Friday, July 30, 2010

Road Trip 5: Newcastle-St. Andrews-Aberdeen



DAY 5: 25 JUNE 2010 FRIDAY
Our last day for the road trip.. We are heading back to Aberdeen today (^_^)v.

Erm.. hari nie we all relek² jer.. keluar dr Travelodge pun after 10.00am. Perjalanan dr Newcastle ke Aberdeen makan masa lebih kurang 4 jam.. so, no rush (^_^).. dan walaupun dah nak balik dah, tp akan singgah juga mana² tempat yg best on the way heading up north (^^,)..

So then, before keluar jauh dr Gateshead, we all singgah di salah satu worth visited British attraction: The Britain’s largest sculpture- Angel of the North..


Angle of the North ~Gateshead



Angel of the North nie merupakan sebuah figura/carving/statue yg sgt-sgt-sgt besar yg mana merangkumi ketinggian setinggi 20 meter dan sayapnya sepanjang 54 meter. Boleh dikatakan ianya menyamai saiz sebuah jet jumbo .




Ianya dibina pd July 1997 and was put together on site pada February 1998; di atas sebuah bukit di selatan Newcastle Upon Tyne. Then, it became one of the world’s most visited piece of art (modern art)..

Untuk memastikan sculpture ni kukuh and would stay stand tall in case of heavy wind, ceracak/pasak yg memegangnya adalah lebih tinggi dan lebih jauh terbenam ke bumi.. lebih kurng 70 kaki ke dasar bumi kalo x silap..


Angle of the North


Lepas setengah jam melihat pari² gangsa nie.. we all sambung gerak. Uda-chan (driver a.k.a tourist guide terbaik kami) nak bawa kitorg ke tempat wajib lawat kalo buat roadtrip (^_^)v: sempadan tanah England & Scotland.


Berwick Scotland-England Border




Sempadan nie terletak di utara Berwick, area bandar Berwick-Upon-Tweed. Biasa jer tempat nie.. cumanya kita dpt rasa ke-best-an berada di dua tempat dlm satu masa (^^').. Oh! then.. there's no tol!.. hahaha walaupun from Pahang nak masuk Selangor perlu bayar tol, tp saya sayang Malaysia lebih (tiba2.. (^^!)..)



The other side of the road (From Scotland to England)..


We all berhenti makan² ala picnic sekejap di situ.. sbb dah lepas waktu tengah hari pun.. di tepi² jalan ada juga gerai² ala mamak lori cendol/pasembur tp kami ada bekalan yg fara-chan siapkan awal pagi tadi.. so x perlu runsing² nak carik makanan halal (^-^)..

Pastu gerak naik sampai ke St. Andrews.. lepas pikir²; better we all cari strawberry farm untuk fruit picking kan?.. actually itu activiti untuk esok..tp dah alang² sampai St. Andrews.. baik singgah ajer.. lagi pun hari masih awal dan cuaca sgt baik..

So.. we all jumpa Allanhill Farm..


Allanhill Farm Shop ~St. Andrews



Farm nie specialise in soft fruit.. tp biasalah untuk fruit picking, perlu ikut musim dia. Untuk strawberries, end of May until September; Raspberries, end of June until September jugak; Gooseberries, mid of July until beginning of August; and Blueberries, mid of July until Mid of August..

dan itu pun bergantung kepada kemenjadian buah2 berry yg ada.. kalo x menjadi mcm time we all dtg, x dptlah memetiknya (T,T). Nasib baik ader tearoom, farm shop, pets' ground, picnic area and playground kat situe..




At the playground with little Duncan (^-^)


Dlm shop nie, diorng hanya jual product2 dan hasil dr ladang.. cam berries segar, sayuran, jem, ice cream, homemade cakes, muffins and few other sweet things.. cookies.. etc.


Uda & Nana in the Farm shop


Can't help to taste all the cakes and sweets..


Ada juga ladang gandum kat sinie.. tp masih hijau.. blum musim untuk menuai.. tetiba rasa mcm kat Kedah laks.. hehe (^^,)


Wheat field


Oh!.. sampai ke 6.00pm juga kitorng melepakkan diri kat situe.. seronok gak relek-relek minum kopi petang2 kat Allanhill Farm nie (^_^).. nyaman.. aman.. damai.. rasa mcm tanak balik jer (^^' ). Tapi kena balik juga.. sbb beg perlu dikemas.. lusa nak balik Mesia..

Ah! Malasnya nak balik Mesia.. (^.^)



Newcastle-Berwick-St.Andrews-Aberdeen


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...