Tuesday, July 15, 2008

Ayat-Ayat Cinta



Cerita nie biasa jerk.. erm.. agak hambar actually (^^,).. tp since dier lain drpd movie² remaja skrg, so aku tgklah jugak (setelah dipaksa oleh uda.. (^^i)..)

Memula aku layan-layan camtu jerk... tp biler tertgk Fahri.. terjatuh cinta la palks (^^!!)...

erm... movie nie mengisahkan tetang liku-liku hidup seorg lelaki yg lurus, naif dan baik budi-pekertinyer serta amat memegang teguh pada ajaran Islam. dek kerana ciri-ciri mulia yg ada pd Fahri, beliau digilai oleh hampir semua pelakon wanita dlm movie ini, termasuk pelakon extra.

Kisah nie bermula dgn kehidupan Fahri sbg seorg pelajar Al-Azhar bersama jiran nyer Maria, yg mana seorang Kristian lahirnyer tetapi begitu meminati Islam dan mencintai Fahri dlm diam...

Tp konflik mula merebak bila Fahri mula jatuh hati pd Aisha dan menikahi Aisha...then Maria Kecewa + bawa diri... then Nurul pun kecewa (nie mmg nama watak dlm nie tau (^^!l)..)..

Pastu dtg pula Nuoha, sowang gadis yg pernah dibantu oleh Fahri kerana sering dizalimi oleh ayah tirinyer... Nouha menabur fitnah kpd family Fahri sehingga Fahri dipenjarakan.

Dari situ, movie nie membawa kiter kpd betapa mulianyer pengorbanan seorng isteri,betapa indahnyer rasa kasih sayang dan betapa besarnyer rasa kecintaan pd yg Esa...


so... aku kasik 6.5 bintang untuk movie nie






Ayat-Ayat Cinta- Rossa

Desir pasir di padang tandus
Segar sang pemikiran hati
Terkisah ku di antara
Cinta yang rumit

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung Kupertaruhkan
Maafkan bila ku tak sempurna

Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu
Bila bahagia mulai menyentuh

Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus kutinggalkan cinta
Ketika ku bersujud


erm..

Scene sowang awek curik gambar fahri, yg ditampal kat msg board skolah, simpan dlm dairi, pastu tulis 'lelaki tersayang' tue sgt klaka aku rasa.. ~mcm pernah jumper jerk budak kronik yg buat perkara sama camtue masa kat Kolej Mara Banting dulu.. (^^ii)..

oh!. luper nak kasik tau.. movie nie adaptasi dr novel.. kak Uda kata baca novel lebih besh dr tonton movie nie...

4 comments:

amoi said...

6.5 bintang dari 10 ke?

ramai org ckp best cita ni...tp tak kesempatan nak tgk..lgpon ada org tak suka tgk cita melayu/indon :( so aku download jek...lom tgk lagi...

aku dah bli novel ni...tp baru khatam 2 bab...haha...tade masa nak baca...mlm asyik tgk tv jek :P

tp novel dia menarik...boleh blajar bahasa arab sekali...hehe...

NedLi Natalisz said...

ko blaja "ma haza?" erk amoi? (^^!!)...


aku x baca novel dier pun... malas laks nak membaca novel2 nie... bukan musim (^^,)..

tp nanti aku ingat nak pinjam dr kak uda.. kalo lapang2 esok laa..

amoi said...

ahahahhaha...ko ingat lagi cerita tu...tu zaman jahiliah...pasni aku leh ckp ayat lain lak :P

nedli said...

ekekekke....
bagus.. bagus... bleh aa ngorat pak arab lepas nie (^^!!)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...