Monday, June 30, 2008

Berastagi, Indonesia ~ Day 3

Akhirnyer...

last page untuk Journey Journal ke Medan (^^,i)



4 Jun 2008 ~ Seribu Satu Kisah Tasik Toba

Pepagi buta aku dah dgr lagu indon~ Jatuh Cinta Lagi (Matta)… kuat giler org boat kat tasik tue pasang radio (^^!)..

Pic’s 1: Pulau Samosir


Hari nie kitorng melawat Pulau Samosir yg terletak di tengah-tengah tasik toba.. untuk ke sana perlu naik boat atau ferri..

So, selepas sarapan kat Restoran di puncak cottage tue tadi, kitorng dibriefing serba-sedikit tentang lawatan ke Kg Tomok dan Kg Ambarita.. since penduduk kat pulau tue agak agresif… bimbang kitorng terkejut laks nanti.

Menurut kata tourist guide kitorng yg mukernyer ala-ala hero filem Eiffel I’m in Love nie.. dengan keluasan 608 meter persegi, Pulau Samosir yg sebesar Singapura ini menyimpan pelbagai citer rakyat dan lagenda…



Salah satunyer kisah asal usul Tasik toba…

Kisah nie bermula dgn kisah hidup sorg laki-laki yg hidupnyer penuh dgn liku-liku dan x laku-laku (^^!).. Samosir si pemalas.. yg kerjanyer melepak sambil mengail setiap hari.

Pada satu hari dia terkail seekor ikan emas yg sgt cantik dan besar.. sedang Samosir nak menyiangnyer, tiba-tiba ikan tue berkata-kata & merayu agak tidak dimakan.. sbb kesian, Samosir x jadik makan.. lalu disimpan di dlm akuarium kat rumah dier..

Esoknyer… muncul seorg puteri yg cantik ~nasib baik bkn ikan flowerhorn yg Samosir dpt kan? Kalo idak mesti puteri tue berdahi jendul (^^i)..

Oleh krn puteri tue cantik, Samosir pun ajak kawen.. & puteri setuju, tp dengan 2 syarat… pertama, x boleh malas dan yg kedua Samosir perlu merahsiakan asal-usul dirinyer dr semua org terutama anak mereka nanti.

Selepas setahun diorng dikurniakan seorang anak lelaki yg sgt sihat dan diberi nama Toba… Si toba nie sgt sihat budaknyer, dan kuat makan.. maka bertambah² rajin nie Samosir bekerja, hari² pegi ke huma… yelah, kalo x ke huma.. mana ada duit nak beli beras.. beras dah ler mahal skrg nieh…

Hari berganti hari, tahun berganti tahun, diorg hidup aman dan damai sehinggalah ke suatu hari, nak dijadikan cerita, Samosir terlupa bawa lunch box ke huma.. Puteri ikan menyuruh anaknyer Toba, hantarkan bekalan tersebut ke huma yg jauh di dlm hutan..

Di pertengahan jalan, Toba berasa sgt lapar.. so,tanpa rasa bersalah, Toba terus makan kesemua bekalan ayahnyer sampai x bersisa.

Setibanya di huma, mengamuklah ayahnyer yg kelaparan itu.. habis keluar semua sumpah seranah dan caci-maki.. dan kerana terlalu marah.. terkeluarlah perkataan “ kau bukan anakku.. kau anak ikan”(~anak ikan??) .. menangislah Toba terkoyong-koyong balik ke rumah.. lalu mengadu kpd emaknyer..

Biler terdgr aduan si Toba, hibalah hati si ibu kerana suaminyer telah memungkiri janji..

maka mengadulah si puteri ikan kpd ayahandanyer di kayangan… dgn serta-merta berlakulah rebut petir, guruh dentum berdentum… tanda ribut nak melanda..

Toba menangis x henti².. & menyebabkan banjir besar. Si Samosir pula, melarikan diri ke kemuncak gunung sambil memohon maaf pd isterinyer... Tp nasi sudah menjadi bubur... akhirnyer Samosir berubah menjadi pulau (dikenali sbg Pulau Samosir.. )

Air mata Toba akhirnyer membentuk tasik (Danau Toba), Toba plaks telah bertukar menjadi ikan perak, seperti juga ibunyer.. kembali menjadi ikan emas... Diamlah puteri bersama anaknyer Toba di dalam tasik tue...

Begitulah ceritanyer…

Dan.. sehingga kini, Tasik Toba masih dipenuhi dgn ikan emas dan ikan perak.. tp ikan-ikan nie sengaja diternak untuk dieksport ke Hongkong, Singapore, & US...


