Tuesday, May 27, 2008

[Xplore Race] ~ Edisi : Penang




Kitorng pg Penang last weekend... saja jer jenjalan. lagikpun nak jemput nana balik.. dier dah start cuti 22hb Mei hari tue..

Erm... (`_~)

So.. Jurnal aku bermula begini..


PUDU,KL~ Day 0 [220508THU]

Kitorng perlu naik bas kat Pudu.. gerak awal dr rumah mak ngah, park keta kat opis uda dan naik train untuk ke Pudu... since masih awal, kitorng lepak² kejap dlm 40 minit... then baru turun bawah untuk naik bas...

15 minit pastu baru bas sampai... masa bas dah dtg tue, baru kitorng perasan, tiket bas kitorng tarikh dier *23hb Mei.. sepatutnyer *22hb Mei... masing² dah cuak dah..

biler driver bas suh naik.. semua naik jerk diam-diam… setiap kali penumpang lain naik, mesti rasa berdebar-debar sbb bimbang seat yg kitorg duduk tue.. ader penumpang lain pegang tiket. (^^!!)

Tp Alhamdulillah… xder... kitorng berempat ajerk.. Actually Uda nak beli tiket pkl 12:30am.. so kakak kaunter tue dah tulislah tarikh.. pastu tetiba ader plaks pkl 11:30pm.. tue yg tersilap tarikh tue..

(^^,i)

Dlm bas kitorng tido jerk sbb naik bas malam kan... Selepas hampir 7 jam dlm bas, sampailah kitorng kat Tanah Merah, dekat-dekat dah ngan rumah nana.. Selang x lama nana dtg amik kitorng kat gate depan Taman Siswa UUM..

lepak² kejap dan solat subuh.. dlm pkl 8:00am.. Uda, Farah & Radie gerak keluar .. nak gi amik keta sewa yg Farah dah book tue pastu blehlah pg breakfast...

Tp.. Lebih 30 minit aku menunggu kat ruang bawah umah nana.. x balik-balik la plaks bebudak yg gi amik keta nieh.. last-last dpt tau.. ruper²nyer kedai sewa keta tue dah kasik kat org lain dah keta yg kitorng book.. ader ke dier kasik org lain.. baik x yah ader system booking…

pastu ader ke diberinyer kitorng nie keta kancil buruk_nak_roboh_ yg_penumpang²_perlu_turun_biler_lalu_bumper tue sbg ganti??!! Patut ke x patut?

Kitorng nak pegi Penang bang.. bkn nak pg pasar malam.. huhu… tertekannyer aku…

So, last-last kitorng carik kedai lain.. sewa mYvi kaler hitam.. hahah puas hati Uda.. bayar lebih pun xper.. janji sedap nak jalan-jalan Penang.

Maka bergeraklah kami berlima-beradik/sepupu, tp agenda terpaksa ditunda skit.. sbb plan asal nak gerak ke Penang pkl 9:00am.. last² jadi 11:30am. ..




PENANG~ Day 1st [230508]

Pertama kali lalu Jambatan Pulau Pinang.. so agak kejakunan gak lah kami tadi.. tp jambatan tgh under construction.. so banyak benda-benda dan mesin² yg mencacatkan pemandangan jambatan tue..

Biler sampai pulau, kami terus ikut arah ke Gelugor.. actually kitorng main blasah jerk.. lepas lalu USM, baru terkial-kial nak menanyer arah.. al-hamdulillah sampai gak kami ke Anggerik Villa (tempat menginap kami)

Yg x-citednyer kami nampak sign “Taman Tun Sadon” dekat-dekat area Anggerik Villa.. hohoho.. seronok sbb dah jumper 1 lokasi List Perlu Singgah@Lawat (^_^)v

Lepas Check in, simpan barang dan rehat-rehat , kami kuar ke Bayan Lepas.. nak carik Cargas Café. Katanyer kedai nie popular ngan nasi berlauk dier… Dr bandar Gelugor nak ke Bayan Lepas amik masa lebih kurang 20 minit ajer.

