Monday, April 09, 2007

Day 8: Truly, Madly, Deeply… DUBLIN

Kitorng kat Dublin skrg!!.. (^^).. dah jalan merata-rata dah… Syakira bawak kitorng round² bandar Dublin tadi.. alang² ada all-day ticket niekan..

PICTURE 1: Di St. Stephen's Green Park, with uda & kak Eta


Lepas lunch tadi, dlm pukul 3.15pm, Syakira bawak kitorng pegi city center… dr sana.. kitorng gi jalan-jalan kat St.Stephen’s Green Park. Ramai org kat taman nie.. sbb spring dah nak masuk .. so diorng mmg suker lepak² kat taman cenggnie..

Alaa.. taman nie cantik per.. kalo aku duduk sinie pun aku nak lepak² cam diorng selalu kat sinie (^^).. lepak-lepak.. golek-golek atas rumput, sambil cuci mata.. (^^! )v..)

Then, kitorng gi jalan-jalan Bandar.. pegi Trinity College (skool syakira),jalan-jalan Henry Street, O’Connell Street.. lawat Spire of Dublin.. then lepak2 kat patung Molly Malone.

Molly Malone nie penjaja jalanan.. siang niaga ikan.. malam niaga lain (^^!!)… (memula tue aku pelik gak. Aperke jadahnyer minah nie, jual ikan jerk.. tp seksi nak mampus.. harharhar..) Minah nie punyerlah pemes sbb kecantikan dier, sampai ada lagu didedikasikan untuk dier…



In, Dublin’s fair city,
Where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
As she wheeled her wheelbarrow,
through streets broad & narrow,
etc..… bla… blaa. Blaa..



PICTURE 2: Berhampiran Trinity College, Patung Molly Malone



Kalo ikut sejarahlah.. Molly nie anak penjaja ikan.. then.. lepas tue dier amik alih kerja mak ayah dier.. dier menjaja di waktu siang.. waktu malam dier jadik kekupu malam … then satu hari dier jatuh sakit.. pastu mati.. tp takder org pun hiraukan dier..

then lepas mati… hantu dier sering kelihatan berkeliaran menjaja ikan di lorong-lorong yg selalu dier lalu sambil berbisik..… “ Cockles & Mussels, alive… alive oo00oo00ooo..” hohoho.. seram gak aa kan kalo dgr bunyi camtu mendayu² di tgh² malam (^_^!!)

Agaknyer sbb tue ah org buat statue dier nie kot.. nak mintak maaf spy hantu tue x ganggu diorng lagik kot… itu cerita yg aku dgr dan baca… kalo diorng tipu.. aku pun tipulaa (^^!!)..

Then.. masa tunggu bas untuk pegi tempat lain laks.. tetiba bas ke Dun Laoghaire sampai.. so kitorng terus naik dan pegi sana.. (Dun Laoghaire-kawasan perlabuhan, simpan kapal² layar dll, so banyak giler kapal² kat snie... tp sayang.. dah gelap dah time nie.. dah hampir kul 8 mlm camtue.. so dpt tgk dr luar ajerk..

Tgh-tgh kitorng nak jalan balik ke tempat tunggu bus tue, tetiba dgr bunyi meletup.. kuat giler.. pastu nampak something terbakar kat hujung jalan.. huhuhuh dramatic sungguh... si syakira siap takut lagik..

heheh klaka tul budak bertuah nie.. kater doctor.. org eksiden pun takut… heheh tp yerlahkan, dier doctor.. bkn fire fighter (^^!!) then selang 15 minit. Bomba sampai…

Menurut cerita org² di situe.. keta tue terbakar masa atas jalan.. ader org kat dlm keta masa keta tue bergerak & terbakar.. then dier benti kat satu sudut.. pastu dier lari keluar..

tatau ah itu tindakan tunjuk perasaan atau x disengajakan… (abg² polis yg macho sedang menyoal siasat suspect masa kitorng naik bas dan lalu sebelah tempat kejadian… (^^)..) kira mcm tgk third watch ah tadi.. polis, bomba dan paramedic .. eh!.. ader ke paramedic tadi.. heheh x perasan sgt…

Lepas tgk eksiden tue tadi.. baru tetiba timbul rasa takut.. sbb syakira ckp.. kat snie mmg selalu berlaku kes-kes org tunjuk perasaan nie.. dan baru minggu lepas ader remaja kena tikam.. hoho.. (@.@)

then dier sambung lagik.. nie first time dier keluar malam nie… hahahhah… Betuah betul budak syakira nie… kitorng pun takut gak.. berani sbb dier ader jerk.. biler dier ckp camtue… mulalah mcm² terpk kat kepala…

Pastu dan-dan tuelah.. Nampak org mabuk² kat luar bas.. masa tue jugak bas nak benti lama² kat tepi bar yg banyak org mabuk².. hohoo.... Semua senyap jer masa dlm bas nak balik umah tadi.. (^^!!)...

alhamdulillah.. kitorng selamat sampai dah nie..




//Hohoho.. lapar la.. nak gi masak megi jap (^^,)




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...