Pic’s 3: Salah sebuah motel/chalet di Pulau Samosir


Erm (`_^)
dah menjela-jela dah.. itu blum masuk kisah gadis batak dipaksa kawen lalu berubah menjadi batu lagik tue (^^!)… kendian aa citer…

So.. Lepas habis jer Pak Irwan (tourist guide kami) bercerita, naik plaks sowang bdk Batak.. nak mendendangkan lagu kat atas boat tue.. nyanyilah dier ngan suara yg lebih sedap drpd Nubhan AF6…



Boleh laa.. kalo dipolish lagik.. mmg bleh pg jauh aaa..

Kami turun dr boat, biler dah sampai jeti kat Pulau Samosir, perlu jalan jauh skit sebelum sampai ke kampung pertama… Kg. Ambarita…


Pic’s 5: Hasil kraftangan org² Batak Toba

Pic’s 6: Berhampiran deretan² kedai cenderahati


kat sini ader lagik kampung tinggalan masy. Batak terdahulu yg masa tue masih lagik makan org dan percaya kpd benda-benda magic.

Actually kampung nie dh lama... khabarnyer banyak kali gak musnah terbakar, tp pihak Indon baiki dan pelihara semula tempat tue untuk tujuan perlancongan~ Huta Siallagan


Pic’s 7: Di kampung Ambarita


Kat sini, kami dimaklumkan sedikit sebanyak tentang adat dan aturan menjalankan hukuman pemenggalan kepala sebelum daging si pesalah diagih-agihkan kpd seluruh penduduk kampung ~ermm.. macam majlis korban dan aqiqah la palks bunyi nyer (^^!!)..

Then masa untuk menyopingkan diri… memula aku x berapa pandai nak bargain² barang nie… tp lelama jadik macam mahir laks~ nada-nada riak di kesan..

Lepas beberapa adegan tarik-tarik, paksa beli dan menghalang customer keluar drpd kedai sblm beli brg berakhir, kami pun bergegas pulang ke boat… nak ke kampong kedua plaks.. Kg. Tomok…


Pic’s 8: Dah sampai di Kg. Tomok


Kat Kg. Tomok nie… ader kawasan historical lain laks.. kawasan perkuburan raja-raja Batak terawal.. dan yg banyak kesaktiannyer.

Lepas tue.. sambung shopping lagik heheh..kali nie lebih mahir menawar..drpd harga Rp 250K… aku bleh dpt Rp70K jer.. hohoho…

pastu kitorng siap berlakon lagik.. 4 beradik.. bagi mencepatkan proses penawaran berlaku (^-^)v

Dan… kali nie kitorng hampir-hampir ditinggal boat.. heheh asyik sgt menyopingkan diri.. Pak irwan siap turut kitorng kat kedai² sepanjang jalan Kg. Tomok..

Actually xderlah membeli sgt pun.. sibuk nengok brg.. Mcm-mcm benda ader dijual.. tag tangan.. kain samarenda, alas meja.. sampaikan brgan kraftangan masyarakat Batak spt kelendar Batak, tongkat sakti, gitar Batak, sudu dan garfu gergasi... etc... etc..

Selepas naik ke darat, kami lunch kejap, then terus menuju ke Berastagi... dlm perjalanan ke sana kami menyinggah dulu di beberapa tempat..

Tempat pertama ialah Simarjarunjung, untuk menikmati minuman teh halia panas dan goreng pisang special.

Simarjarunjung nie terletak 1500m dr aras laut (kawasan paling tinggi di Danau Toba).. sepanjang jalan ke sini.. kami masih dpt lihat Danau Toba... pemandangan dr atas nie pun menarik.. sayup-sayup danau kat bawah lembah tue.



Then kami gerak ke Air Terjun Sipisopiso... Air terjun yg sgt cantik berlatarkan gunung-ganang menghijau dan mengalir terus ke danau nie sgt istimewa sbb ianyer bukan berpunca dr sungai, sebaliknyer drpd mata air yg keluar dr celahan tebing (cliff).

Kata org.. air terjun nie asalnyer ader sorang pahlawan Batak yg ader magic bleh berlari di bawah tanah (ala-ala ninja kot) tp malangnyer terlebih lari.. x sedar dah xder tanah.. then terus jatuh ke bawah lalu mati.. ~sadis giler (^^,)



Sebab tue ader lubang untuk air mengalir ~dier berlari ke dier korek tanah erk? (^^i)..

