Sunday, July 25, 2010

Day 14: Picnic di Loch Ness



20 June 2010 [Sunday]
Seperti biasa, pepagi buta sblm subuh dah bangkit.. sbb hari nie, we all nak gi picnic kat loch Ness.. Yeay! Aiba Masaki Yeay!.. \(^_^)/

Actually niat asal nak buat yakiniku (BBQ) picnic tp mcm 5 org adik-beradik yg terkial² memanggang ayam di kawasan picnic kan? Lagi pun smlm luper nak beli BBQ kit set .. Eh! Ader ke BBQ kit set? Hahaha.. ala yg instant BBQ tue.. Apa nama dier Da? Nanti info akak yer (^^i)..

Dah jadi pelupa.. maklumlah hari tue terminum air bersemut.. x perasan dah minum separuh baru nampak semut banyak.. huhuhu (T,T).. tp takpe nanti makan tempe banyak² spy boleh cerdas dan cergas balik semula..






Then lepas pk-pk.. baik masak semua benda siap².. sampai sana duduk dan makan ajer (^^’).. senang ne~.. So last-last we all panggang kepak² dan peha² ayam tue, goreng nugget, pack semua sekali ngan pisang-pisangan, jus dan air mineral aper semua.

After siap semua.. we all gerak.. Tapi before ke Loch Ness, kami singgah kejap di Carboot (^^i)..





LOCH NESS..
alkisahnyer loch ness adalah 3 jam Perjalanan dr rumah uda di Aberdeen.. padahal ada alternative activity untuk pagi nie, kak khalizah ajak tgk Scotish game.

Mmg agak seronok yer sbb dpt tgk pakwe² kacak berskirt pendek diScotish game itew (^^’) tp sbb dr dulu aku teringin nak tgk nessie (naga mitos ala² naga tasik chini) dan budak² nie pun nak tgk naga gak walaupun dah tau takder naga pun (^^')..

So gerak laa juga ke Loch Ness..




Loch Ness, sang naga and its legend..




Semuanya bermula di Northen Scotland; Loch Ness merupakan sebahagain drpd kawasan yg terdiri drpd rangkaian lochs, rivers and canals yg menghubungkan lautan Atlantic dengan North Sea. Ianya juga merupakan kawasan tasik air tawar terbesar di Britain.

Tapi tasik yg dalam nie (max: 750 feet; average: 450 feet) sgt sejuk.. dan biru, so sgt susah nak lihat apa yg ada di dalam tasik.. yg mana sgt mudah untuk sang naga menyembunyikan diri dan berhibernasi.. muahahaha..




Lagenda Sang Naga..


Nana dan Farah di tepian tasik..

Katanya, kisah ini telah bermula lebih awal.. tp yg direkod, pd thn 1933 seorg pemilik pub di Drumnadrochit, telah terlihat seekor haiwan ganjil di dlm tasik tsbt (April 14th, 1933). Since lelaki itu; Alex Campbell adalah person in charge utk controlled salmon fishing dan he might be spending a lot of time menyelia kawasan tasik berkenaan, so adalah x mustahil dier boleh ternampak.

Menurut beliau, makhluk tersebut ader beberapa hump, sgt panjang (Lbh kurng 30 feet), berleher jinjang (about 6 feet) dan berkepala kecil.. So begitulah Nessie; naga Loch Ness ini di-describe-kan.

Then lepas tue ramai yg claim ada tertangkap gambar Nessie.. dan antara yg paling glamer ialah gambar ini (^-^)¬



jgn² ini gambar memerang kot? (^^i)..


Walaubagaimana pun, tiada satu pun evidence yg benar² dpt membuktikan kewujudan Nessie; tapi.. tasik tue sgt besar, cukup besar dan dalam untuk menyembunyikan seekor naga.. kalau laa sekor kan (^^’).. ntah-ntah ader breeding population.. hohoho ayok (^,^)..

Dan.. since takder bones mahupun bodies dijumpai setakat ini, maka misteri kewujudan naga Nessie masih diperkatakan dan sampai sekarang ianya dijadikan salah satu tourist attractions.. (^_^)






Dalam souvenir shop


Masa untuk pulang


.. dah.. dah.. kairo! Minna Kairo!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...