Thursday, January 26, 2012

Have Fun in the Sun: Pulau Mabul, Sabah.



Deng!.. Akhirnya aku pergi juga ke Mabul (^^”).. Dalam keadaan yg kelam-kabut; hati yg gundah gelana sbb terpaksa tinggalkan student²ku yg baru dikenali sehari.. huhu.. Tapi takper.. saya perlukan cuti. Really-really-really need a holiday.. So Mabul is the most suitable place to go (^_^)v.

Percutian nie.. actually budak² yg lain dah ajak aku join sejak April 2011 lagi, tp time tue rasa mcm x berapa perlu, so aku ckp tanak join… then akhir tahun lepas diorng tanya lagi.. nak join tak? Since dah lama x berjimba² ngan diorng.. so Why not, ne~? (^^’)\..

Alhamdulillah dpt cuti dan berjaya menjoinkan diri ke Mabul… Yatta! \(^_^)/.. dan beginilah percutian kami bermula…



..kami naik Air Asia


[KHAMIS] 05012011

Trip kali nie melibatkan kami 11 org.. 3 dr Johor, 3 dr Kuantan dan selebihnya dr KL.. Oleh krn ramai sgt rombongan che kiah kali nie; maka nak mengumpulkan 11 org kesemuanya, agak mengambil masa skit (^_^)v.

Aku join group KL.. so kami perlu naik flight se-awal pagi Khamis.. Start 4.30 am dah turun dr rumah Ila, di Asta-la Vista Angkasa.. Naik teksi ke KL Central; then naik bus pula untuk sampai ke LCCT sebelum 6.00 am.

Kalo x perlu check in luggage, lewat skit sampai LCCT pun xper.. tp better sampai awal kan.. nak Subuh lagi.. then bleh have a little breakfast kat McD kejap, before departed..

Around 7.15 am we took off; and touchdown in Tawau around 10.10 am. Stay di Airport Tawau until 2.00 pm since we have to wait for Zir. Then after Zohor and lunch; porter kami pun sampai.. untuk bawa kami semua ke Semporna.


Jalan² cari mutiara ~Semporna

Untuk ke Pulau Mabul, perlu melalui jeti di Semporna.. dan memandangkan masih ada ahli group yg belum sampai, kami perlu bermalam di Semporna untuk hari ini…

Tawau-Semporna mengambil masa lebih kurng 1½ jam; so selepas lebih sejam di dalam van, melalui jalan kampung yg kecil dan lbh banyak hutan di kiri-kanan jalan, maka kami pun sampai di Semporna pd pkl 3.35 pm; dan terus check in di City-Inn..

Semporna sememangnya sebuah pekan kecil yg cantik.. dekat ngan laut plaks tue.. dan sbnrnya, mmg niat asal kami nak round- jalan² sekeliling pekan, tp masa sampai tadi masing² keletihan.. so semua pakat² lelap mata for couple of hours..

Jam dah hampir 5.30 pm baru semua bersemangat nak get around.. tp malangnya, kebanyakkan kedai dah tutup.. Actually kami semua lupa; Sabah kan gelap awal.. pukul 6 lebih dah Maghrib.. so kejap jelah pun dpt jalan² keliling Semporna..


~Dinner

Dlm pkl 8.00 pm, Rozan dan suami, Farah dan Najjah pun sampai.. akhirnya cukuplah semua ahli rombongan kami.. dan 8.30 pm kami keluar beramai² and have dinner at Sea View Restaurant.

Makanan yg disediakan mmg sedap.. tp harga mahal skit.. khabarnya di Sabah harga makanan yg dimasak mmg mahal skit; tp kalau beli makanan mentah terutamanya makanan laut.. sgt murah (^_^).

Alhamdulillah.. perut dah kenyang.. so 10.30 pm balik ke hotel dan rehat.. Get ready untuk hari esok pula (^_^)v.. Tak sabarnyer nak mandi Laut..

Mabul…!! (.^^)/.. hahah saiko des!



-------------------------------------------------------



[JUMAAT] 06012011

Kami semua keluar se-awal mungkin pagi tadi.. sbb nak cari souvenir kat area floating village, berhampiran jetty.. nanti jam 9.30 perlu naik boat untuk ke pulau dah..



Dalam masa sejam setengah, sempat juga kami bersarapan dan mencari sedikit souvenir di pekan Semporna nie.. yelah.. nak cari atas pulau nanti sure agak limited pilihannya kan?.. tapi agak terkejar² skit..

Asalnya nak gerak ke pulau dalam pukul 10.30 camtue.. tp memandangkan cuaca agak tidak menentu, kami disarankan untuk bergerak awal sejam.. sbb tue agak kelam-kabut skit..



