Sunday, April 05, 2009

Skytrex Adventure : Bila Aeroacrophobia Bertemu Keterujaan

Last few days, Radie sms.. ajak aku pegi main flying fox kat Bukit Cerakah.. but then aku x dpt nak join sbb Radie hanya perlu sorang jer utk penuhkan group dia…

Aku nak ajak Ona & Ila pegi jugak.. last² aku pakat ngan Ona & Ila, utk pegi dan buat sendiri aktiviti kali ini. So, here we are, at Skytrex Adventure, Bukit Cahaya Seri Alam (a.k.a : Bukit Cerakah).


kalo nak rasa adrenalin mengalir deras, this is the right place to go (^^ii)..


Seawal 7.00pg, aku dan ila bersiap² di Vista, sambil tapau sandwich yg kitorng sediakan utk bekalan picnic kat sana.. sementara Ona, dah gorengkan nugget + sosej.. then geng² Posh bawa kudapan² lain.

Dalam 7.45pg, we all gerak ke Bukit Cerakah Seri Alam.. konvoi 2 buah kereta.. Sampai di sana lebih kurng pkl 8.20.. amik masa lebih kurng setengah jam shj dr Vista Angkasa ke Bukit Cerakah nie..

Sampai jer, kitorng terus cari May, person in charge.. dier dah tunggu dah kat tepi gate dgn bas yg akan bawak kitorng ke kawasan Skytrex..

Memula ingat x ramai yg bangun awal pagi mcm kami (^^ii), sekali tue ader 2 group lagi kat situe, 1 group family Mat Salih dan 1 group Chinese.


Sila rasa teruja / seram sejuk ~pilih yg lebih dekat dgn anda (^^,)


Dari gate masuk, kami naik bas yg disediakan menuju ke tapak Skytrex.. sesampai di sana, semua mata tertumpu kat tangga yg melangit seperti di atas..


Huhuu.. ('.^ !)

Dah berpeluh?...
Sila berpeluh dingin ya! (^^il)



Peserta Skytrex Adventure..


So.. perlu daftar dulu, amik equipments for safety climbing, isi borang dan bayar fees (jika belum bayar secara online spt Ona..) dan blajar camner nak pakai harnesses + pulley + kesemua equipment yg sepatutnyer itu..



Senyum dlm keterpaksaan…


Then.. kitorng dibawa ke satu kawasan.. memula aku ingat itulah lokasi Big Thrillnyer.. xderlah adventure sgt dan rasa amat bersyukur sbb x perlu panjat tali tangga yg tinggi tadi… sekali, itu hanyalah tapak untuk training.. ~Sila menangis di dlm hati spy egomu tidak tercalar (T_T)

Sesungguhnyer aku menyesal krn tlh memperkotak-katikkan kata-kata Ila dua hari lepas, bila ila tanya "perlu amik yg Big Thrill ke?".. dan aku membalas, "Yelah, takan nak amik yg kanak-kanak punyer laks kot.. kan?"..hehe, sorry ila... ('_^\)



di atas platform bersama ila..


Memula, guiders/trainers briefing pasal penggunaan equipments… how to use ur pulley and ur long+short carabiners.. then camner cara menjaga safety di atas sana, apa langkah yg perlu dibuat sebaik shj nampak tali bertanda merah, horizontal wires dan sbgnya..

It's all about self-service up there.. no one will do it for u, unless kalo tersangkut.. aderlah rescuer yg comel dtg menyelamat sbg contoh En. Saiful-De’ Instructor (^^,)..

tp jgn bimbang.. hampir setiap platform, ada sorang instructor.. selain akan membantu jika diperlukan, diorng nie akan ingatkan kiter spy safety diutamakan, every steps perlu berhati-hati dan sentiasa memastikan carabiners dipasang dgn selamat terlebih dahulu..

oh!.. (‘_^ )

Sebelum terlupa.. ada 3 rules :
• Rule 1: Sentiasa pastikan kita locked to any rope bertanda merah.
• Rule 2: Make sure seorang shj peserta untuk setiap challenge.
• Rule 3: Max 3 persons can be on one platform, dlm 1 masa..


