Sunday, March 06, 2011

Okonomiyaki (Japanese Pancake)


Okonomiyaki nie sejenis lempeng atau pizza jepun.. banyak dijual di gerai2 tepi jalan dan juga kedai2 di sekitar bandar jepun.




Selalunya kalo dijual dlm kedai makan.. diorng akan sediakan meja berkuali untuk kita goreng sendiri. then bleh pilih nak ltk topping apa yg kita suker.. seronok kan? Kat Mesia mana ader kedai camnie erk? cam best.. (^_^)







Oh!.. (^-')i..

ader mcm2 style nak buat okonomiyaki nie.. kalo kat jepun yg fames sama ada nak buat Osaka/kansai style atau Hiroshima style (ada noodle).. then ader juga sweet okonomiyaki for dessert.




Okonomiyaki Osaka Style
1 cup all purpose flour
3/4 cup dashi soup stock/ water
2-3 telur
1 cup kobis
sedikit chopped green onion
1/3 cup tenkasu (tempura flakes)
bbrp keping hirisan daging/ayam

For toppings:
Ao-nori (green seaweed)
Worcester sauce
Mayonnaise



Okonomiyaki Hiroshima Style
1 cup all purpose flour
3/4 cup dashi soup or water
4 eggs
2 cups finely chopped cabbage
2 cups bean sprouts
sedikit hirisan daging/ayam
1 cup yakisoba/ mee kuning/ yee mee

Seasonings:
yakisoba sauce or salt
okonomiyaki sauce or Worcestershire sauce

For toppings:
chopped green onion
aonori (dried seaweed powder)


-----------------------




Erm.. Tetiba la plaks terasa nak makan masakan jepun nie (^^,). Nasib baik ada lagi baki serbuk nori (seaweed); bonito flakes (fish flake) dan worcester sauce yg dibeli untuk buat takoyaki dulu. (^_^).. jom yok buat okonomiyaki.. Wohuu (^.^)v.

Okonomiyaki Nedli Style
1 cup all purpose flour
1 cup of water
1 sudu serbuk pati ayam
2 biji telur
1 cup kobis -racik halus
1 biji bawang benggali -racik halus
4 btg jejari ketam -potong kecil
Sedikit garam dan gula

For toppings:
1/3 cup bonito flakes
Serbuk nori
Worcester sauce + BBQ sauce
Mayonnaise

Cara-cara
Mixkan tepung, garam, gula, serbuk pati ayam dan air; kacau hingga jadi batter (jgn terlalu cair/pekat). Then pukul telur before add them into the batter. Masukkan kobis dan bawang yg telah diracik halus; bersama jejari ketam. kacau rata.

Panaskan kuali, ltk sedikit minyak masak atau gunakan non-stick pan. Layer-kan batter . Masak seperti biasa, tutup dgn tudung periuk spy bhgn tengahnya masak sempurna. Then flipkan spy bhgn lagi satu pun garing juga. It’s best to do it slowly over low heat.

When the pancake is ready, place on a plate. Layer-kan Worcester+BBQ sauce on top; add some mayonnaise; taburkan nori dan bonito flakes. Sedia untuk dihidang! Ittadakimasss!!


-----------------------


Updated: 06Mac2011-1705PM



Ermm.. pesal akunya okonomiyaki kurg cantik..? (^^ ')


2 comments:

Syazleen Razak said...

k.aini, kat korea pun ada gak okonomiyaki ni...tapi i dun really like it coz rasa bawang dia ponounce sangat...hehe (^^!) me dislike bawang...kalau saya nak blend bawang tu boleh je kan? hehe

NedLi Sakurai said...

jepun-korea.. lebih kurng jer masakan/makanan dier.. erm.. hehe.. bleh jer.. ikut selera nak mcm mana.. (^_^). kalo nak kurngkan rasa maung bawang.. guna bawang kuning.. instead of bawang besar yg kaler merah tue.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...