11 orang peserta trip ke mabul


Rumah atas air

Untuk ke pulau mengambil masa lebih kurang sejam.. so dlm 10.30 am, kami pun sampai di ScubaJeffSipadan.com Lodge.. tp tempat menginap kami nie terletak di pulau Mabul.. hahaa.. confius skit (^^!).. kejap sipadan.. sekejap Mabul..

erm.. dan nak kata atas pulau.. lodge nie kat atas air sebenarnya; dia mengajur dr pulau.. so kami tidak jejak pasir pulau la kali nie.. err.. kot (^^”).. tgk-lah nanti camner..




Dari kejauhan, kami dah nampak abg Jeff (owner ScubaJeffSipadan.com Lodge) senyum² menanti kedatangan kami..

Elok jer jejak kaki kat atas rumah air tue.. dah riuh rendah dah suara abg jeff menyapa dan bercerita.. sambil melawak².. macam dah kenal lama.. (^_^). Sgt friendly and warm. Sukis!


Mengusha air laut yg mengamit² suruh terjun (^^’)

Kata Abg jeff, kalo nak lepak.. lepak la dulu.. tp kalo dah x tahan tgk air jernih bawah pelantar.. bleh jer nak terjun tiruk (^.^’)..




Tp semua bersopan jer.. malu² naga.. so mmg kami lepak² jerlah dulu.. lagi pun kami semua blum di-brief sepenuhnya apa aktiviti kami untuk hari nie.. katanya nak pegi snorkelling after lunch.. tapi lokasi blum tau lagi..

Erm.. tetiba rasa cuak lak tgk laut.. eheh.. (^_’)




INFO: Pulau mabul terletak berhampiran dengan Pulau Sipadan dan Pulau Kapalai.. dan actually tiga pulau nie lebih dikenali sbg syurga lautan bagi peminat² sukan scuba diving.

Antara lokasi cantik untuk scuba adalah di Lobster wall, Paradise, Froggy Lair, Coral Heaven and many others.. Selain tue, kedudukan pulau nie yg juga berhampiran dgn negara jiran seperti Indonesia dan Filipina membuatkan majority org-org kat sinie adalah dr bangsa mereka dan bajau laut (sea gipsies).



menunggu boat untuk pegi snorkelling ke Lobster Wall

Around 2:00 pm, kami semua bergerak ke lokasi snorkelling kami yg pertama: Lobster Wall.. Mula² mmg happy².. hiku².. giler teruja nampak air kan.. tapi dpt bertahan dlm 30 minutes jer… huhuhu… Mabuk seh (≠_≠).

Hilang langsung mood nak sambung snorkelling.. elok je naik semula atas boat; terus jadi cam Nino.. hahaha melepek kat tepi boat.. takleh angkat kepala (^^’)

Un! ( ^_’).. Snorkeling trip nie.. Abg Jeff ngan Basher ikut sekali tp diorng pegi diving.. sesambil mempromote aktiviti scuba kat kami.. tp tuelah.. aku nie *bathophobia.. huhu (ToT).


Geng mabuk laut

Pastu lepas sorng..sorang weng.. hahaha.. terkejut kot.. so dlm 3.00 pm semua balik ke tempat menginap.. sambung snorkelling kat kaki tangga jeti jer.. Geng² mabuk laut lepas sejam baru join main air kat bawah deck-pelantar nie..

dan walaupun depan bilik jer main terjun² tiruk.. tp giler syok. Rasa mcm budak².. main lompat² atas air (^^")\..





Pastu datang abg jeff bawa roti panakosayo- hahah aper ntah namanyer.. tp katanyer nie roti org filipina.. sedapla gak.. ader rasa lemak² kelapa skit.. huhu.. siyer heaven..

petang² makan roti panas ngan Nescafe kaw!. Perghh!.. perut laks mmg kosong.. sbb duk berendam dlm laut jer dr tadi kan.. nikmat yg x terkata.. (^o^).


Seasick+ air limau+ air laut= Hyper

Kami sambung main laut lepas minum petang.. tp ada juga dr group kami yg dah start ronda-ronda kampung org bajau laut.. di balik pulau sana.. Kami jalan esok jer lah.. sbb x puas mandi lagi (^^’)..


Lepak lepas penat mandi-manda

Oh!.. tadi.. masa kami sibuk bersih-bersihkan diri dan mandi kat toilet.. si Rozan sempat beli ketam sebesen.. cantik ketam dier.. kebiru-biruan.. baru jer pacik bajau laut tue tangkap..


