Wednesday, July 07, 2010

Day 4 : It's Disney Time




09 June 2010 [Wednesday]
Semalam janji pkl 9 camtu tunggu kat lobi, nanti porter semlm dtg amik, bawak we all ke Disneyland. Then dlm masa 45 minit, dah pun sampai.. yaaa kitta~ kitta~ kittaaa!!.. dah nampak pintu gerbang ne~Saiko!!




hohoho.. teruja.. teruja.. mcm budak² laks (^^i).. kat sini ader 3 bahagian besar, Disney Village, Disney Studio dan Disneyland park. Kat village tue banyak mall shopping ngan cinema, so we all skip sbb dtg nie lebih nak main2 game dlm park.

Kalo tgk guiders yg diorg kasik, awal pagi banyak aktiviti kat area Disney studio. Since Fara pun dah google dr awal, better pegi studio dulu pepagi, sbb nanti bleh tgk parade.. So we all terus masuk ke Disney Studio..[Peta]


The well-known-helpful magic broom

Masuk jer dlm studio.. we all terus tuju ker Armageddon Special Effects, sambil nyanyi lagu 'I don't wanna miss a thing'; we all joint group² yg beratur nak masuk studio ala² lokasi pengambaran movie sebenar.. nak gak rasa camner jadik wira penyelamatkan dunia ne~ (^^i)





pastu patah balik ke bawah.. masuk Playhouse disney.. sila jgn tertipu yer.. xder mickey mouse dan donald duck dlm nie.. nie rancangan untuk aneem, najla & widaad jer.. (^^i).. so lbh baik cepat² kuar ikut pintu belakang..




Elok jer we all keluar dr Playhouse Disney.. nampak stitch ngan Donald Duck.. so kejar cepat², takut kang hilang plaks (^^i)..


Siap pegang Donald Duck mcm tanak lepas (^^")





Then budak² nie nak pg naik twilight Zone tower la plaks.. since aku gayat cam Sho-kun; so aku lepak luar.. biar laa diorng beratur naik & main game. Bila boring tunggu, try gi jalan² dan lepak² area Disney Studio 1 and Art of Disney Animation, pastu nampak ramai budak² kerumun dua-tiga tempat..

Biler pg dekat diorng baru tau.. ader ramai karektor² Disney tgh layan budak² dan sign autograph/bergambar.. comel² belaka.. tp kalo bergambar sorang² malu (^.^).. so aku just amik gambar² diorng jer.. ader Mulan+Mushu; Snow White+dopey; Goofy; Mary Poppin; Pluto... oh! tp Chips dan Dale x sempat nak kejar untuk amik gambar (^_^)..




After sejam rayau² sensowang, budak² nie pun selesai main tower tue tadi. Riuhlah memasing; best-best.. rugi x joint.. klaka laa.. seram laa.. bla.. blaa.. bla.. etc.. hahahah.. ckp la aper pun, x hinggin aku de.. (^^’)


Twilight Zone Tower


Since tadi banyak sgt jumpa princesses, goffy la aper semua.. so we all sambung carik balik, kali nie sesama plaks bleh bergambar reramai.. x lah malu sgt (^_^)v.. tp untuk sully kena beratur.. dan sgt best peluk sully.. Uda sampai tanak lepas (^^i).. sgt warm & friendly.. Kidtty!




pastu nampak Goofy masih lagi melayan budak² kat tempat tadi.. so we all pun joint la rebut-rebut untuk bergambar.. giler la.. mmg nampak sgt jakun dan giler bergambar (^^i)




Then sambung pg Toons Town laks.. budak² nie nak main crush coaster asalnyer tp x jadik.. sbb turtle tue pusing mcm bleh muntah jer.. laju sgt laa.. so just main yg budak² nyer jer.. flying carpet around Agrabah (^^’).. ini game utk budak kecik, kalo x silap rasanya mcm we all ber-4 jer yg tak temankan anak² kecik (^^!)..


