Tuesday, April 01, 2014

Viewtiful Vietnam: Hoi An Cycling Tour




lamanya-lah nak sampai Da Nang.. Dahlah aku duk terjaga lima-nam kali.. Tak biasa kot tido dlm sleeper train nie.. Last² bangkit terus, sbb hari pun dah pkl 5.15am.. subuh dah masuk so boleh solat terus.

Then pkl 7.11am camtue tetiba keretapi stop.. Ingat dah sampai tp rupanya dia berhenti kejap tuk ambil penumpang kat Ga Hue (Hue Station)..


Slh sebuah kedai di Hue Station..

Area selepas Ga Hue


Actually mmg dah maklum pun pkl 10.00am baru sampai Da Nang.. tp still nak buat² mcm tertanya² bila nak sampai (^^").. haha. Kami perlu ke Da Nang dulu.. nanti ada porter datang amik kami untuk ke Hoi An..

Oh!.. tujuan asal bebudak nie ajak naik sleeper train ialah untuk lihat keindahan alam area Hue nie.. kami tak singgah tp train nie mmg lalu tepi laut.. Cer tgk.. cantik tak? (^_^)/






Akhirnya.. pkl 10.00am kami sampai di Ga Da Nang. Kat sini perlu tunjuk tiket before keluar dr station. Patutlah tukang check tiket semalam duk kecek tiket kami yg lebih tue.. nak seludup penumpang kot..

Mujur kami simpan tiket. (^^,)..


Sampai di Ga Da Nang..


Keluar² jer station.. dah ada dah org pegang sign nama Ila.. (^_^).. glamer ila.. En. Porter akan bawa kami ke hotel yg terletak di Hoi An.. Bandar Da Nang nie boleh tahan jugak besarnya.. but since aku ngantuk.. aku tido sepanjang jalan.

Tapi aku sempat pas kamera kat posh.. kot² dia nak snap gambar, walhal posh dah ada dua kamera dah kat tangan (^^!)..


Bandar Da Nang


Menurut kata budak² nie.. Dari Da Nang nak ke Hoi An, ambil masa lebih kurang 45 minit jer.. Err.. Aku tak tau.. sedar² dah sampai (^^')..

Around 11 suku kami sampai di Prince Hotel. Bagus hotel nie.. layanan pun sgt mesra dan tip-top. Lagi pun hotel nie dekat dgn Ancient Village yang kami nak pegi tue..


Menunggu di lobby hotel

Bilik kami (^_^)v


dan since blum pkl 12.00pm.. kami diberi satu bilik jer dulu untuk simpan beg dan refresh.. lagi satu diorng tgh siapkan.. So kami refresh + makan ala kadar dan solat siap² before keluar..


13 Mar 2014 [Thu] 
Pukul 2.00pm kami keluar dr hotel. Pinjam basikal dr Prince Hotel.. diorng mmg ada sediakan beskal untuk tetamu guna.. Free jer. Tapi tuelah.. dah lama x naik beskal.. cam gayat skit.. haha..

Dah lah trafic kat sinie huru-hara skit.. Kitorang siap testing dulu.. bleh ke tak boleh nie.. (^^').. Tapi last² gagahkan jua sbb kalau nak jalan lagi sakit kot (^^,)..


Berbasikal di Hoi An..


So tempat tuju kami ialah Japanese Bridge.. then Old House of Phung Hung, Hoi An Museum of History and Culture.. Central Market.. last sekali Cua Dai Beach.

Tempat² nie semuanya dalam satu kawasan.. Just beli 1 buku tiket (5.00USD), kita boleh masuk 5 tempat drpd 24 attraction yg ada dlm Ancient Village nie. Actually tanpa tiket pun kita tetap boleh jenjalan dalam area nie..

Sbb selain drpd museum, old house dan galeri/ pusat seni.. masih banyak kedai² dan sungai yg boleh kita susuri.. pemandangan pun cantik; nak² area Japanese bridge dan sungai yang banyak sampan dan boat² tue..