Oleh kerana peta yg kitorng ader terlalu kasar, so pencarian Cargas Café adalah ala-ala Amazing Race skit.. (^^,).. Last-last kami jumper gak kedai tue..

tp malangnyer kedai tue tutup.. (!-_') huu.. perut dah lapar giler sbb blum lunch tp hari dah nak masuk 3.00 ptg



Pic’s 1 : Gerai Mee Sup Utara


So kami pun benti depan CIMB bank berhampiran.. beli goreng pisang & keldek kat gerai depan bank tue, then lepak kat kedai macik jual Mee Sup Utara.. sementara tunggu macik tue panaskan sup.. kitorng blasah goreng pisang & keldek.. (^.^)hohoho

Pastu kitorng makan mee sup plaks.. bleh tahanlah rasa mee sup utara nie.. sbb dier guna air rebusan daging… kalo aku, biasanyer masak mee sup guna stok ayam jerk… dan sambal special dier pun aku gemar… Sedap!

Lepas makan, kami gerak menuju ke Batu Feringgi.. On the way nampak signboard tulis Snake Tample.. memula nak singgah.. tp biler tgk kuil tue dr luar.. mcm ader seram-seram sejuk skit (^^!)..

Destinasi seterusnyer-Batu Feringgi… kitorng nak tgk pantai.. tp malangnyer.. pantai Batu Feringgi dah dihujani hotel-hotel dan guest house…~ kat mana tempat bleh naik kuda & main banana boat tue erk? xder pun kat area situe.. err.. ke kitorng silap tempat? (^^!i)

Oleh kerana xder tempat sesuai untuk berhenti di sepanjang seaside trail nie, kitorng terus drive sampai ke Tropical Spice Garden… cantik tempat nie.. so kitorng amik-amiklah gambar.. then biler nak masuk.. tgk-tgk masa melawat dah nak tamat..



Pic’s 2 : Farah, Uda & Nana ~Tropical Spice Garden


So, alang-alang dah sampai situe.. kami berehatlah kejap.. sambil minum air kelapa dan makan laksa penang & rojak buah kat gerai-gerai mengadap laut seberang Taman Rempah tadi…

Pic’s 3 : Uda & Nana

Pic’s 4 : Farah & Radie


Kitorng tunggu sampai malam.. sbb nak tgk suasana malam di Batu Feringgi, sambil jalan-jalan/shopping di ‘Nite Petaling Street’ kat situe.. mmg meriah.. banyak betul benda diorng jual.. mcm-mcm bentuk, macam-macam jenis…

Tp yg klakarnyer, harga yg diorng letak, main balasah jerk… gerai first jual RM8, kalo jalan jauh skit, kat gerai lain jual RM20 plaks.. bleh tak? padahal brgnyer sama jerk.. sama corak, sama material…. X paham betul aku (^^i)..



Pic’s 5 : Nite market ~Bt. Feringgi


Owh!.. dlm pkl 9 mlm kitorng bergerak balik, memandangkan hujan lebat giler mencurah-curah,lagi pun esoknya nak sambung jalan lagi.. (^-^)v


PENANG~ Day 2nd [240508SAT]



Pic’s 6: Bukit Bendera


Pepagi lagi kitorng dah kuar.. sbb nak sarapan pagi kat Taman Tun Sardon … x jauh sgt tempat nie…2 minit jerk dr Anggerik Lodging.. Tempat makan tue bersebelahan ngan pasar..

best!! Memang best sarapan kat situe, banyak giler pilihan.. sedap-sedap plaks tue.. sampai naik pening nak memilihnyer… masa kitorng sampai tue, dah ramai org duk bersarapan kat situe.

Memang lokasi jalan-jalan cari makan yg strategic kot (^^i)

Lepas makan.. kitorng balik rehat kat bilik sat.. lagik pun nak kena settled-settledkan hal tukar bilik, punggah-punggah beg aper semua.. so last-last dlm pkl 11 camtue baru kitorng gerak ke Penang Hill..