Kegagalan mematuhi peraturan ini boleh mengakibatkan kemalangan yg mana tahap kecederaannya bergantung kpd kelajuan anda jatuh ke bumi ~ kalo anda mahir Hikmat_Angin_ Puyuh_Peringkat ke-3 maybe x teruk sgt injurednyer tue kot (^^ii)..



.. muka cover cuak..


So… selepas praktis sekali round.. kitorng terpaksa telah bersedia untuk the Big Thrill challenge.. (^^,)..

Untuk Big Thrill nie… cabaran² diklasifikasikan kpd easy-to-very-difficult, yg mana ada antara platforms mencecah hingga 17 meter dr tanah.. hohoho (^.^)..

Ada lebih kurng 23 jenis cabaran yg perlu kami tempuhi.. Ada [Sky Climb], [Wobble Trouble]- laluan dlm jaring, [Sky Rise].. [Crazy Zig-Zag], [Creepy Sky-crawl]- 1st flying fox, [Trilling Trunk], [Swing Pipes], [Happy Hoopert]– ala-ala tarzan

.. Peserta pertama : Panjat the Sky Climb


Wobble Trouble

Kat Wobble Trouble nie, kalo takut sangat, bleh guling jer terus dr hujung ke hujung.. ~Haha.. tipu jer, jangan buat! bimbang nanti net koyak (^^i)



Ona dah lepas Crazy Zig-Zag.. so giliran aku plaks..


Creepy Sky Crawl..


Memula, aku ingat kena meniti atas tali sambil tgn bergayut di wire mcm latihan shoalin master.. Aku dah mengucap panjang dah time tue, tp rupa²nya itu utk flying fox.. Hahaha gila! Even Jackie Chan pun tanak buat kot, kalo kena meniti camtue (^^!!)

Then ada [Wild Flyer]- 2nd flying fox, [Air Bridge]- titian net, [Slack Track], [Shaky Zig Zag]- 2nd zig zag bridge, [Wild Rocket]-3rd flying fox, [Sunset]-tangga turun, [Frail Trail], [Scary Sky Swing], [The Earthquake]- at the Bermuda Triangle..and the 100 meters [Wild Revenge] -last flying fox..



Trilling Trunk + Swing Pipes – Test kaki pernah dibedung (^^,)


Aku skip Happy Hoopert nie… (^^!)


Wild Rocket - the longest flying fox rasanyer ..


Kat sinie Ona tlh mencuakkan aku, sbb dier tersangkut kat tgh-tgh tali.. Yaaa!! sila bayangkan mcm klawar tp comel skit sbb ona tergantung sambil duduk (^^,) dan nie gambar penyelamat Ona yg cool itu, Saiful..





Ona beruntung sbb berebut² org nak selamatkan dier (^_^)v. Terima kasih dan tahniah buat rescuer² berkenaan kerana berjaya selamatkan kawan saya.

Actually kes nie terjadi sbb Ona tergelincir masa sampai kat stage depan tue.. so dier patah balik ke tgh, then Ona tak sempat nak capai tali untuk tarik diri ke stage tue..

Itu jer, jadk kes² camnie jarang berlaku.. jgn risau then kalo berlaku pun, ramai rescuer yg comel ramah lg friendly. Tapi jgn buat² sangkut laks, kang diorg biar jer korg kat situe.. (^^i)



Frail Trail – aku skip juga…


Scary Sky Swing – juga sengaja diskip – stamina dah kong (+_+)


for Ayam only (^^,)


Pihak pengurusan sgt bermurah hati sbb tlh menyediakan laluan kecemasan nie, tapi.. iksh.. Kejam giler, siap tulis Ayam Exit/ Ayam Short Cut... ~aku terasa tau! haha (^^i)

Laluan nie bleh digunakan jika nak quit dr game masa di pertengahan jalan atau injured ke kan? memana laa... mmg itu lah purpose dier.. but.. Ayam? Still kejam! (^^,)

NOTE: sila bawa kamera compact shj bila berada di atas.. DSLR amat x digalakkan krn bimbang, jika terlepas dr tgn, hati anda akan luruh satu-persatu jatuh ke bumi tatkala melihat DSLR tersebut pecah berkecai nun jauh di bawah sana..




ermm..( ^_')

Did I mention earlier, kitorng selisih ngan group Radie? hehe x sangka bleh jumpa radie & the geng.. x sangka bukannya aper, sbb hari baru pkl 10 pg.. dan Radie bleh plaks keluar rumah awal (^^ii)..