But then kalau nak beli juga, tak perlu sorang satu booklet.. Share² jer.. kalau tak, nanti membazir jer. Nak² mcm kami yg kurengg skit pasal sejarah² nie.. Siap berbaki 2 tiket sorng, sbb dah boring. Banyak benda yg sama.

Okeylah.. attraction pertama: Japanese bridge..


with ila @ Japanese Bridge..


Japanese Bridge
Jambatan nie telah dibina oleh orang² Jepun yg menetap di Hoi An pd awal kurun ke-17. Tujuannya untuk memudahkan urusan perniagaan dgn penduduk tempatan yg berada di seberang sungai.

Kemudiannya, masyarakat cina dan penduduk tempatan (Vietnam) tlh menambah-bina sebuah kuil kecil. Disebabkan ada unsur keagamaan dlm senibinanya, penduduk tempatan bnyk kaitkannya dengan nasib malang dan kegembiraan, and they call it Chua Cau (bridge and temple).

On top of that, ia symbol kepada keharmonian dan penerimaan terhadap pertukaran budaya antara masyarakat Japan, Cina dan Vietnam.






Old House Phung Hung
Yang kedua, kami melawat Old House Phung Hung. Rumah nie terletak sangat hampir dgn Japanese Bridge. Senibinanya juga ada pengaruh Cina, Japan dan tempatan..

Then bila kami masuk jer sorang drpd staff kat situe akan bangun datang kat kita pastu cakap.. "Come, let me tell you about my house". Pastu ajak duduk kat ruang tamu sambil cerita pasal history rumah tue. Cam comel jer..


View dr beranda..


Bila lepak dlm rumah yg berumur 200 tahun nie, terasa mcm kembali ke masa lampau pulak (^^').. rumah nie lama tp masih utuh.. yelah diorng jaga dan kekalkan bentuk asal spy pelancong dpt rasa suasana org zaman dulu..

Oh!.. katanya.. bahagian loteng dan atap banyak pengaruh cina.. ada unsur Yin and Yang dll.. Bahagian lain-nya pula lbh kpd pengaruh Jepun dan Vietnam.




kawasan dagangan di seberang sungai..


After that kami jenjalan sepanjang jalan area situe.. Saja tengok-tengok cuci mata.. ada keychain, ukiran kayu, bookmarks dll.. banyak juga souvenir di jual di street nie..

Then kami keluar menghala ke sungai..


Keluar ke seberang.. -Japanese Bridge


Dari area Japanese Bridge, kami berbasikal semula menyusuri sungai.. Kali nie menghala ke Central Market.. asalnya nak cari rumah buat lantern dan pusat seni persembahan.. tapi x jumpa pulak.





Then kami jumpa museum nie (museum lagi? (^^')..) takpe.. kita masuklah kejap.. lagipun nak habiskan tiket kan.. (^_^)v..

Kat Ancient Village nie ada 4 buah museum kesemuanya.. tp cukuplah satu nie jer (^^').. Kami pilih Museum of Hoi An History and Culture. Kecil jer museum nie.. macam rumah orang pun ada jugak.. kami pusing sekali then keluar..


Museum..


Habis round museum kecik nie kami ke central market. Tak jauh sgt pasar nie dr museum.. 2 minit jer jalan kaki.. Pegi pasar nie bukan apa.. kami nak cari buah²an. Nak buat makan dan berkelah di pantai Cua Dai.

So dapatlah kami manga 2 biji, pisang sesikat dan rambutan sekilo (^_^)v..


The Central Market..


Selesai membeli buah-buahan.. kami kembali mengayuh basikal menuju ke Cua Dai beach.. Dr Ancient Village nk ke pantai, lebih kurng 4 km jaraknya.. Key, jom yok, kita ke pantai!..





Tapi time sampai tue langit mendung.. Ombak besar giler.. hari macam nak mula hujan. Since dah kayuh beskal 4km semata-mata utk makan buah²an di tepi pantai.. maka kami teruskan jua niat murni kami nie..