Toons Town

Flying Over Agrabah

Sekali jumper Mickey plaks.. ~suki desu (^_^)


Dlm pkl 1 lebih, perade start.. so semua berkumpul kat area parade road, tp elok jer 30 minit parade start camtue, hujan mula turun.. memula renyai² jer.. lama² makin lebat..

Tapi parade tetap berjalan mcm biasa; nyanyi² aper semua.. then since malas nak berhujan.. we all start gerak ke Disneyland Park.. tapi pun mujur hujan kalo idak makin lambt we all masuk Disneyland Park.


A Dream Come True Parade


Sampai kat gate exit Disney studio.. hujan makin lebat, we all nak kena gerak ke Disneyland Park laks nie.. since masing² ader Poncho.. so we all main hujan sat bergambar dlm hujan sat.. dan x sangka ader org lain nak join sekali (^^i)





OKlah.. jom masuk Disneyland Park laks.. Dlm nie ader 5 bhgn utama.. Main Street, USA; Frontierland; Adventureland; Fantasyland dan Discoveryland.. Since hujan makin lebat; kasut dah basah; baju pun hampir lecun.. we all just hanging around restaurants and kedai² around area Main Street jer memula..

Actually dlm keadaan wet+cold nie, patutnyer we all bleh naik trail round park atau masuk arcades ne~ tp tue laa, otak pun dah beku xleh berfikir.. dan seriously Disneyland Park sgt besar.. nyesal curi masa sejam kat studio tadi.. huk-huk.. (-_-‘)

Then.. try gak jalan² dlm Frontierland.. pastu baru sampai kat Legends of the Wild West; benti kejap, pastu merayap² ikut kaki jer.. dah x tgk peta pun (peta dah basah-hancur berkecai).. alih² dah termasuk area pokok Robinson, Adventureland..

So, better benti dan pk kejap.. lastly we all decide baik pg isi perut dulu kat Casey’s Corner.. sementara tunggu hujan reda.. Lepas makan, otak mesti bleh kembali berfungsi + bleh buat plan baru..


( ^_')

Sebaik jer habis makan, we all gerak semula.. jom yok! kita mulakan dgn Frontierland..


Frontierland


Dlm nie.. ader lbh kurng 9 attractions.. Dr Wild West gate, we all gerak ke Rustler Roundup Shooting Gallery- tempat main tembak²; x best pun.. Next, jenguk Pocahontas Village jap.. then main train laju kat Big Thunder Mountain..

hoho saiko desu!.. TQ tue Fara sbb paksa aku naik, kalo idak aku mmg x main apa-apa game kot kat sinie (^^i)..


After naik train-Big Thunder Mountain


Pastu ingat nak naik boat kat Thunder Mesa tp maybe amik masa lama ne~.. so x jadik, then lepak sambil berfikir.. perlu ke we all masuk phantom Manor kat situe? (^^!!).. [Frontierland Map]


See no Evil
Hear no Evil
Speak no Evil


~err.. fara, bleh x awak ikut tema skit lepas nie.. aper awak sowang jer yg lain nie? (^^i)


So next, masuk ke Adventureland..


Adventureland


Awal-awal tadi.. we all dah cover area pokok Robinson; Indiana Jones (Indi Temple Close la plaks..huhu (T_T) saya nak naik yg nie).. Adventure Isle, and Pirates beach.. So kali nie.. we all jus lawat-lawat area perkampungan Aladdin..

Walaupun ader Jack Sparrow kat belah dlm tue.. tp mcm x menarik minat sgt.. we all lebih teruja nak masuk Fantasyland (^^i).. dan mujur x masuk dan berlama² kat dlm.. sbb semua watak dah bersiap² utk parade.. kalo masuk dlm tue pun xder sapa².. [Adventureland Map]


-- Disney's One Upon A Dream Parade --




Parade yg nie katanya khas untuk welcoming princess baru dlm Disney's family- Princess Tania (The Frog & Princess).. lama gak parade yg kali nie.. dan lebih meriah drpd yg first tadi..


