Friday, January 18, 2013

Subarashi Tokyo Disney Sea.. Yey!




Day 3.. erm.. hari ke-tiga nie kami habiskan the whole day kat Tokyo Disneysea.. Kalau nak diikutkan mmg x cukup seharikan? Dah laa bulan December nie siang nya sekejap.. tp takpe.. satu hari pun dah okey (^_^)..


[12 Dec 2012 RABU]-Day Three

Resort Gateway Entrance


Cantik tak tarikh hari nie? 12.12.12.. no wonder Disneysea sgt penuh hari nie.. ramai giler org dtg.. budak2 sekolah yg memonteng dan berdating pun ramai (^^') maybe sbb nak tulis dlm diary kot..
12.12.12- Wednesday
Dear Diary,
Have a saiko date ever with dot-dot-dot @ Disneysea..
~ (^^!!)..

Oklah.. tadi kami keluar hotel awal.. pkl 7.15 dah keluar.. terus gerak ke train station. dari Bakurocho kami ambil JR Sobuline Rapid.. then stop di Tokyo St, naik JR Keiyo Line plaks before stop di Maihama St. Dr situ jalan kaki skit ke Resort Gateway St untuk naik Disney Monorail.

Deng.. banyaknya steps (read:trains)..



Collect tiket jap..


Oh!.. before tue.. better book ticket awal² dulu kot.. fara dah buat siap². Book online.. then bila sampai di gateway, boleh collect tiket kat Ticket Center.. Then baru naik Disney Monorail nie..


Cantik baju monorail attendant nie..

Dlm Disney Monorail..

Menuju ke Disneysea..


Dari dlm monorail dah terasa seronoknyer.. waku-waku.. doki-doki.. (^_^) Manalah tak teruja.. monorail dia pun comel jer.. dah rasa dah suasana disney-nya. Rasa mcm budak² balik pun ada time nie (^^')..

After a few second.. sampai di entrance Disneysea..


Disneysea Aquasphera Water Fountain

Entrance


Tokyo DisneySea
Theme park nie located in Urayasu, Chiba, Japan. Inilah satu-satunya disneysea yg ada.. tempat lain takder.. diorng ader Disneyland jer.. dan since namanya Disneysea; most of the rides berkonsepkan air dan lautan..

Ada 7 themed areas kat sinie.. Entrance to the park is Mediterranean Harbor, then dr sini boleh pegi ke 6 lagi ports which are: American Waterfront, Lost River Delta, Port Discovery, Mermaid Lagoon, Arabian Coast, and Mysterious Island.




Oh!.. kali nie kami x dpt nak pegi dan habiskan rides kat setiap ports satu per-satu.. perlu bergerak ke sana ke mari.. (^_^).. sbb nak kejar shows dan nak penuhkan (sepenuh²nya) masa kami di sini sebaik mungkin..


warm-up a.k.a terpinga-pinga masuk Disneysea


Ok.. rides yg pertama kami tuju ialah Journey To The Center Of The Earth. Aku banyak kali tanya Farah. "Nie laju² ke?".. "Awak taukan akak xleh naik ride camtue?".. hahhah tanya dgn muka cuak. Farah ckp, xper.. skit jer laju..

Tapi bila sampai sana queue panjang sgt.. so kitorng amik fastpass ticket je dulu dan pegi ke 20,000 Leagues Under the Sea.. Nak naik submarine then join misi penjelajahan ke dasar laut.. ..


20,000 Leagues Under the Sea


Kat dlm submarine tue, diorng buat mcm kita betul² masuk ke dlm laut dan menyelam sampai ke dasar. Nampak la air tenggelamkan submarine..

then kami siap kena serang dek giant kurita.. pastu aderlah suara dr anak kapal kata bahaya, submarine kena serang.. then siap gegar² dan terputus power semua..bergelap la kejap.. hahaha so fun. Best! Giler saiko! (^-^)..