Ketam + Ejat + Basher

Tapi tak sempat nak masak malam nie.. sbb dinner kami dah siap dihidangkan pun, so after Maghrib, kami semua makan malam dengan lauk yg disediakan dek Pika jer..



Lepas makan, lepak-lepak tgk bulan.. sambil minum Nescafe/ tea O panas. Datang abgjeff amik gitar, main 5-6 buah lagu.. Dr sorang dua ikut nyanyi sesama.. then jadi happening.. semua pakat nyanyi jugak..

tp x tahan laa mengantuk.. pkl 10 dah masuk bilik... hahaha giler aku yg x happening... tp sbb bilik betul2 sblh ngan diorng, so dptlah dengar nyanyi²-an dan alunan gitar kat luar tue.. dpt lah juga tido sambil diulit suara² nan merdu di luar sana (^_^)

erm.. tp tengah2 malam, rasa sakit urat giler².. then ila masuk tanya nak selimut tak? hehehe.. nasib baik ader ila yg prihatin.. lps dpt selimut; dan sapu minyak panas dan makan panadol... dptlah tido semula.. sedar² hari dah nak masuk subuh pun (^_^)..



-------------------------------------------------------



[SABTU] 07012012

Seawal pagi dah terjaga.. tp bila tgk luar tingkap masih gelap-gulita, tarik selimut semula (^^").. tp tak lama.. sbb bunyi ombak rindu memanggil².. huhuu..

around pkl 7.. semua dah bangkit.. pkl 7 kat sini.. mcm pkl 8 la kat semenanjung.. terang benderang dah. Kami breakfast mee goreng pagi nie. Kalo kat Sarawak ada mee kolok.. kat Mabul ada mee kotak (^^!)..

Sesambil tue ada org bajau laut dtg jual hasil tangkapan diorng..



Pagi nie cuma dpt beli 2 ekor sleepy lobsters jer.. hasil tangkapan diorng kurng laks kali ni. Tapi takpe, kami dah request kat pacik bajau laut tue.. suh bawa byk² lagi ptg nanti..

hahaha bleh? Main request² camtue.. macam lah pacik tue pegi beli kat pasar.. dah sleepy lobster x masuk pukat diorng.. nak buat camner kan? (^^”).

lepas breakfast.. kami terjun laut.. (^_^).. Tp kena hati-hati sbb ada banyak sgt landak laut kat bawah tue..

Oh!.. hari nie kami nak pegi ke lokasi lain pula untuk snorkelling trip yg ke-2. Plan asal nak ke Paradise, di balik pulau/ tempat kami menginap nie.. tp memandangkan langit kat sana sgt gelap.. Abg jeff cadangkan spy kami just pegi kat area Eel Garden atau Coral Heaven jer..

Kali nie makan ubat mabuk siap². Dalam 10.00 am kitorng pegi ke Crab Cave.. Walaupun hujan renyai-renyai,.. but Crab Cave was still amazing.. ikan kaler².. coral banyak giler.. mcm-macam jenis dan warna.. penyu la bagai.. huhuhu.. Saiko!


under the sea

tapi tuelah.. mabul nie kawasannya kurang cetek.. agaknya sbb tue dier lebih kpd scuba diving kot.. kebanyakkan tempat tiba-tiba mcm berjurang… dan sgt-sgt dalam .. Seriau (^^’).. Rasa cuak..

.. Tapila kan.. kalo diikutkan hati nie mmg teringin nak buat scuba discovery.. abg jeff siap offer free photo shoot di dasar laut lagi kalo kami nak cuba scuba discovery ngan diorng.. huhuhuh saya nak cuba tapi takuttt (ToT)..


Erm.. ('_^ )

selang x lama.. kami pulang semula ke chalet.. perut memasing dah berkeroncong pun.. tak sabar rasanya nak makan ketam fresh masak berlada.. (^_^)v..

Then bila sampai chalet/lodge.. ada guest baru sampai.. Tak sempat keluar dah ada org lain datang masuk.. giler fully book chalet Abg jeff nie.. Tapi takpe.. biar diorng uruskan hal itu.. tugas kami adalah untuk makan tengah hari dengan gumbira saja (^^,)..

Oh!.. lupa nak cerita.. bab makan kat sini xyah risau.. sekali ngan pakej. Dr breakfast; lunch; tea break; bawak ke dinner + hot tea/coffee for 24 hours..


Ketam goreng berlada

Untuk lunch kali nie.. kami dihidangkan dengan ikan pari bakar + air asam + sayur goreng +gulai ikan dan tambah dengan lauk ketam yg kami mintak diorng masakkan semalam.. hohoho (^0^) Umai!!.. sangat sedap dan menyelerakan.

