Monday, February 25, 2013

The Emperor & Empress Bento..

Onigiri + Daging Masak Asam Pedas


Seriously aku dah memelayukan bento nie (^_^).. dah kawen campur.. onigiri makan dengan daging masak asam pedas melaka.. haha.. Alaa biarlah tekak sendiri nak makan kan..

Untuk bento kali nie.. just kepalkan nasi, rebus sayur dan letak salad.. yg hiasan tambahan tue adalah kepingan cheese dan crabstick..


Kenapa buat bento emperor dan empress nie? Actually, I did blog hopping yesterday.. then jumpa 1 blog nie buat bento sempena hinamatsuri.. katanya ini perayaan hari kanak-kanak perempuan di Japan..

Semasa perayaan nie, kanak² perempuan akan di hadiahkan dengan 1 set anak patung; which is ada raja, permaisuri, menteri-menteri besar sehinggalah ke panglima dll. then nanti diorng perlu susun dan hias elok-elok.

Tp masa buat bento nie tadi tidaklah berniat nak celebrate pun, just rasa cam comel jer kalau sesekali dpt buat Kyaraben.. tapi bila dua kali tgk cam ngeri plaks nak makan onigiri ada mata nie.. haha (^^")..



// Kyaraben/charaben is a shortened form of character bento

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...