Monday, March 23, 2009

Cuti-cuti Malaysia [Utara] : Alor Star-Jitra-Canglun..

Sambung jalan..

Nana cadangkan pg Taman Tema Lye Huat, have lunch kat Radix Fried Chicken kat Alor Star, singgah Pekan Rabu, then hantar dier balik IPDA (^^,).

So.. pagi-pagi, kitorng start jalan-jalan ke Taman Tema Lye Huat dulu.. since dr Canglun, lokasi nie yg paling hampir.


Taman Tema Lye Huat


Aku tertanyer gak memula aper tema taman nie.. dah sampai kat pintu masuk, baru nampak.. “Cinta Setia Tetap Abadi, Kasih Sayang Sepanjang Hayat”.. hoho so romantic laa plaks (^^ii)…. Ala- ala chenta Shah Jehan kpd Mumtaz..

Aku kurang jelas actually aper motif taman tema nie.. nanti aku siasat.. (^^!) Tp kat dlm nie ader mcm-mcm benda yg menarik…



Ada Taman Terra Cotta… (Tentera Tanah Liat-model)


Nana Cotta… (^^,)


Taman bonsai…


Koi Carp Lake..




Taman Tasik Ikan Kap nie cantik.. lanscap dier mcm dlm Dinasti China dulu-dulu… Dan ikan Kap kat tasik nie sgt-sgt-sgt banyak.. huhuhu



Mini Zoo..


.. dan Taman Burung


Hampir 2 jam jugak kitorng di Taman Lye Huat nie, kira berbaloilah dgn harga tiket RM10 tue. Tapi itu pun x sempat nak lawat semua tempat… Ada 10 lagi lokasi – Lanskap mini, Harta budaya,Galeri lukisan… etc.. banyak sungguh.

Tempat nie kalo nak buat outdoor photoshot, aku rasa mcm sesuai.. sbb taman-taman dlm nie cantik-cantik…


So.. kemudian kitorng gerak ke Alor Staq…

Singgah Pekan Rabu sat… carik ikan pekasam, ikan sepat ronggeng, kuah rojak Mak Bee, dodol kesukaan mak, capal melayu untuk bah… oi.. banyak la plaks benda beli tadi… sbb brg-brg nie, susah nak dpt kat Kuantan (^^,)…

Lepas shopping, rasa lapar plak.. so kitorng pusing aloq staq carik RFC, nak try rasa ayam goreng Radix.. (66,)..


Radix Fried Chicken - Alor Star, Kedah


Haha.. meh sini aku nak komen skit (^^,)… customer ramai tp servis slow.. staff kena hantar pg kursus kot … ayam ok.. sedap dan disukai oleh emak & ebah sbb takder MSG.

Mashed potato mcm bercampur tepung plaks, x smooth sgt rasanya.. maybe perlu lebihkan susu dan gravy dier krng kick… pastu wedges tue.. kenapa diorng guna mayo + sos thousand island jer? Kenapa xder cheesy sos? Huhu. (T_T)

Banyak lagik yg perlu diperbaiki nie, tp takpe.. at least, kita ada alternatif utk buat pilihan… (^^,).. Good!.. Good! Nanti buka satu kat kuantan yer!

Lepas kenyang.. kitorng gerak ke Jitra.. singgah kejap solat di Masjid Al-Bukhari.. cantik masjid nie, besar pahala org yg waqafkan masjid nie utk kegunaan org ramai…


Masjid Al-Bukhari


Then nana nak carik barang skit, so kitorng singgah kat Souq Al-Bukhari.. bersebelahan ngan masjid tadi… tp x lama sbb hari dah agak lewat…

Dalam pkl 4.00pm, kitorng gerak ke Jitra, perlu htr nana kat IPDA.. after hug-hug & kiss-kiss ngan nana (..dan nana cry-cry (^^ii)..).. kitorng rush balik ke Canglun semula..


12 comments:

whooz said...

4 thn aku kat UUM tu, jeling je taman tema cinta abadi kasih sayang tuh hehehhe..x tau pulak best mcm tuhh..rugi2..
dengar citer taman tu di dedikasikan untuk si isteri la, mcm taj mahal hihihihi

NedLi Natalisz said...

ha'ah.. ader 1 kawasan tue dinamakan sempena nama wife dier (^^i).. sgt comel laa..

kuizikel said...

wah hebat2.. aku slalu lalu jek.. amir slalu ajak pegi.. mesti dia nak dedikasikan cinta buat isteri tersayang sebenarnya...hahaha perasan..

rugi a kita berselisih.. klu tak abis korang jd model aku.. nanti dtg lagi ek...

eh al-bukhari tu antara org terkaya kat msia kata amir.. banyak masjid dia wakafkan.. giant kat a/star tu pon dia nyer bgnn...

NedLi Natalisz said...

kui,

tuelah ko nie.. lain kali kalo suami ajak, jgn bantah (^^ii).. ~sian kawan tue nak romantik2 tp x jadik laks.. (^^,)..

aku pg giant kat mall Al-Bukhari tue.. dan dier mmg antara org yg terkaya kat Mesia kan? Kaya dan rajin bersedekah.. bagus betul.. banyaklah pahala untuk dier, insyaAllah (^_^)..

BTW.. aku agak kecewa biler dpt tau ko balik Muor pojan.. aku berhasrat nak rasa sambal tempe pedas/kering ko tue.. tp takpelah next time erk? (^^,)v

huD said...

ahahhaha nana cry2...:)).
aku jeles jerk nengoknyer. tp takper nnt aku g jugak huh
lg satu yg menarik minat aku adelah...
mengkarung tu antare one of the speciess kat mini zoo tue ke?
ekekekekke

huD said...

lupe plak nak cakap, nana cotta tue sangat lawak ahahhaha patut korang bertige buat serentak...tgk org bleh beze ke tak ngan terra cotta tue kan :))

huD said...

lupe plak nak cakap, nana cotta tue sangat lawak ahahhaha patut korang bertige buat serentak...tgk org bleh beze ke tak ngan terra cotta tue kan :))

huD said...

alamak terpublish due kali plakk ahahahah masuk yg nie yg ke4 :D

NedLi Natalisz said...

ko buat aper nie uda? hahahah..

aku xleh amik gambar bertiga sbb tripod fleksibel xder.. x jumper kan.. remember? (^^i) nanti akak carik tripod fleksibel awak tue erk? (^^)v

NedLi Natalisz said...

mengkarung tue bkn.. tp dier duduk lama atas tanah masa kitorng ader kat situ.. so snap jer la gambar (^^,)

amoi said...

masjid al-bukhari tu sumbangan tan sri syed mokhtar al-bukhary ke?

ekekke..lawak2 nana cotta...

NedLi Natalisz said...

ha'ah sumbangan beliau..


err lawak ker? (^^i) tq..tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...