Sunday, April 20, 2014

Viewtiful Vietnam: It's Shopping Time!

last day in Vietnam.. kami mmg sengaja pilih HCM city nie sbg destinasi terakhir utk trip jelayah Vietnam kami. Sebab senang.. bleh shopping habis²-an dan beg hanya bertambah bila dah nak balik; x perlu mengangkut beg banyak² dr awal.


17 Mar 2014 [Mon]
Since hari nie mmg semata² utk bershopping.. maka shopping jerlah kaedahnya.. gambar amik masa awal² jer.. then bila dah jumpa kain pasang.. telekung.. t-shirt murah².. kamera siap simpan dlm beg (^^")..

So.. nie jer gambar yg ada ketika bershopping di Cho Ben Thanh Market..






Dr pagi bawa ke tengahhari.. benti kejap tuk lunch jer.. haha.. Patutlah ramai org datang sini ek.. mmg seronok bershopping rupanyer..

Keylah nie yg kitorng makan tuk tgh hari kat Restaurant Serai..


Vietnam's Spring Rolls..

Lunch yg penuh meja (^_^)..


Kat HCM city nie, bab makan xyah risau.. banyak jer.. siap boleh pilih nak makan kat kedai mana (^_^).. Oh! kami ke Serai nie sbb katanya ada sediakan Vietnam cuisine yg halal.. tp aleh² kami makan masakan mesia jugak (^^')..

..Lepas selesai makan.. kami sambung shopping.. x sempat jalan jauh.. sebelah restaurant serai pun jadi bershopping (^^,).. Tapi kemudian kami kembali ke market sbb tadi pagi Amy x sempat beli t-shirt..




Hari nie cuaca mmg sgt panas.. semua aweks yg menjual kat dlm market nie pakai singlet jer.. Seksi sgt.. so terpaksa aku pakaikan diorng t-shirt (^^')..

Dlm market nie sama jer dgn nite market semalam.. tp ada jugak yg lebih murah harga brgan dia.. kena pandai pilih dan tawar lah kot..

Oh!.. Tapi kalau xnak beli jgn suka-suki duk tawar-menawar dgn diorng pastu belah... mmg diorng marah. So kalau mmg nak beli.. baru pegi tawar.. tawar kaw-kaw punya.. (^_^)v.


Kami mmg merayap dr satu gerai ke satu gerai.. dah nak senja baru balik hotel.. itupun lepas maghrib kami keluar semula (^_^).. Sambung shopping.. tp before that, dinner kejap kat Restaurant 1 Malaysia.

Tapi malam.. market dah tutup.. so kami jenjalan area nite market dan kedai-kedai kecil di kiri dan kanan jalan..




Ha.. nie.. masa jenjalan tadi, kami terserempak sekali lagi dgn brother yg kitorng jumpa masa daki bukit kat Ha Long Bay hari tue.. Sebelum nie masa kayuh basikal kat Hoi An.. dia yg nampak dan tegur kitorng dulu..

Kali nie.. Amy pulak yg tegur dia dulu.. memula dia ckp.. "No.. No.." hahaha.. dia ingat Amy nak jual barang kt dia. Pastu dia pusing sekali lagi; agaknya baru perasan kot.. kami berempat nie.. Then dier terus jerit.. "Hey.. you!!"

Gambar nie kami ambil sbb dia yg suggest.. Kitorng perlu ambil gambar sesama sbb tiga kali bertembung dlm masa seminggu; kata dia (^_^)v..


Brother nie dr US.. lepas Vietnam, dia nak round Myanmar pulak.. Dia tanya kitorng, lepas nie ke mana? kami jawap, balik Mesia.. Then dia balas, terpaksalah dia dtg Malaysia kalau nak terserempak sekali lagi (^^,)..

Hehe.. Meh lah dtg mesia (^_^)




Erm.. hari nie kami balik bilik lewat jugak mcm semalam.. nak dekat pkl 12.00 baru sampai bilik.. dan inilah hasil tangkapan tuk sepanjang berada di Vietnam..



----------------//----------------


18 Mar 2014 [Tue]
Nak balik Mesia dah nie.. Breakfast kat bilik jer sbb nak habiskan semua bekal yg masih berbaki. Lagipun pkl 8 lebih En. Porter dah datang tuk hantar kami ke airport..


Beg dan bertambah-tambah..

Bye HCM city..


Sampai-sampai jer airport, mmg dah tiba masa tuk check in..so terus beratur dgn beg yg dah bertambah nie.. Semua org bertambah muatan sbnrnya.. mujur tak terlebih berat beg-beg nie..

Lepas check in beg, kami lepak kejap kat tepi kastam area.. Then baru masuk dan lepak kat gate. Ramai jugak orang kita nak balik Mesia.. blaka-blaka mcm kitorng kot.. datang bershopping (^_^)..








//Sampai Mesia dlm pkl 1.00 lebih.. Letih tapi mmg berbaloi!




7 comments:

Anonymous said...

hahahah.....nape x cite tang org duk tegur nk pinjam topi vietnam akak tuh nk lincung kepala dr ujan kt kl sentral tuh????itu mmg lawak pelempang nama dia....dh la time tuh oenat nk berjalan dr ujung jln naek tangga bgai smbil bimbit beg tambahan tuh....tambah ngan lapo....hahahah...siyes lawak time tuh.....penat tp berbaloi....sbb msing2 enjoy ngan oliday tuh....heheheh
- posh -

Anonymous said...

lincung = lindung.....
typo plak dh

NedLi Sakurai said...

hahaha.. tuelah mmg nk makan pelempang kan.. kita tgh penat nak buat lawak pulak.. (^_^)

amoi said...

haih posh..smp ke sini pun typo ke? haha..

eh uncle US tu bkn nak g cambodia ke?

amoi said...

oh aku punya la pk camna ko pakaikan amoi tu t-shirt..ahhaha..lampi plak aku

NedLi Sakurai said...

cambodia erk? memandai jer aku kata myanmar.. haahhaha..

NedLi Sakurai said...

haha.. takkanlah aku nk gi pakaikan awek2 tue t-shirt before snap gambr diorng, ko nieh! (^_^)..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...