Thursday, September 19, 2013

Cuti-cuti Hari Malaysia: iCity

Erm.. Last week, kami bercuti-cuti Malaysia. Tak pegi jauh mana pun.. hanya ke Selangor dan KL jer.. Agak terlambat skit post cerita, sbb baru jer lepas tapis dan edit gambar.. supaya x perlu upload sampai 139 keping (^_^)..


Aneem, Najla dan Widaad..


Memula.. nak pegi sesama kami adik-beradik jer.. but then Abgwan kata dia x jadi bawak anak-anak pegi Rompin.. so kami pinjam Aneem, Najla dan Widaad untuk bercuti together-gether (^_^)..

Since dah masukkan kanak-kanak dalam group rombongan, perlulah amik kira aktiviti yg menyeronokkan semua org (^^,). So untuk hari pertama; Sabtu- 14 Sept.. kami pegi ke Chocolate Museum dan iCity..


Chocolate Museum -Kota Damansara


Terasa mcm cikgu skolah buat lawatan sambil belajar..


Jauh-jauh berjalan sampai ke Birm dan Sapporo menjejak kilang cekelat, aleh² kat KD nie jer pun ada (^^").. Walaupun kecik, but then adalah jugak kan.. Bukanlah kilang besar sgt pun.. just cam tempat membuat chocolate jer..

Asalnya hari tue, tengok kat TV3, rancangan Sarapan.. dr situ taunya ada kilang a.k.a museum chocolate nie.. so tetiba jadi teringin nak melawat.. so bawaklah budak² nie ke sana.


berhampiran bilik membuat chocolate..

..ruangan dalam museum chocolate..


Kat dalam nie ada satu kawasan yg mempamerkan sejarah ringkas penemuan koko dan sejarah pembuatan chocolate.. then jalan skit, boleh lihat macam mana chocolate dibuat.. ada chef yg beri penerangan di sebalik bilik bercermin kaca kat hujung tue..

..dan akhir sekali beli chocolate lah! hahahaa.. aku mmg antu chocolate. Banyak gak memborong. Yang pasti chocolate Daim confirm one of them (^_^).. Then kami singgah 100Yen Shops di KD.. Activiti nie khas untuk aku (^^").. tp bolehlah blanjer budak² nie Snow-Ice.

Pastu uda ajak lunch kat OU.. so kami ke OU semata² nak makan KFC dan singgah solat (^_^)v.. bimbang susah nak cari tempat makan dan surau yg selesa di iCity nanti..


iCity -Shah Alam 
Around pukul 3.00pm kami gerak ke iCity..Bayaran masuk ke iCity nie, RM10 per entry (satu kereta) included parking kalau nak stay sampai lepas pkl 7.00 pm.. then setiap game/ museum kat dalam tue, perlu beli tiket asing.

Ada juga all-day tiket, tp x perasan plak berapa harganya.. Memula masuk 5D cinema.. boring jugak la 5D nie (^^').. then kitorng masuk Trick Arts Museum.. Jom tgk gambar (^_^)..




Exploring the pyramid..

jumpa pintu rahsia..

meniti titian sempit.. ala² Indiana Jones.. (^_^)

Cermin ajaib..

The Screamer.. now we know why (^^')..


Museum nie ada dua tingkat, bahagian bawah lebih kepada trick art ala-ala zaman Mesir Purba. Bahagian atas pulak banyak frame² gambar yg bersifat 3D. Lepas puas main-main di bawah, kami naik ke tingkat atas..


Lakonan Najla mmg lebih baik dr Makngah (^^")

Angels..

..at the petting zoo.

duit bersepah-sepah..


menentang Mr.Tako..

siram dia.. (^_^)..

Milking the cow.. Good job Najla!

Stairway to the sky..


Lebih sejam kat dalam Trick Arts Museum nie.. seronok sangat. Budak-budak nie pun pandai blakon (drpd aku).. tue yg lagi seronok bergambar (^_^)..

Then kami gi main² dan jenjalan kat bahagian arcade game.. saja-saja membunuh masa (^_^).. Yelah, nak tunggu lampu nyala ada dlm sejam setengah lagi.. (^-^)..


Usain Bolt, Yeah!..


Nie uda punya kerja.. sebelum start memanah, uda suruh buat aksi macam sho-kun selalu buat masa konsert Arashi.. Tapi x berapa nak real (^^').. then bila tgk semula gambar nie, mcm the Thunder pun ada (^^")..


Indoor Archery..


Bersungguh Widaad tgk kami terkial-kial memanah (^_^).. Actually Najla ngan Aneem yg nak main game nie.. then bila dah beli tiket, tetiba dia kata ini untuk org dewasa sahaja.. so, makngah ngan Maksu jerlah yg tolong mainkan (^_^)..

Selesai main archery, kami menyusur jalan menghala ke area pepohon lampu. 10 minit gak berjalannya.. sesambil tue snap-snap gambar.. so, jom tengok gambar lagi.. (^^,)


The Red Carpet..

Kungfu Panda.. Watchaaaa!

Next time kita masuk sini..

Hanya sekadar bergambar di luar..


penat dah jalan.. lampu x pasang-pasang juga.. tapi tetap menghala ke area pepohon lampu. Last-last aku lepak dlm surau sampai maghrib sbb lenguh kaki.. Nasib ada Makde dan Maksu melayan Aneem, Najla dan Widaad..

Kitorng siap bawa stroller kot.. sbb uda ckp Widaad akan jadi cranky bila penat. Memang sedaplah dia.. siap hop-on-hop-off.. penat Makde dan Maksu menyorong (^_^)..

Oh!.. budak-budak nie main game-game yg ada kat situe.. setiap game RM5. Jenuh gak kot, setiap kali nak main, kena pegi beli kat kaunter tiket.. tapi takpelah yg penting, kita EnJOoy!!


outside the Snow-Walk

game untuk Widaad..

Game untuk orang dewasa skit dr Widaad..

Riang-Ria-Gembira..

The Merry-Go-Round

Akhirnya, malam pun tiba.. ini yg beria nak ditengok sebenarnya. (^_^).. Memang cantiklah sbb ada lampu kaler-kaler.. cantik sangat


Pepohon lampu

Di kebun bunga matahari..

..(^_^)



berakhir sudah aktiviti untuk hari Sabtu. Esok nak pegi Petrosains, so perlu balik rumah dan berehat secukupnya. Minna Kairo! Hayaku!..



// Sambung esok.. Insha Allah.





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...