Journey to the Center of the Earth


Then.. dah sudah kat situ, patah balik ke bawah gunung berapi.. main jugak aku ride nie.. hahaa.. mmg ader lah part yg laju turun ke bawah.. cam nak terburai isi perut tue (^^")..

Ermm.. Macam ninomiyalah plak bila tgk balik semula budak yg jaga nie (^^").. haha comel-comel.. doki-doki..

Oh!.. then kami jalan kaki ke American Waterfront..


American Waterfront

McDuck Department Store + American Waterfront


Niat asal nak naik Big City Vehicle mulanya; tp tak jadilah plaks.. sbb Farah ajak main Stormrider dulu.. Since nak cepat + malas nak jalan ke Port Discovery semula, makanya kami naik Disneysea Elect. Railway..


It's an electric train.. so no Whoot!-Whoot!


Train attendant Electric Railway ni, awek² yg comel.. dah lah comel, sopan-santun.. ckp pun lembut jer.. senyum x pernah lekang kat bibir. Agaknya kalo x senyum tolak gaji kot.(^^'). aii bagus.. bagus..


Stormrider @Port Discovery
Yang nie best.. sukis! It is a large-scale simulator ride. Kita akan dibawa masuk ke teater yg di susun atur spt dlm jet pejuang (jet stormrider kot).. then ada.. apa tue? 4D movie erk namanyer? boleh lihat, dengar rasa dan bergerak..

Bila jet dipukul puting beliong, kitorng mcm berpusing-pusing dlm hall tue.. siap ader dinding terkopak-kopak dan rosak.. keluar asap semua.. haha.. best giler.. (^.^)..


Stormrider


Then, kami jalan kaki menuju ke tepi Mediterranean Harbour.. Masa sampai tue.. diorng dah start dah Holiday Greeting from Seven Ports parade/show.. Since lambat sampai ke situ, so dpt tgk dr blkng2 jer..

Show nie dlm 30 minutes la jugak.. menari-nari, then tiup terompet semua. Mmg fun dan antara show yg dinantikan kat Disneysea nie..


Mic and Minnie- Holiday Greeting From 7 Ports


Habis parade.. kami sambung jalan ke Fortress Explorations.. rehat untuk lunch dan solat jap.. Pastu patah balik ke American Waterfront.. Then nampak org jual churros.. tetiba beringin nak rasa (^_^).


Fortress Explorations

Churros bentuk Mickey.. (^_^)


Round punya round, sedar-sedar dah 1.20 pm.. Farah selaku ketua rombongan hari nie.. ajak pg ke Mediterranean Harbour semula.. perlu amik port untuk show utama hari nie: The Legend of Mythica.

Main show nie best sbb sgt kalerful then ader terbang-terbang.. lompat lompat kat air.. pastu sambung nari-nari atas dataran sebelah harbour.. dan sememangnya, kami duduk betul-betul kat atas dataran nie.

Memang diorng nari depan mata.. haha port baik punyer.. (^^,)b.. Tapi tulah.. awal giler lepak.. show start pkl 2.00 pm. However, mujur awal.. dalam 5 minit lepas kitorng duduk, org dah start meramai..

Then ramai juga yg amik peluang untuk beli take-away lunch dan makan kat dataran tue sambil tunggu show start.. kalau tau, bawak bekal lebih skit tadi kan?.. aii makan lagi. ahahaa sejuk.. perut cepat terasa lapar.. (^^")



Dataran Mediterranean Harbour

parts of Legend of Mythica show..


Tepat pukul 2, show pun start.. Memang sgt happening. Meletup sana.. meletup sini.. dgn aweks dan bkn-awek berbaju ketat menari-nari dan menggedik-gedik.. hahahaa.. tp terhiburla.. patutla Fara beria ajak tengok..

Makanya kalau sesiapa datang sini nanti.. make sure tak terlepas show nie yer (^-^)/


Venetian Gondola

Tengah berkira-kira nak naik ke tak (^_^)


Habis show around 2.30 camtue, kami gerak ke Venetian Gondolas.. amor-amor mi amor (^^')..

