Saturday, March 14, 2009

Chewy Gooey Yummy Brownies...


Terima kasih kpd Ila a.k.a amoi sbb kasik resepi nie... (^_^)v Tq erk ila, aku rasa kali nie aku telah berjaya buat brownies yg dpt memikat perut seisi family aku. ~Sblm nie aku jer yg kena habiskan sowang-sowang (^^')v





Bahan-bahan :
250g butter - potong kecik
400g chocolate - potong kecik
6 eggs
340g brown sugar
2tsp esen vanilla
20g chocolate emulco ~aku gantikan dgn Peanut butter 2 sudu (^^i)

80g tepung gandum
60g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ almond/macadamia (optional)-toastkan

Cara :
Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11 X 11.Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.

Mixkan telur, gula, esen dan chocolate emulco dalam satu mangkuk, guna hand whisk, kacau hingga gula cair.Tuang adunan butter dan coklat tadi kedalam mangkuk dan gaul rata.

Ayak tepung gandum dan cocoa powder, jika bubuh kacang, masukkan dan gaul. Tuang tepung kedalam mangkuk diatas, gaul hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.

Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.


// oh! adunan nie.. aku guna half jer sbb bhn-bhn kat rumah x cukup nak ikut resepi asal. Tp oklah sedang elok untuk makan 4-5 org.

8 comments:

kuizikel said...

pergh.. ni yg bleh dipertimbangkan bagi KitchenAid mixerred color (sat aku gi cari kat siam ada tak yg ala2 camni :D)

Wawa Shukor said...

wah kena buat jugak la ni. pasni aci x kalau buat kedai biskut? hahahah amoi mintak hak cipta terpelihara hahah LOL

NedLi Natalisz said...

aper??!! KUI nak kasik Mixer ala-ala kitchenAid Kaler merah? Yayy!! (^_^)


Wawa
Amoi pun dpt dr akak opis dier... mana bleh dier mintak hak cipta (^^ii)

cekkeya said...

waaaaa...sedap2...rupa dah ada dah, klu seisi keluarga suke, rasa pun mesti ada gaks..ahaha

amoi said...

wah tak sia2 aku bg resepi...aku mmg saja bg ko resepi supaya ko buat raya nnti & dapat la aku makan kat umah ko nnti...ahahhaa...

//nak kena buat la jugak ini macam...tapi oven tade :(

NedLi Natalisz said...

cekkeya,
kalo nak confirm sedap ke idak, kena aa rasa.. nanti dtg umah erk raya nanti.. (^_^)

amoi,
alaa aper nie asyik kasik alasan xder oven jer (^^ii)

amoi said...

dah berapa tahun aku ckp nak beli oven tapi tak beli2...hehe...ok la...azam thn ni beli oven...ok?hehe...

NedLi Natalisz said...

ya!.. raya aku dtg erk.. nak makan kuih ko buat (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...