Radie & Ona


Masa aku & Ona selamat sampai ke bumi, Radie baru nak mula panjat tangga kayangan tue.. so slps berchiyok!² ngan Radie, kitorng gerak ke Skydeck.

Baguslah tempat nie.. ader sediakan tempat utk picnic sekali. Ingat next time, kalo dtg lagi.. nak buat BBQ la kot kat sinie.. (^^,)



dlm picture: Posh, Ona, Niena, Adik Posh, Amy and me..


Jika berminat, bleh masuk ke sini : Website Skytrex Adventure..
Highly Recommend! (^_^)/

Tempat riadah yg menarik, aktiviti yg sihat, mendekatkan diri dgn alam dan para instructors sgt friendly!.. Thanx Ah May, atas layanan yg superb! x sempat nak kenal lebih dekat sbb bas dah sampai.. next time maybe (^_^)


// *Aeroacrophobia - Takut Tempat Tinggi Terbuka / Gayat

26 comments:

Darnia Aqilah said...

wow! tgk gmbar je dah cuak...woo hoo..

mmg betul2 kene kuat semangat nih...ahahha stkat flying fox yg join dulu2 tu pun, abg bomba siap bacakan doa lagi tuk kita..ahahha punya la takut...last2 dia tolak je masa kat atas tuh...habis cerita..ahahah

cekkeya said...

eh, silap username plak..ahahaha nih lptp kawan saya je..ahahah tiba2 automatik log in gune id kawan..ahahah camne tuh???ekekekke

slyde said...

wah! sgt bes dan super cool. bile mao repeat? x sabar ni nk g :D

*kerugian x dpt join :(*

OnaX said...

haha mmg best gile.. seronok plus penat nak mamposhhh!!! haha

seyes akan kembali lagi
tapi.... errr buakn pada jangka waktu terdekat laaa heee

amacam aini?? nak lagi tak?? ahakss

NedLi Natalisz said...

Cekkeya,
haha.. ingatkan, ader pengunjung baru tadi..(^_^)v,

Pernah pg PLKN tak? kalo pernah.. rasanyer x takut sgt kot.. lain aa cam kami nie (^^ii)


Slide
tuelah.. rugi x join..

ermm bila nak pg? dlm masa terdekat nie akak pas dulu laa hahahah... hujung2 tahun skit kot. tak pun kiter pg.. tp akak tlg bakar ayam jer untuk BBQ (^^i)

De Ayam membakar ayam? (^^!!)


OnaX
aku tgh berkira2 nie.. mcm rugi laks xbb x dpt buat semua (^^!).. nanti laa.. kena rajin eksesais.. biar lebih skit stamina... (^_^)

OnaX said...

hehe aku PASTI akan pergi balik tempat tuh...

1) sebab nak buat semua challenge dia...
2) sebab nak jumpa balik laa ngan abang saifulku sayang wahahahha

but anyway, first thing first... our next challenge will Redang Trip.. haha kena ada stamina gak tuh... so lets keep dangerous bebeh!!!

NedLi Natalisz said...

BAIKK!! ~ nada mcm heroin korea/jepun.

hari-hari aku nak gi kuar jogging aa lepas nie.. saya xmo pancit lagik.. hahaha.. err btw.. lengan aku sakit laa huhu

kuizikel said...

~Sila menangis di dlm hati spy egomu tidak tercalar (T_T)

hahahahahahahahahahhaahha

adoi.. best2.. aku klu panjat2 dengan kerelaan sndiri insya-Allah tak gayat.. klu yg ada mesin gerakkan gayat. (iye2 jekk)... skytrex.. tunggu aku!