After lunch.. kami melepak semula kat atas pelantar tue.. sambil konon² ber-sunbath (^^’).. dan beramah mesra dengan mereka-mereka ini..


Anak-anak Bajau Laut


Yang ditengah tue anak angkat org bajau laut;
sbb tue dier lebih muslimah (^^’)

Budak-budak bajau laut nie.. mmg selalu datang² dan minta makanan. Mmg dah biasa sangat.. Bagilah apa pun diorng x kesah..

dan lagi satu diorng nie dah tahap professional dah kalo bab² jadi model untuk kita amik gambar.. (^^,) sbb dah biasa sgt..

Ramai photographer suka dtg sini dan amik gambar diorng.. Suruh la buat apa pun; terjun tiruk ke.. pose ala model iklan ker.. kayuh perahu ke.. apa² jer.. janji nanti berilah sedikit habuan. Hebat kan? (^_^)


Oh! ( ^.’).. lupa lagi..

Nie.. sbb dah boring xder aktiviti petang, budak-budak nie come out ngan satu idea.. “ Jom pegi Kapalai nak?”.. Deng!.. Kapalai.. dr first day dah kena racun ngan org kat Tawau supaya pegi Kapalai..

Erm.. actually kalau nak ke Kapalai, Pulau Sipadan atau ke mana² selain drpd yang telah dilistkan dlm pakej tue mmg boleh; tapi perlu top-up harga lain lah.. so lepas berpakat².. maka kami pun top-up sorang RM50++ untuk bersnorkeling di area Kapalai..




INFO: Pulau Kapalai terletak 15 minit dr Sipadan mahupun Mabul. Kapalai yg sangat unik dan tidak seperti pulau² lain di Sabah ini tiada daratan yg boleh dijejaki.. Yang ada hanyalah timbunan tebingan karang yang dikenali sebagai Terumbu Karang Ligitan.

Asalanya terdapat daratan-pulau di sini, tapi berikutan hakisan pasir pantai oleh ombak dan peningkatan aras laut yang semakin ketara, aras ketinggian pulau ini semakin lama dilihat semakin merosot



Perkampungan dan resort terapung yg ada di sini semuanya dibina berasaskan tiang pasak di bawah air dan resort seakan rumah air ini dikelilingi air laut yang bersih dan jernih serta mempunyai karzanah alam yg menakjubkan..


Deng!.. tempat nie mmg cantik!.. Serious cantik.. lebih cantik dr dua tempat snorkelling kami sebelum nie..

then tadi ada a school of fish buat kawat renang laks depan aku.. ke hulu- kehilir.. hehe sgt cantik… dan ada tapak seleman kaler biru.. kalau tgk lelama mcm jejari puak Na’vi (Avatar).. (^^’)



Around 4.30 pm camtue kami bergerak balik.. penat gak rasanya snorkelling sampai sejam.. (^^”).. rasa macam nak lepak kat area chalet jer la lepas nie.. lagi pun hari nie nak jenjalan kampung.. nak tengok apa yg ada di sana..

Lepas sampai dan rest dlm 30 minutes.. kami pun gerak ke kampung Bajau Laut. Kampungnya dekat jer dgn chalet di balik pulau nie.. tp kat area belakang chalet/lodge abg jeff nie pun dah ada kawasan penempatan juga..



Macam-macam yang dijual dan diniagakan.. ada kedai runcit biasa; kedai jual burger dan goreng pisang.. etc.. tp kami cari kedai cenderamata.. so kena jalan jauh skit sampai ke kampung yg satu lagi.


anak-anak masyarakat Bajau Laut.. ~ kredit to ila

Erm.. as we thought.. mmg x banyak pun pilihan souvenir kat sini. Terhad kepada barangan kerang dan keychain jer. Then harganya agak mahal berbanding di Semporna sana.. So kalo nak cari buah tangan.. better cari di darat.

Tp abg jeff kata dia nak buka kedai souvenir kat tepi chalet/lodge dier nanti.. so kalo next time x perlu susah-payah jalan sampai ke balik pulau untuk dapatkan buah tangan (^_^)v


pemandangan senja dr atas deck

Hari nie activity malam agak kureng.. maybe sbb esok dah nak balik ne~.. lepas makan malam dan menikmati sebekas besar lagi ketam+ sleepy lobster goreng halia, kami hanya lepak² dan minum tea/coffee jer..

Then, agak mcm dah mandom sgt, diorng mula amik gitar dan nyanyi² mcm malam semalam.. seronok juga.. kali nie semua berkumpul.. nyanyi ramai² lagi sekali.