Pic’s 7: Berjaya sampai ke Penang Hill


Oleh kerana agak kesesatan skit.. kami sampai kat area Bukit Bendera time nak masuk tengah hari.. then kena tunggu turn untuk naik train plaks lagik… huhu (!-_’)



Pic’s 8: Train yg sesak mcm dlm LRT Putra


Nak dekat pkl 2 baru sampai ke puncak bukit… Kat atas tue xder aper sgt.. tp boleh nampak hampir separuh pulau dan tanah besar kat seberang.. termasuklah jambatan pulau pinang sekali…






Lepas teropong² & usha² bandar Penang dr atas, kitorng decide utk makan laksa penang sekali lg.. kali nie di gerai kat atas Bukit Bendera laks.. (gerai no.1 sebelah train kayu).. sedap laksa dier.. dier guna ikan sardine.. so rasa manis-manis masam skit.. Ho Ho Chiak!

Biler kat atas bukit camnie, sejuk laa skit biler angin bertiup, tp kitorng xlah lelama sgt.. lepas beli t-shirt sehelai dua.. kitorng pun turun bawah..

Kitorng nak gerak ke Komtar plaks… nak tgk bandar Georgetown dr atas… (`_~)



Pic’s 12 : Bukti dah sampai Komtar (^^!)


Tp sesampai ajerk kat situe.. tgk-tgk harga tiket mcm x berbaloi laa.. RM15 hinggit sowang hanya untuk naik atas dan tgk pemandangan dr atas bangunan.. (oh, aperkah?!)...

jadiknyer x kesampaianlah cecita kitorng nak tgk bandar Georgetown dr atas… Maka bergeraklah kitorng dgn perasaan sedikit hiba menuju ke Padang Kota..



Pic’s 13 : Sempat bergambar sblm pakgad tutup pagar..


Niat asal nak jenjalan ronda kawasan Historical Trail~ Muzium Negeri, Khong Kongsi, Masjid Kapitan, Manson aper semua.. tp hari dah lewat.. dah hampir pkl 5 ptg dah.. Muzium Negeri pun dah nak tutup.. so last-last kami terus ke Fort Cornwallis..

Nasib baik tempat nie tutup pkl 6:00pm, so sempatlah kitorng melawat kejap kawasan bersejarah nie..



Pic’s 14 : bergambar dgn statue Francis Light..



Tempat nielah yg dikatakan kubu awal tentera British di Penang.. Sebaik shj Francis Light amik alih Pulau Pinang, dier bina kubu nie untuk pertahanan dan pentadbiran negeri bg. East India company.

Kubu kota nie dikelilingi dgn meriam-meriam.. dan yg paling popular, Meriam Seri Rambai ~eh! betul ker erk? ke aku salah? Eh?!(^_‘!)

Kat sinie, kalo nak lawat kawasan nie.. dier ader beri Tourist_ guide_orang-orangan_tong_kayu_penunjuk_arah untuk kemudahan pelawat, seperti ini :





Dr pintu masuk.. perlu keliling kubu, bermula dgn kaw. statue, pastu jumper gereja, penjara… then tapak khemah/kandang kuda… pastu rumah api & tiang bendera.. then naik skit untuk ke kawasan Meriam Seri Rambai… then jumper pintu masuk balik semula..



Pic’s 16 : Di kawasan model tapak canopy tentera British


Pic’s 17 : Kawasan meriam & tempat simpanan peluru


Dlm pkl 6 suku, kitorng gerak balik… memula ingat nak pg cari passembur kat Padang Kota.. tp mcm dah kenyang la plaks… Laksa Penang Bkt. Bendara tadi tue pun blum habis hadam lagik (^^!!)

So kitorng balik bilik… dalam pkl 8 camtue, kitorng keluar semula.. nak dinner laa plaks… carik punyer carik, last-last jumper kedai ikan bakar kat area Marine.. So makan seafood la plaks kali nie…

Apa yang bestnyer kedai-kedai ikan bakar area utara nie, diorng ader tempat untuk makan bersila (^_^).. konsep makan ala-ala kampung..