NedLi Natalisz said...

pojan,
ko nak pg? hehe.. aku bercampur baur tau. Tempat nie best tp biler nak panjat tue, agak menggigil la.. haha (^^i)

nanti kiter pg lah erk. aku ingat nak bawak adik2 laks dan maybe kalo pegi nanti.. kalo ada keberanian yg terlebih, aku try main sekali lagi (kali nie xnak skip2 dah)

Tapi kalo masih ke-ayam-an, aku jadik tukang bakar ayam untuk BBQ kiter jer lah erk?

amoi said...

ahahhaha...bila tengok semua challenge tu tak sangka aku yang gayat ni leh lepas semua (err sila abaikan challenge yang aku buat flying fox tu...hehe...skrg terasa agak menyesal sbb buat flying fox utk challenge tu...haha...)

bila tgk semula gambar rasa macam nak repeat...harap2 ada keberanian pada masa akan datang...

moto: jgn pandang bawah

NedLi Natalisz said...

tuelah pasal.. hebatla ko ila, aku kagum! Ley hoyeh!! (^_^)..

amoi said...

haha...aku pon kagum dengan diri aku...cewahh....:P

whooz said...

syabbbbas untuk semua! mcm best je nih..tapi yg penting stamina la kan..dan jugak kerjasama :D

NedLi Natalisz said...

Apa yg penting, Kerjaaasama! (^^ii)

betul tue whooz, kena ader stamina lebih laa... kalo berani giler melompat-lomlat dr stage ke stage pun, tp asyik tercungap2 jerk, sure rasa mcm nak habis cepat gak ..

try aa pegi sini (rajin betul aku promote (^^i)...) ajak member reramai. makin ramai makin best!

NedLi Natalisz said...

ila,
ko nie kan.. mmg pantang dipuji(^0^)

amoi said...

agaggaa...anak buah ko tengok wonder pets ek?ehehhee...

haha...well macam ko tak kenal aku kan?ehehehe...

Skytrex said...

Hi hi! Sama-sama! Haha, in case you're wondering, ini May dari Skytrex. Came across blog u when i Googled for blog reviews on Skytrex (^_^) Glad you enjoyed yourself (^_^v)

NedLi Natalisz said...

Thanx May, for dropping by (^_^).. maybe we'll come again.. for the extreme challenge,perhaps.. (^^ii)

Anonymous said...

boleh tahu x brape y dorg caj per person tuk pakej2 nie?
tq

NedLi Natalisz said...

ermm.. kalo x silap hari tue RM35 seorg kot.. try masuk website kat atas tue.. ader dier tulis kat situe.. bleh bayar online pun (^_^)

dropmental said...

skang dah naik harga... big thrill RM40 and for extreme challenge RM45... woohooo!!!! really highly recommended!!! pergilah wahai incik anonymous... and aini, tiba2 aku terasa nak gi main lagi laa hukhukhuk

Anonymous said...

ok..thanks dropmental..
ngah plan..
hope menjadi...^^

Asma' said...

ni mmg kena g ngan group ker...
minimum brape org?
x kisah ker book bila2 yer...
thanks..

NedLi Natalisz said...

asma': nie yg ditulis dlm website dier..

Operating Hours
Saturdays, Sundays and Public Holidays*.
From 8.30am onwards. No minimum number of pax required.

* inclusive of Federal Territory Kuala Lumpur and Selangor State holidays


Weekdays
Park will only be opened for group bookings of a minimum of 25 pax.
Please send us an e-mail at events@skytrex-adventure.com to check availability on weekdays' date.

selamat beradventure!! (^_^)v

amoi said...

bila aku baca balik posting ko ni..aku tergelak sorg2...hahaha..
dan sangat kagum dgn diri aku..ahahaha..(tak abis2 :P)

NedLi Natalisz said...

ko kagum ngan diri ko? hahah ko mmg.. suker kagum ngan diri sendiri (^^,)..ekekek

tp actually aku pun kagum... x sangka ko bleh buat hampir semua.. eh!.. ke semua sekali?.. pglah ngan ona lg lepas nie.. buat yg extra extremenyer laks kali nie.. aku tunggu la kat bawah.. nanti takder org nak jagakan bekal2 makanan kiter tue nanti (^^i)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...