Aku seperti biasa, lepak kejap kat luar then masuk tido.. badan rasa sgt penat dan kepala dah start nak pening.. tp dah pesan kat Ila kejut pukul empat pagi sbb nak tgk moonset (^-^)..

Tapi kepala yg sakit bertambah berdengung bila budak² abg jeff x habis² buat konsert. Agaknya posh, ona, Ila dan yg lain dah malas nak layan.. so diorng berkumpul ngan guest² yg baru sampai siang tadi, sambung melalak.. kat depan pintu bilik aku laks tue..

Adoi aii.. giler bingit.. kalau nak nyanyi, nyanyilah elok².. nie terpekik². Rasa nak baling kasut pun ada.. huhuu.. Abg jeff takde, dia taktau la anak² buah dia nie cam apa jer jerit² tgh malam..

Dekat 2 jam gak aku pusing² atas katil takleh nak tido.. dan rupa²nya bukan aku sorang, si Ejat yg tido kat bilik paling hujung pun tensen sbb bising sgt.. si Rozan pun.. adoi aii..

..Posh, ila, pojan dan farah.. siap berjaga sampai pagi.. lagi kesian.. tp sbb tak tido tue dikuatkan lagi dengan keinginan diorng nak tgk moonset sebenarnya..


Bulan di waktu menginjak ke subuh



Malam terakhir di Mabul (yg penuh dgn emosi & tekanan (^^,)..) Tak keluar pun tgk moonset yg cantik nie.. nasib baik budak² nie amik-kan gambar.. leh gak nikmati kecantikan bulan malam tadi..



-------------------------------------------------------



[AHAD] 08012012

Hari nie perlu bersiap awal.. flight kami hari nie pukul 10.30 am. Perlu naik boat ke Semporna dulu.. then naik van ke Tawau pula.. so perlu rushing² skit pagi nie.

Bangkit pukul 5 suku.. siap-siap dan breakfast. Awal diorng siapkan breakfast hari nie.. sbb kami nak kena gerak awal.. terima kasik kat Erna.. tukang masak kitorng (^_^)..

Then.. selepas semua dah siap dan bersarapan.. geraklah kami sebelas org pulang ke Semporna.. tp sebelum balik.. mari bergambar beramai-ramai..



Sedey gak rasanya nak tinggalkan pulau nie.. sbb masih x puas nak mandi laut.. dah lah asyik mabuk laut jer.. huhu.. tapi takperlah.. next time maybe.. datang semula ka mabul nie.. tido kat Kapalai lak ke (^-^)



Kepulangan diiringi suria pagi.. bubbye Mabul(^_^)/


Oh!.. actually kami ada misi kat Semporna nie.. since masa dtg hari tue x sempat beli apa-apa yg boleh dibawa balik ke semenanjung.. kami dah pakat ngan abg potter supaya bawa kami semua ke pasar..

Dan setibanya di sana.. kami di bawa ke pasar pagi Semporna.. terus ke kawasan org jual ikan kering dan ikan masin..



Macam-macam ada dijual di pasar nie.. hasil tanaman, sayur kampong, ulam-ulaman.. ikan basah.. Ah! dan tauhu dia besar-besar mcm cheese pun ada sekali tengok (^^’)..

Oh!.. dan mujurlah kami tak borong hasil² laut nie dr awal.. kalau tak habis busuk beg ngan bau ikan masin/kering.. Ini pun dah busuk dah.. huhuu(^o^)..


Jeti Awam Semporna

Gila tak? Dalam nak kejar flight.. sempat pegi beli ikan masin kat Semporna (^^’).. shopping 40 minit jer.. pukul 8.00 am kami dah bertolak ke Tawau.. supaya dapat sampai cepat sikit di sana..

Banyak beg dan bungkusan nak di check in before depart.. dan alhamdulillah.. sampai di Airport Tawau pukul 9.15 am. Dan masih cukup masa untuk beli kuih tradisi org Sabah.. amplang dan kuih cincin; buat tambah² buah tangan untuk family dan kengkawan nanti. (^_^)


Erm.. “Penat kot”.. hahaha itu perkataan pertama keluar dr mulut setibanya di LCCT.. perjalanan pulang masih jauh.. so x boleh berlama-lama di LCCT.. perlu ke KL Centrel,then Ampang then drive balik ke Kuantan..