Ok.. once kita masuk jer area nie.. akan terasa bagai di Venice (mcm la dah pernah pegi Venice, kan? (^^!)..). Nak naik gondola nie kena beratur pnjng la palks.. 40 minutes waiting time dier. Tapi beraturlah juga, sbb nak rasa sgt naik gondola..


Say 'Chaoooo!'



oh! ( ^_')..

Kami dpt gondolier yg sgt kelaka.. dahla muka mcm pelakon-pelawak jepun. Mula tue dia suruh kami semua sebut 'chao' bila bertembung ngn gondola yg dtg dr arah bertentangan and they're suppose to say 'chao' back..

Tp bila dier start sensowang, gondola satu lagi tak menyahut pun. Then dier tutup muka sambil cakap "Ah~ Hazukashi.." (^o^) haha.. malu sendiri. Takde org layan.. Mujur tetiba masa lalu bawah bridge, ada budak kecik jerit "Chaoooo!!" dr atas.. hehe comel jer budak tue..

Then yg paling best masa naik gondola nie.. ialah time lalu kat last bridge.. Bila lalu bawah jambatan, suara akan bergema kan? so gondalier yg hazukashi tadi nyanyi ala² Pavarotti.. Siyes best suara dier jadinya.. (^_^)..


Aquatopia


Hah.. habis je main kat gondola.. kami patah balik ke Port Discovery. Nak layan Aquatopia laks.. Game nie ala-ala kereta langgar tp kat atas air.. pusing² dan bila hampir berlanggar tp x langgar.. hahah camner tue? (^^,)..


With Dale..


.. lepas main air, kami nak gerak ke Lost Delta River plaks.. tp on the way, terjumpa ngan Dale; tikus tanah yg x berapa cerdik skit tue (^_^).. yg si bijak Chip xder la plaks time nie..


With Ms. Jone..


Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull

Mickey and Frendz Greeting Trails..+ etc.


okey.. sambung pusing ke Lost Delta River.. Nak cari pacik Indiana Jones plaks.. Budak² nielah nak naik sgt sbb dulu masa kat paris ride nie tutup.. tapi sian diorng.. x dpt juga nak naik kali nie.. queue panjang giler.. lebih sejam kot waiting timenyer..

So mencuba nasib ke ride seterusnya plaks..


Raging Spirits.. Yey!




Raging Spirits. Kat sini pun kami mengalami nasib yg sama.. Tak dpt nak naik sbb kesuntukan masa. Bebudak nie pun mcm x beria sgt pun.. Tataulah kalau diorng tanak beratur sbb tetiba rasa takut nak naik pulak kan? (^^')..

Aku lain la.. aku memang sedia x berani.. hahaa (^^!!)..


Since apa pun xleh kan kat Lost Delta River nie.. so kami jenjalan je laa dan shopping skit-skit untuk anak-anak buah dan diri sendiri.. kat sini mmg banyak kedai souvenir kecik-kecik camnie..


Disney Merchandise Kiosks


Then kami gerak ke Arabian Coast.. Target asal nak masuk Magic Lamp Theater dulu.. tp terlewat sampai.. perlu tunggu lama kalau nak masuk.. so skip yg nie..


Jasmine's Flying Carpets

The Coast


Kat sinie yg bestnya ialah semestinya suasana ala padang pasir; then The Magic Lamp Theater; Caravan Carousel dan Sindbad Storybook Voyage.. Nak menyusur sungai sambil dgr cerita Sinbad... Who's bad? ..Sinbad! (^_^)..



boat ride dan menyusur sungai..

Arabian nite view

Arabian market.. kot (^_^)


Keluar dr Sindbad tadi, hari dah mula gelap.. Rasa macam rugi skit bila pegi tempat-tempat theme park camnie time winter kan?..

So.. Oleh krn masa adalah sangat terhad.. Jadi tanpa lengah, jom kita pegi ke attraction yg seterusnya: next.. Under the sea bebeh!.. Hayaku!