Nama Asal Sipisopiso plaks, khabarnyer.. air terjun nie sgt keras biler terkena badan.. bagai dihiris-hiris ... sbb tue ianya dipanggil Air terjun Sipisopiso... (Piso -Pisau)


Pic’s 11: Air terjun Sipisopiso mengalir ke tasik (Danau Toba)


Kemudian kitorng ke Berastagi, pekan yg terkenal dengan pasar buahnya, so.. sesampai jer di Berastagi, kitorng terus ke sana.. diorng nak carik buah pisang kaki, salak, avokad dan delima...

tp aku x sibukkan buah-buah tue.. aku busy carik seluar untuk dibuat mandi kolam air panas (^^i)... dptlah selai dgn harga RP.20,000 (^^,)


erm.. ('.^ )

Berastagi nie.. terletak di antara 2 gunung berapi yg masih aktif, Gunung Sibayak dan Gunung Sinabung... potensi nak meletup tue, bebila jerk... sgt_sgt_sgtlah berisiko.

tp aku tgk penduduk kat sinie.. relek-relek jerk (^^ii).. ader magic kot.. org bataklah katakan..

owh!.. kat sini bukan lagik Batak Toba, sebaliknyer diorng dikenali sbg masyarakat Batak Karo.. So xder dah Horas-horas nie... kali nie, kiter kena sebut... Mijuaa juaaaaa!!! (^^,)

Selepas pg pasar buah, kami pun check in di Hotel International Sibayak. Lepas solat dan dinner kitorng gegas-gegas untuk pegi mandi kolam air panas di Permandian Air Panas Alam Sibayak (^^i)..


Pic’s 12: Di lobi hotel, tunggu Pak Irwan dtg jemput..


Hohoho.. seronok gak mandi air panas berbelerang memalam nie.. nak-nak kat atas gunung yg sejuk-sejuk cengginie..

Suhu kat sini rendah, sbb dier kawasan tanah tinggi.. tp ader kolam air panas hasil dr lava gunung-gunung berapi tue..


Pic’s 13: Di Permandian Air Panas Alam Sibayak


Erm.. Ralat satu jer.. x dpt nak bawak balik tepung belerang gunung berapi nie. Kalo idak.. bleh buat mask ke.... pupur badan ke... ('-^ )




5 June 2008 ~Pulang (Medan- KLIA)

Pic’s 1: ~Hotel International Sibayak


Seawal pagi kitorng breakfast dan mula gerak balik ke Medan.. nak kejarkan boarding time.. Kitorng perlu check in before 11.00pg.. dr Berastagi nak ke Medan makan masa 2 jam suku, so terpaksa gerak awal laa..

Sesampai di airport.. terus gegas-gegas.. bayar duty airport, check in beg, confirm tiket, kena paw ngan pengikat kotak, gaduh-gaduh ngan tukang troli yg nak tipu tips aper semua.. then baru kembali tenang..

Then lepak² sat kat dlm tue.. sesambil menyopingkan diri.. nak kasik habis saki-baki duit rupiah yg ada. Rasa nyesal laks x beli brg² yg sama masa kat kg. Tomok ngan Ambarita semalam.. jauh mahal kat sinie.. x leh tawar laks tue .. rugi.. rugi..


Pic’s 2: Flight Air Asia (Indonesia) yg kitorng naik

Pic’s 3: adik-adik~dlm flight

Pic’s 4: Dah sampai Mesia….


Alhamdullillah.. selamat kembali ke Malaysia dlm pkl 12.35pm camtue..

Cuti-cuti kali nie, adalah yg paling mencuakkan bagi aku.. (^^!)

Bukanlah x seronok.. Actually seronok giler.. mmg betul-betul fun.. tempat² dier pun cantik².. brg² nak shopping pun murah-murah... tp tuelah.. sentiasa dlm kebimbangan (^^il)..

Kalo pg tempat lain, aku risaukan pencuri jer.. tp kat sinie.. dgn pak polisi, dgn pacik² kastam semua aku risau (^^i)..

Erm.. Sekali nie jer kot aku pg indon, takutlaa... sentiasa dlm keadaan mencuakkan (^^i)... tp tataulah kan.. kot-kot nak pg Padang plaks ke nanti.. WaAllahualam... (^_^)v

2 comments:

Mohd Izraai Abd Aziz said...

assalamualaikum,
kalau nak ke simosir, sempat ke pegi pagi dan balik ke prapat t/hari atau petang itu juga? 30 nov ni saya nak ke sana.

NedLi Natalisz said...

insyaAllah sempat... dr parapat naik boat ke pulau samosir tue lebih kurng sejam kalo x silap hari tue... kitorng pun tgh hari dah balik ke parapat semula (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...