Tapi apa-apa pun.. percutian kali nie sangat berbaloi.. juga hadiah harijadi paling best (^_^).. sbb; akhirnya berjaya menjejakkan kaki di semua negeri di Malaysia. Lepas nie boleh istihar: “Dah Jalan 1 Malaysia”.. hahahaaa.. Saiko naaa~

“Empat belas melintang jalurnya… semua negeri dalam melesiaaa.. ”


Oklah.. semoga bertemu di percutian berikutnya.. Thanx Ona.. Than Ila.. Thanx Posh.. Thanx Ejat.. Thanx Farah.. Najjah.. Laila.. Rozan.. Zir.. Thanx abg jeff.. Baser dan Erma.. Thanx korang semua.. Korng mmg roxx.


//*Bathophobia- Fear of depth


78 comments:

dropmental said...

reading ur blog this time... i feel like i wanna cry... huhuuu very unforgetable moment at mabul... and i really2 miss mabul so much wuuuuuu

NedLi Sakurai said...

best kan mabul?.. tp kalo leh nak pegi tempat sejuk2 laks lepas nie.. x best laa kulit gelap.. (^^')..

amoi said...

pangsalau la nama roti tu aini..hehehe...tp bila tgk gambar bulan itu seperti mau menangis dan terharu..bleh?

NedLi Sakurai said...

pangsalau erk? abis pangakosayo tue aper plaks? hahahah..

erm..kenapa nak nangis dan rasa terharu? sbb bulan tue terlalu indah ker? ke ko rindu kat basher? (^^")

Anonymous said...

kak ned, pangakosayo tu bkn ke citer filipin ntak tahun bila tu ke? hahaha - slyde

NedLi Sakurai said...

Slyde;

Hahaha... ha'ah.. baru teringat, itu tajuk drama filipin.. thanx (^_^)v

ahLia teeeetttttt..... said...

nak g honeymoon kt mabul lah.

bpe perabih kt cni kak ned?

NedLi Sakurai said...

ahlia.. mmg sgt sesuai. Sgt setuju kalo korng nak berhoneymoon di sini..

hari tue.. per-person dlm RM400++.. x termasuk duit tiket flight dan tambang van dr Tawau ke Semporna..

Anonymous said...

hi,
google-ing ttg snorkeling di Mabul and found your blog :-)
me+husband plan to go to Mabul next year tp both of us mmg x pernah snorkeling and even x pnh duduk dlm bot more than 5 minutes :-)
so sgt scary bile pk psl ombak,mabuk laut etc.
boleh share x apa nama ubat mabuk laut tu?hehe.plus apa advice utk org yg 1st time nk snorkeling.FYI,sy x pandai berenang :-(
take care!
annisha83@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Dear annisha..

i've send u an email..
nanti tgk yer (^_^)

oMe aNaT aMiNuddiN said...

salam,
boleh tak bagi contact number person ke pulau mabul ni?
Terima kasih :D

NedLi Sakurai said...

Ome.. saya dah email (^_^)v

Anonymous said...

assalamualaikum,

seronoknya baca blog awk ni.sy search pulau mabul n trjmpa ur blog.. cm best gler! sy mmg peminat snorkeling n cntiknya pic2 yg awk uplod!! erm, bole sy tau caner pakej percutian yg awak amik ni, siapa yg perlu sy contact n overall cost utk trip ni..boleh x email kat saya aisyahsaharani@gmail.com.. tq dear..

NedLi Sakurai said...

erm.. lepas nie sy bleh kutip duit komisyen ngan abg jepp la (^^").. hehe..

btw.. Aisyah, sy dah email.. nanti tgk email yer (^_^)

CiK CaBiLLa said...

waa tngin nak g mabul island gak honeymoon nnt.. waaa!

NedLi Sakurai said...

Cik Cabilla,
Sila.. sila.. silahlah pegi ke Mabul. Mabul mmg best! (^_^)

FIQUE said...

Salam.. saya ingt nk buat trip ke mabul hujung tahun ni... blh tk bg contact no. Sape y blh d hubungi kt sana n bape bajet... syaafique@yahoo.com wt sy betul teruja nk ke sanaa....

NedLi Sakurai said...

fique,

sy dah email.. (^_^)

Virtual Writer said...

hai.. boleh tolong emailkan bajet ke sana including airplane dr lcct, accomodation, transport plus diving and snorkeling.

kkaigoku87@yahoo.com

thanks.

NedLi Sakurai said...

VW (Volkswagen? (^^')..),
dah hampir setahun kot pegi sana.. so sy email yg mana ingat jer yer..

Sanggam Malaya said...

Best...mahal tak sana... Ada nombor contact chalet sana

NedLi Sakurai said...