Misi mencari putera dugong duyung

Kat dalam Triton Kingdom..


Asalnya nak main Flounder’s Flying Fish Coaster tue tadi, tp last² kami masuk Triton Kingdom sbb nak elak drpd beku. Kat dalam nie ada Mermaid Lagoon Theater, Jumping Jellyfish, Blowfish Balloon Race and etc.

Game-game kat sini lebih mengutamakan keseronokkan untuk kanak-kanak.. tp kami sempat jugak main jumping-jumping ngan Jellyfish (^^")..

Then boring plaks rasa.. so kami keluar dan pegi ke Port Discovery. Then tetiba jer sampai kat Transit Steamer Line.. Apa lagi, terpaksalah naik sbb Fantasmic lambat lagi nak start.. (boat nie berlabuh kat Lost Delta River..).



Pop-corn perisa teh susu


Oh!.. Lupa nak info.. Kat sinie ada jual jagung letup pelbagai perisa.. ada kari, black pepper, caramel, sea-salt, strawberry, cranberry dan teh susu kurang manis (^_^).

Kalau jenis nak rasa semua perisa, better beli yg bekas besar yg blh top-up. kalau dlm paper box regular size tue ¥300 jer.. yg collectable popcorn bucket tue dlm ¥1800++ dan refill dier dlm ¥600..


Transit Steamer Line


Sampai kat delta.. terpaksa merayap semula ke harbour.. org ramai dah lepak keliling harbour dah.. so dpt tgk Fantasmic dr jauh jugak.. terpaksa menjengketla kalau sapa yg pendek tue kan.. (^^')



Fantasmic Show..


Dah nak balik dah rasanya.. tp tetiba teringin nak beli dustproof plug muka mickey/minnie.. dan disney food picks. So kami pun bergerak ke store² yg berhampiran pintu keluar..

Tapi x jumper la pula plug tue, food picks pun xder.. cuma beli mug jer; jadilah utk tambah koleksi kat rumah..




jam 7.30 pm, budak² nie ajak keluar.. nak tgk fireworks.. Selang 15 minit, diorng tembak bunga api.. Show penutup untuk activity kami hari ini..





It's time to balik.. Seriously mmg x cukup sehari kalo dah masuk sinie.. tp nak buat camner.. lain kali kalau ader rezeki kita repeat lagi (^_^)v..

Jumpa esok.. Jya~


//Awal pagi tadi.. dr atas monorail bleh nampak staf² disney buat Taisho before start kerja.. sugoi na~?.. Bagus org jepun nie, membudayakan cara hidup sihat (^-^)


6 comments:

dekdaa said...

Aiyooo... ini kasi hangat hati kawe nih.. uhuhu~

huD said...

Suge~!! ko bleh ingat flow kite hahaha jumpe eh map farah tu? Btw, dlm pics yg collage ade cam something doubtful haha nmpk real gakla sbb ade muke kite sket2 hahaha gambaro! Tak sabar nak bace yg kat Sapporo..

NedLi Sakurai said...

Dieda.. pegilah la jepon.. honeymoon ker. jepun besh aper. Sgt besh actually. kitorng nie pun mcm nak pegi lagi jer.. haha. semoga ada rezeki untuk pegi jepun lagi~ amin

NedLi Sakurai said...

Hud.. haha akak x jumper pun peta tue.. tp tgk tentatif prog. yg fara buat.. then cuba ingat2 sendiri jer balik semula.. betulkan flow dier? (^^,). Rasa mcm dah betul dah.. haha.

btw gambr tue aderlah ksik touch-up2 skit.. kasi lebih merah dan meriah (^_^).. cuma gambar cruella ngan mrs incredible jer xder..

kalau abgwan dpt baiki nb merah tue.. akak tambah gambar kendian. Biar muntah tgk gambar.. (^o^)

ramli said...

Great blog you have! Keep it coming...

NedLi Sakurai said...

Thanx (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...