Sunday, March 29, 2009

Homemade Ice Cream + Macaroni Salad..


Abgwan & Kak uda ader hal kat Putrajaya.. So, Aneem & Najla tumpang tido kat rumah, then tetiba rasa mcm nak buat aiskrim simple yg Mak Nie selalu buat utk kitorng time kecik² dulu..

Masa kecik² dulu, kalo Maknie buat ais krim.. aku, Uda & Abgwan mesti duduk keliling.. sbb nak tunggu utk jilat sudu (^^i!).. punyerlah tak sabar nak makan ais krim.. (^^,)


oklah.. nak share resepi ais krim nie...

Aku namakan aiskrim nie : "Simply Simple Home-made Ice Cream for Kakak Aneem & Adik Jela" .. dan ini adalah bahan-bahannyer :





Actually hanya perlukan 500g Coffeemate + 1L Susu sebarang perisa – kalau nak rasa coklat, beli susu coklat, kalo nak strawberry.. beli susu strawberry.. dan begitulah seterusnyer.

Tp aku ader Strawberry sos dan jem.. dan aku ader chocolate chips (^^ii).. maka bleh tambah kalo nak..

Bila semua bahan dah ader, bleh start buat... First, masukkan susu + coffeemate ke dlm mangkuk mixer. Pukul sampai sebati dan berbuih/kembang dgn mixer. Tuangkan dlm tin untuk dibekukan..





Keluarkan dr freezer, aiskrim yg tlh beku… potong kecil² dan putarkan sekali lagi sehingga dier kembang.. Masukkan chocolate chips/ Jem Strawberry dan kacau-kacau spy rata.

Masukkan dlm bekas bertutup utk dibekukan semula (make sure bertutup sbb coklat sgt mudah menyerap bau sekeliling.. kalo ader ikan dlm freezer, nanti aiskrim ada bau hanyir laks...)

Bila dah beku.. blehlah hidangkan bersama buah-buahan campuran yg dlm tin spy lebih sedap, segar dan menyelerakan. (^_^)v


Oh!... ( ^_')

.. dan kebetulan aku mmg ader lebihan buah-buahan dlm tin sbb hari smlmnyer, aku try buat Macaroni Salad Ala Member Whooz.. ( Resepinyer di sini : Resepi Macaroni Salad )



Macaroni Salad


TQ Whooz..

Mmg lazat, tp since x berapa suker sgt manis.. so ned lebihkan cheese dan mayo.. then dia rasa macam Mac & Cheeze pun ada gak(^^ii).. but better, sbb ada nenas.

yummy! yummy!


4 comments:

kuizikel said...

ni baper lama nak tunggu beku ni.. tak sabo la tunggu camni..hehehe

NedLi Natalisz said...

bergantung pd kuasa peti ais yg ada.. kalo sejuk giler peti ais tue, 30 minit dah beku kot (^^i).

Tp.. sbb ader budak2 kecik kat rumah, yg selang suku jam asyik bukak-tutup peti ais sbb nak tgk ais krim dah beku ke blum.. so dier amik masa skit untuk beku (^^,)

amoi said...

fuhh...buat aiskrim sendiri...giler gempak...aku beli kat kedai jek..cepat dan pantas...ahahaha..

NedLi Natalisz said...

sbb biler makan ais krim beli ak rasa mcm makan buih sabun.. so aku bertekad untuk membuat sendiri ais krim di rumah (^^i).. ~walaupun rasanyer x sesedap Häagen-Dazs (^^ii)..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...