Monday, June 22, 2009

First Homemade Pizza..


(^_^) sejak farah balik cuti sem nie, kitorng rajin try & error resepi..

so kali nie, kitorg buat pizza laks.. memandangkan utk roti, hanya perlu serahkan kpd yg pakar- the breadmaker (^^i).. so just tumpu kpd sauce + topping shj.. ~yatta!! \(^_^)/



Piza 4 Segi


HAWAIIAN PIZZA -wt extra topping

Bahan² utk Sauce :
150g isi ayam cincang
1 tin kecil tomato puree
6 ulas bawang putih – racik halus
2 biji bawang merah – racik halus
½ tin cendawan butang – potong nipis²
3-4 biji tomato yg masak ranum – kisar
italian herbs - parsley, basil dll
sedikit sos tomato
sedikit garam & gula

Bahan² utk Topping:
sedikit sauce
2 keping nenas - potong kecil²
1 cawan parutan cheese - parmesan + mozarella (nak lbh pun takpe)

Bahan² utk Dough :
1 tsp yis (mauripan)
½ cawan air
½ tsp gula
1 tsp olive oil
1 ¼ cawan tepung (all-purpose flour)


OK, cara-caranya ..

Masak sauce – tumis bawang dgn olive oil/ butter. Minyak masak biasa pun ok, tp kalo guna olive oil.. rasa mcm ala-ala org itali skit ~mama miaa!! (^^!)

Bila dah naik bau, masukkan isi ayam + cendawan + tomato kisar + tomato puree.. kacau² dan biarkan kejap spy mendidih (sila tutup periuk anda.. nanti dapur kotor sbb dier suka percik² biler dah nak masak tue)

Sementara tue, siapkan dough pizza- masukkan semua bahan dlm bread maker dan ikut step yg ditetapkan spy dough anda menjadi nyata..

Then.. bila dah mendidih, seasoningkan dgn gula + garam + sos tomato. then, sprinkle-kan herbs² itali tadi dlm periuk.. spy naik aroma keitaliannya.

Bila dough dah siap (roti tue dan naik), sapukan sauce atas dough, lebihkan isi ayam+ cendawan. Then tambahkan nenas yg dah dipotong kecil² + taburkan cheese.. lebih bnyk cheese lebih best.. (^^,).

Then bakar. Suhu dlm 200˚C - 250˚ selama 8-10 minit, bergantung kpd oven masing² ..Biler dah masak, hidangkan panas².. kalau ada lebihan cheese bleh tabur atas pizza...


// Actually.. Sauce tue, sbnrnya aku amik sauce utk spaggethi (^^ii).. so kalo malas nak buat pizza, bleh makan spaggethi jer (^_^).



4 comments:

huD said...

yattaa~~~ ahahahha rajen giler masak ne? baru dapat niece baru pun ade mase ke weh masak mende2 camnie ahahhaha nana kate abuwan kelam kabut jugak eh? sian abuwan. bnyk mende kene settle ahahhaha jadik bapak tunggal kejap. 44 ari ne huhuhu cepatlaa upload pic wiwi.. sampai termimpi2 aku muke niece baru ahahahah aneem, najla and wiwi. abuwan tak pk lagik ke namer?

NedLi Natalisz said...

heheheh...

rajin sbb ada kak chik. Kalo tidak malas gak.. budak berdua tue makan x hingat laa.. suker sgt pizza kot, si najla ngan aneem tue (^^,)

ha'ah. abgwan x letak nama lg.. kelam kabut kot.. kejap kena masuk wad.. kejap kena kuar (^^i).. mana nak pindah rumah lagi, cat rumah, basuh bilik air + pindah opis.. hahah giler laa semua nyer nak kena buat dlm 1 masa..

amoi said...

yummyyyyyyyy....bila aku nk buat pizza ni?hehe...

aku dpt tips dari org ofis aku...ko kena bakar 3x...mula2 bakar roti + sauce...pastu kuarkan then bakar lagi sekali dengan topping...kuar lagi then baru bakar dengan cheese...yatta!!

NedLi Natalisz said...

0o0o yer ker? nanti aku try.. bagus gak cara ko ckp tue.. nanti xlah cheese dier hangus kan? (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...