Monday, June 23, 2008

Parapat, Indonesia ~ Day 2

Dah x sehangat air di Kolam Air Panas Gunung Sebayak dah citer pasal Medan aku nieh (^^!!)...

erm.. oklah.. sambung jurnal hari ke-2...


3 Jun 2008 (Tuesday) ~ Horas!!!...


Pic’s 1 : Di depan hotel Antares

Dalam pkl 9.00pm (waktu tempatan) kitorng dah bersiap-siap, tunggu tourist guide kitorng, En. Ahmad..

Masa kat lobi hotel, aku terbaca paper~ “Banyak flight delay, Airport Polonia ditutup 6 jam” tp aku tatau sbb aper.. tak paham berita dlm paper tue tulis aper..(^^!)


Okey.. (‘_^)

Tentatif hari nie bermula dgn meronda Medan dulu.. Destinasi pertama: Kedai Kain Pacik Pakistan… ada mcm-mcm kain batik dan telekung murah-murah..

Erm.. actually xlah murah sgt.. kat langkawi pun bleh dpt harga cenggitue aku rasa.. tp kira okeylah, yg penting kena pandai tawar-menawar.. (^^,)

Kemudian Ahmad bawak kitorng melawat ke Istana Maimoon..


Pic’s 2 : Istana Maimon


Istana Maimon merupakan salah satu bangunan yang tertua di Indonesia. Tapi. segala isi rumah, perhiasan, perabot, dan ukiran-ukiran di dinding dan lantai masih elok dijaga oleh orang –orang istana.

Di bahagian dlm istana, banyak digantung potret² dan gambar² sultan terdahulu.. dan katanyer, Kerajaan Melayu Deli nie ader sangkut kait dgn kesultanan Melayu kiter.. terutamanyer Kesultanan Melayu Perak, Johor dan Terengganu..



Pic’s 3 : Uda & Nana~Istana Maimon


Lepas melawat Istana, Ahmad kata kitorng perlu bergerak ke Parapat, on the way nanti.. kitorng akan singgah di Restoran Simpang 3, kat area Pembaungan, untuk lunch.

Dari Medan nak sampai ke Pembaungan tue, mcm-mcm yg kitorng jumper… dpt tgk angkut-angkut.. van loncat² ~mcm kat UM tue (^^!).. pastu yg aku perasan laa.. diorng suker cat pokok-pokok di sepanjang jalan…

Memula tue x paham jugak.. tp ahmad kata itu untuk memudahkan pemandu nampak pokok di waktu malam, memandangkan ada kawasan yg tiada tiang letrik di bahu jalan..

Tp apa yg menariknyer.. diorng cat pokok tue ikut kawasan.. macam di Lubuk Pakam, diorng cat biru muda & putih.. kat area Pembaungan diorng cat kaler hijau muda & kuning air… so dr situ kiter bleh tau kiter dah masuk daerah lain.

(^_^)..

Then sampai di Restaurant Simpang 3~ Masakan Minang & Indonesia Moden plaks.. banyak lauk yg pedas-pedas.. ala-ala masakan org Nogori.

Lepas makan, perjalanan diteruskan lagi sampai lah ke Permatang Siantar.. singgah sekejap di Paten Siantar untuk beli olě-olě (kudapan kekacang- tong-tong, teng-teng, akam dll) ~macik tue sgt kedekut.. xleh tawar pun… (‘_- )



Pic’s 4 :~Danau Toba

Perjalanan diteruskan lagi, destinasi utama kitorng ialah Danau Toba.. Dr Permatang nak masuk ke kawasan tasik~Parapat, jalan dier pusing-pusing sbb perlu keliling dan naik bukit…

Tp pemandangan mmg sgt cantik.. dr atas bas, kitorng bleh nampak tasik disepanjang jalan… huhu.. HORAS!!! \(^-^)/



Pic’s 5 :~Depan cottage


Oh!.. ( ^.’)

Ralit-ralit tengok tasik sepanjang perjalanan, sedar-sedar dah sampai di Danau Toba, International Cottage. Tempat untuk menginap malam nie.

Since hari masih awal.. so lepas check in dan simpan beg dlm bilik.. kitorng pakat-pakat ronda kawasan sekitar.. tp x berani nak jenjalan jauh-jauh… seriau (^^!!)



Pic’s 6 :Bersama Nana & Farah~Cottage Danau Toba


Dr cottage yg menghadap tasik toba, tempat yg kitorng menginap dpt lihat Pulau Samosir… dan sebahagian kecil tasik toba nie..

Danau Toba nie mmg besar giler, mcm laut pun ader.. air dier jernih tp sayanglah.., tempat nie agak kotor.. diorng x jaga kebersihan…



Pic's 7:~area Cottage Danau Toba


Erm… (‘_^ )

Masyarakat yg tinggal kat area danau bekas tapak letupan gunung berapi nie, dikenali sebagai Masyarakat Batak Toba… kebanyakkan mereka tinggal di Pulau Samosir, kat tgh-tgh Tasik Toba tue.. esok kitorng akan pegi ke sana.. ~(^.^)hoho x sabarnyer

Org Batak Toba nie kebanyakkannyer adalah pahlawan² yg banyak sgt kesaktian & sgt_sgt_sgt berani, giler-giler x takut mati punyer.... then diorng nie, sgt pentingkan budaya & keturunan…

erm.. benda lain yg membuatkan diorng nie terkenal ialah.. diorng amalkan cannibalism… (^^!!)…

Amalan nie diamalkan dr zaman tok nenek sehinggalah pd akhir thn 1816, di mana ianya dihentikan selepas Raja Siadabutar (raja batak ketika itu).. masuk kristian. So skrg nie diorng x makan org dah.. diorng gigit ajerk (^^,i)..





Lepas puas jalan-jalan dan amik gambar.. kitorng balik bilik..

Kat area nie, keselamatan x dijamin kalo nak ronda-ronda waktu malam.. so aktiviti yg bleh dilakukan pun x banyak… tido atau tgk sinetron citer indon kat tv (^^,)…

since aku x berapa paham aper diorng ckp dlm tv tue.. aku decide tido jerklah after belek-belek brg-brg shopping…




// HORAS- ucapan selamat/terima kasih bagi kaum Batak Toba ~mcm Kiora(NZ) atau Aloha(hawai), Cheerio(UK)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...