri burung makan..




..ranchu yasashi!!.. kawaii ne ranchu te! (^^ii)…



Paling best kat sangkar besar Love Birds, sbb biler letak makanan atas tapak tgn, semua burung berkerumun dtg makan.. dah lah comel-comle, colourfull laks tue… huhuhu syugoi! (^o^)/



Widad xder perasaan



love bird a.k.a serindit



.. haha.. sila jaga kebersihan ne~ (^-^)







Merak kayangan yg jinak.. (^^,)



Kat sini ada lebih kurng 2500 jenis burung drpd 150 spesis² exotic.. dan actually ader area burung helang, bleh pegang tp kalo nak amik gambar kena charge RM5.. since semua org cam dah nak balik jer.. rasa malas laks nak bergambar ngan burung² helang yg kakkoi tue.. lain kali je laa.. (^^i)..





Lepas lunch, we all pg borong cekelat kat kedai Haji Ismail.. Coklat lain aku x kesah sgt.. yg penting dpt beli cekelat Daim! (^^ii)..

Then gerak balik ke Safa Idaman. Lepak² sat pastu baru keluar semula.. kitorng gerak ke kedai gamat idaman favourite abg Mie (^^i).. mcm biasalah kalo pg langkawi x lawat kedai gamat mmg x sah kan (^^!)… tp naik harga laa product gamat la nie kan? Huhu



Satu jer gambar ne~, itu pun ehsan dr Tinta Creative (^^ii)…



So lepas celup-celup gulai kawah dan beli skit-skit aper yg patut di kedai gamat, we all sambung shopping gaya bebas cukai kat Idaman Suri dan rangkaian kedai Haji Ismail Group.. then aku berjaya memborong coklat lg.. yatta (^-^)/




----------------------------------------



Langkawi [Day 3]




Dah nak balik dah.. aku ngan ila kena balik awal.. kena beli tiket ferry at least before pkl 12.. sbb bas kitorng pkl 2.30 pm.. so agak terkejar-kejar la gak.. tp sempat bergambar ngan keta sport kaler kuning (sport la sgt) (^^!)..

Then sampai kat jetty dlm pkl 11.. tiket paling releven pkl 12.30 jer yg ada.. kira oklah.. at least sampai jetty kuala perlis dlm pkl 1.30 kan.. so sementara ader waktu sejam suku nie.. we all gerak ke pantai dekat-dekat area jetty… tp x buat aper pun.. saja jer nak bergroup photo (^^!)..



gambar terakhir di langkawi before balik KL




// kredit to ila@amoi.. for her lovely pics + pinjamkan kamera dier utk amik gambar-gambar kiyut kitorng... (^_^)v




16 comments:

huD said...

O.M.G ahahahahah pose aiba-chan nmpknye :))
aku jeles!!! tp nana kate tak best pun g langkawi kali ni, sbb aku takdeklaa tu (gune nada kakteh eh) ahahhahah

NedLi Natalisz said...

aiba chan's pose kawaii ne~? Haha..↲

jalan2 langkawi mmg best, tp tak sebest kalo jalan2 ngan ko dan kakchik ada sekali .. Hehe bleh dpt delicius DKNY limited edition tak kalo tulis camne?

huD said...

huh? WTHeck ahahhahha tak bleh!! aku tgh kmpl duit nak g naik tren kat tokyo ni :)) (dgn harapan bertembung dgn ohchan) miahahhah pathetic!!
p/s: sile rujuk
http://www.youtube.com/watch?v=jQtwvAi5ZR0&feature=PlayList&p=483C1A9D5001AC76&playnext=1&playnext_from=PL&index=64
:D

NedLi Natalisz said...

u're too late ne~? hahaha.. skrg nie.. manager diorng dah amik ochan awal2 kat rumah dah.. bimbang peminat2 fanatik cam ko tunggu ochan kat train station dr pagi sampai malam semata2 nak berhimpit ngan ochan dlm train (^O^)

huD said...

die dah tak naik tren? maner ko tau? huhuhu camner ko bleh tau lebih dr aku ni? tak logic lgsung ahahhaha tak kire, nak tgg jugak... die takdek lesen kete kan, probably nak kuar shopping kene naik tren jugak :)) mental!!

NedLi Natalisz said...

sho-kun yg ckp masa aku call dia sml.. (^^,)

Anonymous said...

ni mesti tgh posing kat dlm cable car..kak bis teringat masa preknen anak pertama dulu..wani suruh posing kat dlm cable car ketika cable car kat tengah2 alam tu..aku melalak menjerit ketakutan dan smp skrg gambar aku tgh melalak tu ada dlm album..hehehe..penakut sungguh ngandung anak pompuan ek?

kak bis^ler ni^

NedLi Natalisz said...

kak bis..

tue mmg gambar dlm cable car (^_^) saya kalo x laju, saya x gayat.. tp kalo naik benda yg laju dan tinggi cam roller coaster saya x bleh (^^i)

amoi said...

weh tipu...dulu ko naik solero shot selamba jek..hehe...

NedLi Natalisz said...

moi sbb naik solero la aku jadi lagu tue.. haha.. haha

kuizikel said...

caption sila letak translation, tak paham neh, saya orang malaysia :)

huD said...

yasashilaaa bukan yatashi ¬¬ huhuhu aku jeles!! tanye nana biler nak pos stokin tangan :)).

NedLi Natalisz said...

haha.. pojan.. maksud dier.. "ranchu baik . ranchu sgt comel kan? " (agaknyer la.. dan sila tukarkan ranchu kpd anak itik (^^,)..)

hud,
a u sure? ochan ko kan udak-elat hahaha

huD said...

hahahah dang!! tp die mmg pelat pun :P miahmiahmiah

Anonymous said...

aku google safa idaman sbb nk tgk safa idaman..xsanga plak teropen nedli nye blog..oh jodoh...-rini-

NedLi Natalisz said...

Rini... rajin2 la singgah lagi (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...