Friday, December 25, 2015

Putrajaya Tasik Cruise 2015


Penuh dgn kami berenam (^_^)


Since dpt cuti 4 hari, aku dan uda turun KL.. Nak jenjalan Putrajaya.. Saja nak bawa mak dan bah naik cruise.. Then boleh jenjalan Alamanda; Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi); Masjid Putrajaya dan park² yg ada..

So memula ke Cruise Tasik.. sbb kalau lewat sgt nanti panas pula..


Main² dlm shutter train (yg x bergerak)


Asalnya nak naik yg pkl 10.00am tp kitorng sesat skit tadi (^^").. sampai², cruise pertama dah bergerak pun.. So terpaksa naik yg pkl 11.


Beratur ..


Kami naik Boat Sebarau.. Dulu rasanya macam pernah dah naik cruise nie.. tp amik yg belah petang sbb nak tgk sunset kengkonon (^^,)..

Oh!.. Harga tiket untuk early bird ialah RM15 (Dewasa pemengang MyKad) dan RM10 (Kanak² pemegang MyKid).. Then ada juga yg in group pakej.. tp x perasan pula berapa..

Early bird cruise.. duration dia 30 minit jer dan x lalu semua jambatan, tapi kalau ambil yg petang, bimbang mak penat; so ambil kami proceed dgn yg pagi nie (^_^)..


Mak and bah..

budak x bayar tiket x dpt seat (^o^)

kami


Free seating. Then kalau boring duduk dlm boat.. bolehlah naik ke bahagian atas.. Pemandangan lebih luas tanpa dibatasi gelas kaca..




Atau pun pegi ke bahagian depan kapal. Erm.. cuaca dah makin panas, terkenyit-kenyit mata semua orang (^_^)..



Sebahagian Putrajaya yg dpt dilihat dr atas boat


Sebelum balik, masing² nak try duduk kat seat kapten (^_^).. hehe tapi tak sempat nk pinjam topi kapten, kapten kapal dah balik rumah..


who's the captain, captain? Ai! (^_^)

Boat Sebarau yg kami naik tadi

Laluan ke boat Cruise Tasik

Selesai naik cruise (^_^)


Then bergerak ke area Persint 2.. ada Skyride Park dan Tugu Milenium. tapi stop kejap kat playground nie.. diorng dah nampak (^_^)..





Tujuan asal ke Persint 2 ialah melawat tugu Milenium..

But then, lalu Skyrides Park nie dulu. Boleh naik balloon besar nie kalau nak lihat putrajaya dr atas, tapi tetiba rasa seriau so kami skip (^^,)..


Makchik bersama TN and W

Skyrides Park


Next is Tugu Milenium.. Kat bawah tugu ini Tun Dr Mahathir tanam satu kapsul masa dan kapsul tue akan dikeluarkan pada tahun 2020 nanti. Another 4 years (^_^).. x lama dah lagi.

Katanya, malam² menara tugu yang diperbuat dari aluminium ini akan memancarkan cahaya terang macam rumah api so akan nampak lebih eksklusif dan indah.. tapi kami pegi siang (T_T)..

Lenkali maybe..


Tugu Milenium

Setiap kaca di sisi laluan tugu Milenium nie ada tercatat sejarah dan perkara² penting dlm pembentukkan negara. Fara dan budak² nie jer yg naik sampai atas.. aku dan uda; kitorng naik sampai kaca tahun 1581 je (^^")..


Okey.. Destinasi seterusnya ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi).. Ayahanda nak solat jumaat (^_^)..



Masjid Sultan Mizan

Merajuk.. Aki pg solat jumaat x bawa dia


Selesai solat jumaat, bah ajak lunch terus kat situe.. ada cafe dlm masjid nie. So cancel pegi Alamanda. Lagi pun mak dah penat.

Aii.. camner nak travel jauh nie mak? (^_^)



OTW Balik

Kami semua (^_^)


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...