Diorng siap buat pangkin-pangkin… ader tue pangkin bertingkat lagik… tp x berani la nak naik.. kang roboh laks (^^il)

Lepas makan kitorng balik berehat. Memula ingat nak tgk kawasan kapal-kapal layar tue.. tp, malam-malam camnie mesti gelap tempat tue.. bleh nampak aper jerk memalam kan? So.. sambung esoklaaa..

( More pictures (Day 2) here -> Ned's Fotopages )


PENANG~ Day 3rd [260508SUN]

Pepagi lg kitorng dah bangun.. sbb kitorng nak gi makan kat Cargas Café!!.. Since kitorng dah tau jalan & tempat, x sampai 15 minit dah sampai dah kat café tue..

Tapikan.. sesampai jerk (8:20am) kedai tue tutup lagik.. Memula ingat dah bankrup.. (^^!!)haha, rupa²nyer.. kitorng yg terawal dtg.. org bukak pkl 8:30am daaaa..

Tp baru jer kitorng turun keta.. dah berpusu-pusu org masuk Café.. yg peliknyer.. diorng makan nasi kari pepagi buta.. biar benar… x paham betul aku… so terpaksalah layan gak nasi kari Cargas Café nie…

Kata org, ayam berempah kat sini best giler… tp, biler aku makan, rasa dier mcm biasa-biasa ajerk.. mcm mak masak kat rumah jerk (^^!)

so aku rasa bukan ayam goreng berempah tue yg melariskan kedai nie kot, tapi budak_kiyut_berjersi_biru _jaga_kaunter tuelah pelarisnyer… maybe sbb lauk-pauk lain yg special kot..



Pic’s 1 : Penggemar durian


Then Radie ajak makan durian kat gerai buah sblh café… Gilo ah ding dong.. makan durian pepagi.. lepas makan kari laks tue.. huhu..

Then.. kitorng plan pusing pulau… dr Bayan lepas naik ke Feringgi.. then turun ke Georgetown-Jalan Penang.

Untuk pusing pulau.. perlu menghala ke Balik Pulau.. so, kami terus jerk.. ikut jalan berliku-liku yg mencabar teknik/skil pemanduan berhemahku itew.. ~Hajat hati nak makan laksa janggus kat balik pulau tp x kesampaian la laks.. x jumper kedainyer kat mana (^^!)



Pic’s 2 : Sederet kedai di lereng bukit..


Lepas tgk-tgk aper yg ader kat gerai tue, kitorng naik lagik.. ikut jer jalan konar-konar tue.. sekali nampak signboard tulis Butterfly Farm.. terus berenti kat situe..

Excited dah nak masuk.. harga tiket pun x mahal, RM10 jer kalo kiter warga Mesia… pastu masa beratur tue.. tetiba hujan turun selebat-lebatnyer.. (- -i)




Pic’s 3 : Boleh jadik mascot model iklan Taman Rerama tak?


Huhuhu.. kalo hujan.. mesti rerama x kuar kan? So buat aper nak masuk ke taman rerama yg reramanyer menyorok? Jadik kami batalkan niat kami tadi.. ('_-)

Perjalanan diteruskan lagik.. kali nie menghala ke Teluk Bahang ..



Pic’s 4 : Berhampiran Pantai Shamrock


Dan akhirnyer kami jumper Pantai Shamrock..… kitorng benti kejap… nak tengok laut.. sesambil makan laksa penang RM2.50 di gerai-gerai yg ader kat situe..





Hari nie kitorng betul-betul pusing island.. jumper balik gerai depan Taman Rempah kelmarin.. then lalu kawasan nite market Bt Feringgi hari tue.. dr situe kitorng cari signboard menuju ke Georgetown..

Farah kata ader kawasan org jual souvenir² dan segala jenis jeruk kat area Jalan Penang (err ini ke Rope Walknyer erk?)…

So sampailah kami kat situe setelah ditunjukkan jalan oleh pekerja kedai kasut bata tue tadi.



Pic’s 6 : GeorgeTown~ Jalan Penang


Mmg banyak pun jeruk² dan asam-asaman yg dijual kat kedai-kedai sepanjang Jalan Penang nieh.. baju-baju t-shirt dan souvenir lain pun ada.