Lepak² kejap kat kerusi tepi pantai nie sambil makan buah²an.. After 30 minutes, kami kayuh basikal semula menghala ke pekan Hoi An.. Lagipun kalau lambat kang bimbang hari gelap sgt..


Roti naan yg best.. 


Otw.. kami singgah di Restaurant Ganesh -Indian Food utk dinner. Saja kami pilih Goa Fish Curry dan Madras Fish Curry, sbb nak tau apa bezanya. Yg dr Goa rasa mcm ikan masak percik, yg Madras rasa mcm ikan masak merah + masam tomato (^_^).

Tapi sedap jer makan ngan nasi dan roti nan.


Tanglung-tanglung nan indah..


Lepas makan, kami kembali ke Ancient Village.. sbb kat sinie time malam lebih cantik dan meriah. banyak lampu, tanglung dipasang.. then diorng akan hanyutkan lilin² dalam bekas warna-warni kat sungai nie..

Mcm kat Otaru kot.. cumanya kat sinie hari-hari diorng hanyutkan.. kat Otaru ada waktu² dia jer.. Oh!.. Lilin² tue boleh dibeli.. ramai jer yg menjual kat tepi-tepi sungai nie..






Then kami lepak di jambatan. Niat nk amik gambar sambil pegang beskal. Bayangkan org tgh sesak kami bleh sibuk² nak bergambar sambil pegang beskal atas jambatan (^^")..

Nasib jer nie dpt amik..





Bila dah sudah.. kami nak beredarlah.. tp tetiba dtg sorang mat saleh nie tahan kami.. Ingat nak mintak tlg ambilkan gambar dia.. sekali dia ckp nak bergambar dgn kami berempat (^^").. -terharu des!

Member dia yg tlg amikkan gambar kitorng.. Tapi aku x terhulur camera aku kat member dia.. so xderlah gambar kami berlima sebagai bukti (^^,). Dia dr France.. sama mcm kitorng; backpacking.. tapi diorng berdua jer.

Lepas borak-borak kejap.. kami pun beredar.. round area belakang skit tue pulak..






Tak larat mengayuh, kami sorong jer basikal sampai hujung jalan.. street nie xder apa sangat.. meriah lampu jerlah.. then banyak kedai makan dan pub jer.. 

So pusing semula dan mula bergerak balik ke hotel..




Till the next post.. (^_^)v


8 comments:

Anonymous said...

Hohoho.....cptnye akk dh tulis.....dh msuk.hoi an dh ek????....bru je bc yg halong bay....hr ni dh post yg hoi an????....laaaajjjuuuuu hokeh.....
Mmg btol xyah bli tiket tuh....wat rugi je...ptut akk tulis....nk jenjalan sendir kt vietnam sile bc map n perhati sekeliling....kalo x mau sesaaattt......hahah
-posh-

NedLi Sakurai said...

hehe.. excited.. masih mode vietnam kot (^_^)v..

btw kita sesat sbb panic kot.. yelah nak bawa beskal sambil carik jalan (^^,)..

Anonymous said...

Tp ms kt hanoi pon sama kot....sesat jugak huhuhu....sbb map dia laen skit dr realiti....hahaha....msih mode bercuti2 ye.....tu psl update blog ek.....gini kalu sy bg gmbo slow2 la....ksik akk rilek dlu xyah apdet byk sgt.....hahah
-posh-

NedLi Sakurai said...

diorng x update map kot (^_^).. takpun x reti lukis map? hahaha..

eh! tp jgnlah lambat bagi gambar. seminggu 2 post akan diupdate.. sila dropboxkan gambar hari-hari seterusnya yer (^_^)v. terima kasih

Anonymous said...

huhuhu.....hahahah.....ye la...
sila saiko k.ila....gmbr dia satu hape pon tarak.....habuk pon tarak....hehehe

NedLi Sakurai said...

haha.. penat dah saiko ke ila tue. (^_^).. dia busy..

amoi said...

wooo korang mengumpat aku kat sini ye!

NedLi Sakurai said...

alamak.. perasan pulak dia (^^!)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...