En. Sanggam,
Mabul mmg best. Sgt best. Harga pun agak berpatutan.. dan sy x ader no contact dier tp bleh google: scubajeffsipadan (^_^)

dropmental said...

wow!!! aini dah jadi ejen scubajeff @mabul laaa haha rindu nye nak ke sana lagi... :):):)

NedLi Sakurai said...

hahaa.. tu la pasal.. kat sini jer aku dah promote kat 8 org.. kalo setiap org tue pegi ber-group? aii.. untung abg jepp kan.. pree2 jer (^_^)..

aku ingat lepas nie nak mintak abg jepp sponsor kita bilik yg dier baru buat tue laa.. hahah nanti kiter buat aa review, kasi promote lagi (^^')

Affandy Wong said...

Salam Cik NedLi Sakurai,

Lps bce blog awk ni,tringin jgk bwk family bercuti kat sne..boleh tlg email jgk pd sye(flight,accomodation,transport dn expenditure)??

Affandy Wong said...

Excited sampai lupe nk bg email..

affandywong@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Ok.. dah email (^_^)

Ordinary Farah said...

Salam. headbangs_10@yahoo.com. Saye tringin jgk nk honeymoon kat same. Nk tahu mengenai flight,accomodation,transport dn expenditure tqvm :)

ZnF said...

Boleh tak tlg email kan contact person and detail pakej and etc. Thank you znf_0707@yahoo.com

Fadhilah Irwan said...

Salam Cik NedLi Sakurai,

tringin bwk family bercuti kat sne..boleh tlg email jgk pd sye(flight,accomodation,transport dn expenditure)??
nfmik25@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Mana abg jepp erk? Dier tanak masuk blog I ker? dah 12 org dah nie.. hehe.. sy nak mintk diskaun bilik yg sensowang tgh2 laut tue la kalau cengginie.. (^_^)

Anonymous said...

Blh tak email kat saya detail tentang pcutian anda ke kura_arnab@yahoo.com....tq

nazirulhazwan~ said...

Nak2 info pasal trip g mabul ni. Costing semua.pls

nazirulhazwanws@gmail.com

Siti Nadey said...

salam

Boleh tolong emailkan bajet ke sana including airplane dr lcct, accomodation, transport plus diving and snorkeling.

nadey_slam@yahoo.com.my

terime kaseh

NedLi Sakurai said...

Dah setahun lebih kot; ingat2 lupa.. tp sila tgk email yer.. sy dah reply (^_^)

Anonymous said...

Assalammualaikum.
Saya dan keluarga ( 8 org semuanya ) bercadang akan ke Mabul pada Sept. ini. Ingin tahu harga pakej di chalet ini. Terimaksasih.
faizal@sem.com.my

NedLi Sakurai said...

Saya dah send kat email (^_^)

Anonymous said...

Assalamualaikum...
sy bercadang ingin ke sane..Boleh dapatkan bajet yg diperlukan jika ingin pergi ke sane...termasuk pengangkutan dan semua la...
terima kasih....;-)
hakiemee@yahoo.com

Diayana Amirah said...

ned, boleh tak email kat saya detail percutian kat mabul ni. Price, contact kat sana. Please. cenkodok_gandum@yahoo.com

NedLi Sakurai said...

Diayana, nanti check email yer.. hope boleh membantu (^_^)

Coretan Mijah said...

Askum sis, sy plan nak honeymoon kat mabul....boleh pm kan details ke sana kalau x keberatan :) Thanks ;)

NedLi Sakurai said...

salam Mijah..

Saya dah email. Hope boleh membantu. (^_^)v

Hafizuddin Jasmi said...

tolong pm sy details utk ke mabul.

em_apai@yahoo.com

tq :)

NedLi Sakurai said...

Hafiz,
dah send kat email..
nanti check yer (^_^)

nir said...

salam...seronok baca blog awak...bab makan makan yang best nih..boleh beri details tak pada email saya tak? saya nak bawa makcik2 and pakcik2..jadi makan makan lah yang seronok untuk mereka...ada cadangan lain tak untuk penginapan?

email: nirazmin_adnan@yahoo.com

NedLi Sakurai said...

Nira dear.. I just send u an email.. nanti check yer (^_^)v

Anonymous said...

Salam..
teruja baca trip ke Mabul yg awak tulis.
kalo x mnyusahkn,
nk mntk tlg emailkn budget termasuk flight utk ke mabul bole..tempat tinggal yang ok utk stay jgk.
terima kasih byk2 atas bantuan awak :)
tqvm

shida_rza@yahoo.com

Anonymous said...

