Friday, April 23, 2010

Chocolate Muffin




Seronok tak biler masak apa-apa la kan.. then anak-anak buah dah duduk ngadap oven ngan sudu di tangan biler kuih dah mula berbau wangi/ hampir nak masak? ~tashikani ureshii ne.. (^_^)v ngeh!ngeh!

oklah jom kongsi resepi..


ingredients:

2/3 cup serbuk koko
2 telur (gred A)
2 cups tepung kek
1 cup chocolate chips
1/2 cup gula
2 tsp baking soda.
1 1/3 cups susu segar
1/3 cup minyak sayur/minyak masak
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam


Instructions:

Preheat oven dlm 400°F (180°C-200°C)..

Combinekan serbuk koko + tepung + gula + baking soda + garam dlm 1 mangkuk. Dlm mangkuk lain (lebih besar), combinekan telur + susu + esen vanila. Kacau sampai agak kembang then masukkan dlm mixture first tue + minyak sayuran, then kacau sampai betul-betul sebati. masukkan half je chocolate chips, kacau-kacaukan lagi...

Then susun mangkuk kertas untuk muffin dlm tin pembakar.. Scoopkan batter evenly dlm setiap mangkuk muffin tue. then sprinkle2kan dgn baki chocolate chips yg ader.. (kitorng x sempat nak sprinkle2kan, chocolate chips dah habis kena ratah (^^!)..)

then bakar dlm oven selama 15-20 minit... kalo dah masak bleh terus makan..

umaiii!! (^_^)/



// tp kalo nak kurangkan sukatan gula, sila rasa dulu before bakar.. kang kurng manis laks.. nanti kena siram ngan susu pekat/ strawberry sos laks mcm kitorng (^^i)


5 comments:

amoi said...

muffin kat atas tu muffin yg ko masak ke? (nada2 tak percaya..hahahahahah :P)

NedLi Natalisz said...

ko mana pernah percaya, apa-apa yg aku masak kan? (^_^)

ckin chong said...

sayer nak jugakkkkkkkkk....cedapppppp

NedLi Natalisz said...

dah habis laa.. lambat mintak (^_^)..

amoi said...

ahahhaha..yela2..aku percaya..

nak try kat umah la resepi ni..hehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...