Dari keychain sampai ke barangan tembaga… tp kalo kawtim baik-baik kat nite market Bt. Feringgi rasanyer lebih murah bleh dpt kot..

Habis masa sejam gak kat situe.. akhirnyer dapatlah kitorng beberapa helai baju t-shirt untuk anak-anak buah, jeruk-jeruk ~radie banyak beli.. dier mmg antu jeruk budak nie, antu jeruk purut (^^i!), biskut kacang, buah pala dan keychain.

Pastu kitorng gerak balik menghala ke Gelugor balik semula… sebelum keluar dr island, kitorng singgah kejap kat kawasan marine.. nak tgk kapal-kapal layar yg ader kat situe..



Pic’s 7 : ~Kawasan Marine


Dalam pkl 2 lebih, kitong seberang jambatan pulau pinang sekalik lagik… dengan jayanyer



Pic’s 8 : Masa untuk balik….!!


( More pictures (Day 3) here -> Ned's Fotopages )


------------------------------


LIST TEMPAT PERLU LAWAT
* Batu Feringgi - naik kuda tepi pantai, banana boat.
* Batu Feringgi – Nite/Walk Bazzar
* Bukit Bendera - view Penang dr atas
* Komtar - view bdr Georgetown dr atas ~ sampai, x naik pun..
* Historical trail – Fort Cornwallis,Masjid Kapitan,Khoo Kongsi, Muzium..
* Taman Rama-rama
* Muzium Perang
* Taman Rimba @ air tejun Kg Perlis
* Jalan Penang , GeorgeTown - shopping jeruk
* Snake Tample ~ singgah, tp x masuk
* Botanical Garden ~ hampir pegi

LIST MENU PERLU TRY
* Sarapan - Taman Tun Sardon
* Sarapan - Dinaz (roti canai)
* Cargas cafe" di bayan lepas
* Lunch - Nasi Kandar Pelita
* "laksa janggus" area Balik Pulau
* Passembur kat Padang Kota
* Char kuey teow tepi sunshine
* Ayaq nyioq kat pantai Seagate ~ minum kat area Teluk Bahang
* Minum/lepak - teh kekwa kat puncak Bukit Jambul
* Dinner - burger sedap kat tepi INTEL
* Ikan bakaq kat Gold Coast/ Teluk tempoyak ~ mkn kat Marine jer



//..banyak giler makan laksa..(^^,)



8 comments:

amoi said...

perghhh..bes betul jln2...
nnti nak buat xtvt jln2 lagi ajak aku ek...hehe :D

NedLi Natalisz said...

ok(^^)v..
(insyaAllah)

kui said...

wei aku dah tuko blog sempena kenaikan harga minyak.. hohoho
http://kuizik3l.blogspot.com/

aini.. buatlah chatting2 kat tp tu.. malas la tulis komen ni.. hehehe

aku nak ikut gak jalan2..huhuhuhuhu

nedli said...

nak chat box? heheh.. hari tue aku keluarkan sbb ramai sgt nak letak iklan kat situe..

nanti aku letak semula erk... (^^,)


nak ikut gi jenjalan? boleh..boleh.. nanti aa aku plan pelan-pelan...

pala pening la plaks.. sbb terlebih makan ayam bumbu Medan(^^!)

Anonymous said...

La cian nye korang tak sempat nak makan kat Dinaz and laksa janggus yang famus tu .. tak pe nanti if you all mai lagi bagi tau

NedLi Natalisz said...

anonymous,
kalo kitorng maipenang lagi,
nak kasik tau kat sapa?
(^^!)

Lin said...

uwaaaaa bestnyer...nk pegi penang minggu dpn neyh..

bg r alamat anggerik villa tu..bape byrn dia ek..sonok x stay ctu...tempat2 tu mmg tmpt2 menarik yg perlu dilawati ke??

-ade ati nk ikut serta- wahahaha

NedLi Natalisz said...

Salam.. Lin,

Masuk website dia lbh senang kot.. kat sinie : www.anggeriklodge.com

kat situe ada alamat ngan no.phone dier.. selamat bercuti (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...