Sunday, July 18, 2010

Day 10: Fiorenze, the birthplace of Italian Renaissance..




Next stop for our summer trip ialah Fiorenza the Italia..



----------------------------------


16 June 2010 [Wednesday]


Pepagi tadi, breakfast kat Moderno Hotel, lepas alas perut.. gerak ke train station dan naik train terus ke Fiorenza. Lebih kurng dlm sejam suku sampai then terus ke hotel utk simpan beg memasing. Takleh nak check-in lagi tp bleh ltk beg kat situe dulu..





Oleh kerana hotel kami sgt hampir dgn bazaar dan gerai-gerai sepanjang jalan nieh.. maka kami menshoppingkan diri kejap sesambil nak pg ke lokasi-lokasi menarik yg uda dah highlighkan untuk we all..




Nana!? Dah mcm Cyclops dah.. hahaha


Dr deretan kedai-kedai, we all gerak menghala ke Florence Cathedral (Il Duomo Florence); atau nama rasminya Santa Maria del Fiore. Mula dibangunkan pd 1296, direka-designkan ala Gothic style dan siap pada tahun 1436. Ada ramai architect yg terlibat dlm pembinaannya.. so dia ada pelbagai rekaan dlm satu bangunan nie..



Il Duomo Florence (bangunan berkubah di blkg)


Seterusnyer, kami gerak ke Santa Croce.. di mana letaknya satu lagi gereja; Basilica of Santa Crocet.. tempat persemadian some of the most illustrious Italians; seperti Michelangelo, Galileo, Machiavelli, yg mana juga dikenali sbg the Temple of the Italian Glories..




Basilica of Santa Croce


Then jalan lagi.. gerak ke San Lorenzo pula, before ke Piazza della Signoria dan Palazzo Vecchio (The Old Palace).. Erm.. Firenza nie banyak sgt pepatung david x berbaju dan gereja la



San Lorenzo



Piazza della Signoria


Palazzo Vecchio


Oh!.. kat sinie ramai jer org buat streets mime tue.. kat area Uffizi's Gallery, lagi ramai.. sepanjang-panjang jalan di luar galeri tue ader org buat mime show.. tp seperti biasa kena bayar kalo nak bergambar..



Via degli Speziali... near to Piazza della Repubblica


Piazza della Repubblica mcm center of Firenza la, ada bnyk cultural cafe dan istana² di zaman silam golongan borjuis. Area nie, ramai golongan artist/writers yg famous berjumpa.. khabarnya laa; tp x kenal pun mana satu (^^i).. cuma nampak ada org lukis² pemandangan cantik kat tepi² jalan. Tapi takai iyo!.. so we all just cuci² mata jer..



bibliotica nationale centrale (National Central Library)


Dah sampai masa untuk lunch, so uda bawak we all rasa spaghetti paling special kat sinie, kiranya macam wajib rasa kalau sampai.. ala² wajib rasa char kuew tiau udang di Jitra tue laa kan. special-nyer paling tip top.. ini uda laa kata, kalo dier tipu.. aku pun tipulah semua org kat sinie (^^i).. Tapi.. mmg sedap pun (^^i') Oishii!




kita makan dulu...


Perut sgt selesa des.. lepas makan spaghetti tadi kami teruskan perjalanan.. ke Patti Palace. Sejarahnya istana nie pernah diduduki oleh Medici family pd thn 1549 (antara keluarga pembesar di tuscany) dan pernah menjadi pusat kuasa Nepoleon.



Pitti Palace


then we all sambung jenjalan area deretan kedai plak, saja cuci mata before nak gerak ke 'jambatan emas'..




Luxury boutiques along Florence prestigious Via de Tornabuoni





Gold Bridge


Bridge nie dikenali sbg jambatan emas sbb sepanjang² jambatan nie, atas jambatan nie ader deretan kedai yg jual emas shj.. so dr jauh dah nampak silauan emasnya (^^i)..

On the way nak balik hotel.. we all jumper satu rantai penghadang jalan bersebelahan ngan Arno River kalo x silap.. disangkut dgn banyak sgt mangga kunci (^_^).

Menurut kata uda, itu kepercayaan masyarakat sinie yg percaya kalo diorng gantung mangga kunci bernama pasangan kekasih, pasangan tue akan kekal lama.. tahyul betul (^^i)..





cafe nie sgt romantic.. de amour (^^i)


Oh!.. rasanyer mcm dah lama keluar berjalan nie.. kami perlu balik ke hotel segera.. kaki dah sakit.. Lagi pun x solat lagi dan x check-in bilik pun lagi.. so balik dulu, nanti keluar balik after that




Pinochio Shop


----------------------------------


After 7.00pm we all keluar.. nak gi check ticket untuk ke Rom esok.. so keluar laa balik semula walaupun agak keberatan sbb dah sedap melepak dan meluruskan pinggang di atas katil..



Train station




Oh!.. luper nak cerita.. OTW nak balik bilik hotel semula tadi, we all bertembung ngan a group of Malaysian Chinese.. dtg utk pertandingan seni kasut kat sini, maybe diorng nie one of the contestant kot.. Eh! ntah² kaum kerabat Jimmy Choo.. huhuhu rugi tak tanya dan mintak no tepon.. kalo x bleh dpt kasut raya free (^^')..


Panduan utk mereka yg ingin ke Florence.. sila klik di link ini:
[10 Alasan Tepat Berkunjung ke Florence Italia]


Oh!.. nie tambahan..

kalo dtg sinie.. pastikan anda beli beg² kulit yg cantik² tue.. topeng Masquerade party tue dan hasil² seni, lukisan² yg di pamerkan di tepi² jalan tue.. sbb nanti rasa cam nyesal.. (^_^)v



2 comments:

amoi said...

aah la..beg jual kat situ cantik la..huhu..

NedLi Sakurai said...

cantik kan.. (^_^).. sukist!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...