As salam...sya tringin sgt nk g Mabul...lg2 tgok blog awak..pic2 yg sgt meneruja kan...if awak xkeberatan..blh x email bdget n contact person kt sna... tq ned.. email: arinzaida77@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Dah email. Have fun in mabul nanti (^_^)

linda said...

as salam cik ned...blh emelkan sy contact person n harga pakej di pulau mabul ni?deepavali ni sy akan ke sana, tiket ke tawau dah booked, tp masih mencari2 pakej yg menarik dan berbaloi di mabul island...email sy adnilsyah@yahoo.com...thanks

CT NORFAQIHAH said...

blh emelkan sy contact person n harga pakej di pulau mabul .email saya siti8525@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Dear linda and siti,

I've send the contact details via email. Happy Holiday, korang!!

zulaiha said...

hai,teringin gila nk bercuti dekat pulau dkt sabah ni.boleh tolong emelkan contact person n package dekat pulau mabul ni tak?kalau dpt pakej bajet lagi bagus.hihi.email sye zulaiha.mohdzain@gmail.com

bajukurung said...

owh awk..bestnye..bleh kngsi dgn sy utk pakej y tmpt awk stay x? Ni email sy..ismeacha@gmail.com. Tq dear.

NedLi Sakurai said...

Dear Zulaiha & Baju Kurung,

I've email the info to both of you. Enjoy ur holiday!! (^_^)v

Anonymous said...

Salam.. sy bercadang nak ke pulau mabul jan 2014 ni.. harap awak dapat kongsi dgn saya pakej yang awak ambil..hehe
Btw,sy aina n ini email sy aismyra_aina@yahoo.ocm

~NuRuLhasLinDa binti ZoLkeRnaiN~ said...

Salam. Boleh email contact person & pakej dekat pulau mabul ni tak ? Ni email saya lin_nurul0108@yahoo.com . Thnx :)

Anonymous said...

salam, boleh emailkan details dan pakej untuk ke mabul? tq

puteri_frd06@yahoo.com

NedLi Sakurai said...

Dear Aismyra, Haslinda and puteri.. I've email the info.. Jangan lupa check email nanti.. Enjoy ur trip! (^_^)/

Anonymous said...

Hi, boleh emelkan details holiday Mabul ni. tiket fligth da beli.cuma chalet jek belum booked lagi. saya nak pergi by group jugak, dalam 11 orang. Thank you

Email : ilyanie86@yahoo.com

NedLi Sakurai said...

Ilyanie dear..

saya dah email.. (^_^)/

MamaRissa said...

hi..sy sedang plan nk gi mabul next year..bole awk tlg email detail contact person kat tawau ke semporna n mabul?sgt teruja dgn story awk..tq ye..

mamarissa85@gmail.com

Mimi Zairul Mihat said...

nak jgk.. klu x keberatan.. tengkiuuuuu =)

mimizairulmihat@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Dear Mimi..

sy dah email.. Happy holiday (^_^)/

Raiza Zalin said...

assalam sis. bole email kat sy x? norraiza89@gmail.com

nurul ain said...

salam sis, if u dont mind to share the contact number. person yg hantar u naik van tu and the rest. im looking foward for ur email sis :)

nurulainrahamanordin@gmail.com

thanks :)

Anonymous said...

Salam sis,

If possible, saya pun nak all the contact info and budget.

my email measana@gmail.com

thank you.

NedLi Sakurai said...

Salam..

Raiza, Ain and Mea.. I've send the contact info.. Selamat bercuti (^_^)v

Anonymous said...

waaahhh....k.aini....ini dh blh jd agen kt bang jepp nih....hahahah....jom ripit lg nk???smbung olidayyyy......
- posh

NedLi Sakurai said...

Jom!.. haha nanti kita print skrin page nie.. biar abg jepp tgk. Bleh mtk dia bilik tgh laut tue harga kawan2 (^_^)

Anonymous said...

Salam awakk. Bole emel kat kite jgak x? Tenkiuuuu. pinky_star53@yahoo.com

NedLi Sakurai said...

Dah email.. (^_^)

Anonymous said...

Salam awakk. Kita pn nak..Bole emel kat kite jgak x? Tqqqqq. st_zulaika@yahoo.com

Anonymous said...

boleh email kat saya..nk tau harga chalet kat mabul tu tuk honeymoon..
akmamzuriana@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Dah email.. kalau x dpt, just info me back (^_^)

Anonymous said...

salam Neldi,
boleh x share info,budget,pnginapan kat sini.
ini email sy: are_you404@yahoo.co.uk

terima kasih ye..

Hajar Ismail said...

Pleaseee email to me hajar6622@yahoo.com ur package yg uoll ambil. :) thank youuuu

Hajar Ismail said...

Pleaseee email to me hajar6622@yahoo.com ur package yg uoll ambil. :) thank youuuu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...