Fantasyland


So.. habis jer Parade.. we all gerak ke Fantasyland.. Tadi dah rayau dlm castle Sleeping Beauty, so we all try ikut gate lain laks; tp sblm tue bergambar kat area Le Théâtre du Château.. lengang sgt kat sinie.. sbb semua org pg ikut parade tue jalan² keliling main street, USA.


Le Théâtre du Château


Then terus ke It’s A Small World.. the most joyful and peaceful musical tour around the world.. (^^i).. Lepas berhappy-happy.. haku-haku dlm tue, we all gerak ke Alice’s Curious Labyrinth.. sesat² dlm tue kejap then gerak ke Mad Hat Tea Party.. [Fantasyland Map]


It’s a small world


Alice’s Curious Labyrinth

Di hadapan gate Le pays des Contes de Fées


Pastu malas dah nak pg kat area Peterpan tue semua sbb kalau pegi pun, peterpan xder.. dier naik keta ikut parade tadi.. Then tetiba nampak mug cantik dlm kedai-kedai kat area Castle Sleeping Beauty.. so masuk laa kejap before we all gerak ke Discoveryland..


Di street-booth menjual brgan Disney

Pokok Kacang ajaib- Jack and the beanstalk



erm.. (^-')

Last land yg tinggal.. Discoveryland;


Discoveryland


We masuk kat Discoveryland nie agak lewat.. waktu dah masuk pkl 6 ptg.. lagi sejam park nie nak close.. pastu aku ngan uda dah letih giler.. Fara ngan Nana jer masih genki-genki nak main semua.. kalo sempat la kan.. [Discoveryland Map]


Orbitron


Tp mmg x sempat pun nak main semua game kat sinie.. Then decided nak gi main kat Buzz Light Yr.. tp we all dpt fast tiket pkl 6.45pm.. giler hesitate.. huhu.. janji pkl 7 ngan mamat porter tue tadi.. camner? (T_T)..

Last-last.. balik jer.. x jadik masuk pun kat dlm Buzz Light Yr tue.. x main aper-aper pun kat discoveryland.. huhuh sedey... huhu.. hontoni kanashii (T_T).


Nak balik dah... (^^,)


OKlah.. sudah masa untuk balik.. mmg x cukup sehari kalo nak main semua game dan cover Disneyland nie.. bak kata MatsuJun.. "Disneyland tu kena jalan 3D3N; so pakai sandle.."~(Eh! ader kena mengena ke ngan statement yg first tadi? te-he.. (^^')..)







//Sila klik gambar collage, untuk paparan lebih besar (^_^)v



5 comments:

whooz said...

bestnyeeee! ada 2 parade la eh?

1 ari sure x cukup neh

amoi said...

sejak naik solero shot kat genting tu ko dah jadi gayat ek?hehehehe...

comel jek mamat omputis tu bergambar dgn korang pakai baju hujan..hehe...

NedLi Natalisz said...

Whooz,
haah ader dua parade.. we all plannak tgk salah satu jer.. tp dpt jumper dua-dua (^^i)... dan mmg x sempat nak cover kalo pg sehari jer.. at least 2 hari.. 1 hari kat studio, satu hari kat park.. huhu


moi,
yer sy dah gayat skrg (^^i)..

comelkan diorng (dan ensem juga..) terkejut jer biler pusing-pusing ader 3 org berponcho hitam joint sesama (^^i)

Wawa Shukor said...

korang spend bape lama kat sini? kitorang sehari je semapt g studio je. kena dtg lg ni.

ned, rugi la ko x naik twilight zone tu. gler aaa heheheh, kecut perut ooo hehe.

NedLi Sakurai said...

kitorng sehari la nie.. 9pg-7ptg tp kitorng berlari-larian, tue yg hampir cover semua tempat (^_^)... hahaha pelik gak.. cam ner bleh sempat erk? (^^i)..

dan semestinyer kena pegi lg.. tp tanak kat sinie dah kot.. pg kat tokyo laks, Hongkong ke.. (^^')v.. err.. yg kat Johor tue.. biler nak jadik buat erk? (^^ii)

naik twilight? huhahuha.. sbb kecut perut laa sy tak naik (^^')/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...