Monday, April 16, 2007

Day 15: Jom turun London


Hohoho.. hari nie, sebelum subuh lagik, kitorg dah kena pegi air-port. Biler teksi sampai jer dlm kul 4 pg tadi .. kami terus gerak ke Aberdeen Air-Port. Kitorng perlu check in before 6.15 am.. hahaha (^^,) giler tak? Tp kat sinie, 6.00 pg mcm kul 8.00pg.. dah terang menderang dah.

So kitorng depart dlm 6.35pg.. terus ke Gatwick airport. Untuk ke London, amik masa dlm sejam lebih gak ah.. lapar giler kitorng dlm flight tue.. bengong nyer BAA.. xder vegetarian food laks pepagi nie… abis org yg vegetarian makan aper time sarapan? huhuhu..






Sesampai jerk kat Gatwick, kitorng amik all day ticket ke Victoria Station. Amik masa 30 minit jugaklah untuk sampai ke Vic.Station nie tadi.Then dr Victoria, kami sambung naik train ke Vauxhall.

Dr situe baru merayap² cari hotel yg kitorng dah book awal² dulu. Err.. kitorng sesat tadi.. (^^!!)..nasib baik ader macik yg baik hati tue tadi tolong tunjukkan jalan.

Hotel tempat kami nak menginap nie terletak di jalan riverbank.. so hotel nie menghadap river thames laa.. biler nak sampai jerk hotel kitorng tue.. dah Nampak dah big ben dr jauh.. huhuhu.. cantikk!!.. pastu Nampak London eyes!!!... heheh rasa mcm nak melompat² jer time tue.. tp nasib baik beg berat (^^!!)..






Lepas letak beg, kami pun turunlah.. nak carik makanan.. lapar seeehhh!!.. lepas lunch.. naik hotel semula.. (dan bersiap² utk menyesatkan diri di kota London... (^^!!)… )

Sbb kami ader all day ticket.. so kami bleh naik tube/ memana bas ke memana tempat pun yg kami nak. Jadik, kami pun main blasah jerk naik bas ke waterloo.. then dr waterloo..kami main blasah jerk naik bas ke mana ntah.. x ingat.. (^^!!).. sbb kitorng ingat bas² kat sinie, macam kat Aberdeen..akan pusing balik ke tempat asal.. rupanya tidak!!!...


kitorng sesat !!.... hoho (^.^)

Last² biler kitorng dah sedar yg kitorng dah berada di King’sbury ke Queen’sbury camtue.. (somewhere kat area Zone 4) … barulah jenuh menanya semua org.. nasib baik pemandu bas kat sinie baik² dan ramah tamah belaka.. biler sampai jerk kat station tube terdekat.. kitorng terus naik tube turun kat waterloo… kengkonon, kalo dah sampai waterloo… dah dekatla kan?

sekali tue.. Kami sesat lagik waakkkkkk!!! (^^!)..hahaha..


(tp dlm sesat2 tue sempat amik gambar (^^!!)... nie sebahagian gambar yg berjaya di ambil dr atas bas... (^^,) )





Dr Waterloo.. kitorng menapak menuju ke arah riverbank yg ditunjukkan dek org. jenuh gak menapak.. makin lama menapak, makin rasa salah jalan.. sbb kalo diikutkan.. hotel kitorng sblm eyes of London.. tp kitorng siap lalu kat Cleopatra’s Needle.. makin menjauhi Big Ben. Tp kitorng still jalan lagik.. sbb uda & kak eta rasa betul dah jalan tue..

Then.. biler dah sampai kat stesyen Temple (yg tutup untuk sementara waktu tue..) barulah kitorng tgk peta balik semula… hahahha giler ah.. ruper²nyer ader dua Riverbank… satu Victoria Riverbank, satu lagik Albert Riverbank.. sbb tuelah x jumper².. kitorng kat jalan yg bertentangan..

so patah balik ke bawah.. biler jumper tube station kat Embankment, terus naik tube. Kaki dah nak tercabut sehh!! tak larat dah nak jalan... huhu (^.^)..


erm.. nie ada lagik sekeping dua gambar yg dpt di ambil sepanjang kami sesat di jalanan tadi (^^!!)..






('_^)okey...

then, dr Embankment, kami naik ke Bakerloo menuju ke Oxford Street, then tukar ke Circle tube untuk ke Victoria, then tukar train lagik, untuk ke Vauxhall. Dari Vauxhall naik bas yg lalu kat depan Riverbank Hotel nie.. dan alhamdulillah, kami selamat sampai ke hotel kami..

So pengajaran dr cerita di atas ialah… sblm berjalan di kota London, sila baca peta dan fahami betul2 serta rancang perjalanan anda! Better guna tube dr naik bas bagi yg x biasa ngan schedule perjalanan bas diorg nie… (^^,)

Erm.. tgh tunggu giliran bilik air.. nak berendam ngan air panas.. kasik lega skit urat² kaki nie.. sbb esok nak kuar jenjalan lagik.. nak gi carik Prince William yg baru lepas break up ngan awek dier tue.. (^_^)mana tau leh gi minum² tea & makan² short bread kat Buckingham Palace ngan dier ker esok??!!(^^!!).... hohoho...




// in ur dream la angah!!(^_^i)




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...