Sunday, February 10, 2008

Dari Kacamata Seorg Bridesmaid~ Sekitar Majlis Perkahwinan Pojan

Khamis malam jumaat kelmarin...
mlm yg agak busy gak la.. sbb kena siapkan semua hantaran. Kata pojan senang.. tukar terus masa nikah esoknyer.. x perlu nak pening² dah masa majlis bersanding nanti. Nad dan suami dier pun ader dtg, tolong siapkan hantaran.. sampai pkl 1 pagi.

Lepas tue.. kami menginaikan si pojan.. actually ila yg inaikan.. aku tanak.. sbb nanti merah² laks tangan aku (^^!!).. Jenuh gak laa… sbb kitorng x biasa… main blasah jerk.. patutnyer kena letak minyak cap kapak dulu b4 pakai tp sbb takder.. so pakai camtu jerk.. Lebih kurng pkl 3 pg baru tido.. pengantin plaks kena tido dgn tangan yg berplastik.. (^_^)


check list untuk berinai:
  • Inai mekah-serbuk
  • Air gambir/tembakau
  • Minyak cap kapak
  • Span pemegang jari kaki
  • Selotape
  • Plastik
  • Getah gelang/tali
  • Inai tube/inai sticker -yg dah siap ukiran.. Cuma tinggal tampalkan ajerk.
  • Contoh-contoh design/ corak untuk berinai
//aku buatkan checklist nie, bknnyer aper.. manalah tau kan? nanti-nanti, senanglah skit.. eheh (^^!!)


Hari jumaat semalam..
pepagi lagik semua org dah sibuk. Sibuk dengan kerja-kerja merewang.. masak² untuk org merewang, siap²kan doorgift, kemas² rumah.. dan bersiap² untuk majlis akad nikah..

Majlis akad nikah berlangsung di masjid parit usup. Lepas pkl 3 baru kami bergerak ke sana. Sesampai ajerk, pengantin lelaki dah tunggu depan tok kadi…

Majlis akad nikah kat Johor nie lain skit ngan negeri lain.. dier banyak soal-soal pengantin b4 akad nikah.. hehehe… Masa tok kadi soal pojan, aku plaks yg berdebar-debar.. heheh maybe sbb duduk kat sebelah pengantin kot (^^!!)..

Pojan kata dier gugup jugak.. tp aku tengok, dier cool ajerk.. pandai cover erk? (^^,)

Lepas selesai menyoal-nyoal pengantin perempuan dan acara penyerahan kuasa wali, serta sign² dokument nikah… tok kadi beralih ke amir plaks… heheh agak nervous gak pengantin lelaki.. tp lepas tok kadi soal-soal skit.. pastu kasik ucap-ucap skit… Nampak cam lega skit la… (^^’)…

Walaubagaimana pun, dua kali lafaz gak laa si amir nie, sbb tersasul perkataan “nyer”. Org johor xder nyer-nyer tau… dier terus jer.. (aku pun baru tau (^^!!).. ).. kali kedua tue agak laju skit.. tp akhirnyer sahlah pojan menjadik isteri kepada amir..

Alhamdulillah… ('/-^\)

Lepas majlis… ader jamuan kat rumah pojan… makan nasi ampang ambang.. (err. ambang ke ambeng?. aku pun tatau nak sebut camner (^^!!)..) bestlah nasi ambang nie... aku suker sambal campur dier tue… yg ader tempe, soon, kacang panjang, kentang… sedap.. tp luper plaks nak mintak resepi kat kak yati (‘_^)

Pastu malamnyer plaks.. sambung siap²kan doorgifts untuk tetamu… dan siap-siapkan beg-beg goodies untuk kengkawan dan sedara-mara belah Kedah sana. Kat belakang rumah.. sedara-mara pojan dan sibuk merewang².. masak-masak lauk untuk tetamu esok

Lepas siap semua-semua.. kitorng sambung menginaikan pojan… kali nie nak buat lukis² plaks.. aku x biasa buat, so last-last azian yg corakkan inai tue kat tangan pojan… tp biler dah siap tue… pojan ngantuk laks… dier kata dier nak tido lena malam tue.. nanti mata nampak kurng bundar kat atas pelamin nanti (^^,)

Erm.. rasa-rasanyer tak sampai 2 jam pojan dah bukak inai… so kurng teranglah inai corak-corak kat tangan dier tue… (ko pakai masa kenduri kat Kedah la nanti yer pojan.. sowie.. aku x reti kalo xleh padam² nieh.. tgn aku terketar-ketar…. Kang huduh plaks tgn ko.. huhu (~.^).. )

Gitue-gini.. gitue-ginie.. last-last kitorng tido lewat jugak.. awal skit dr smlmnyer ajerk (^^)



Hari Sabtu semalam


yg hangat..
( Pagi yg gelap.. kini mula terang…) Malas giler nak bangun pepagi smlm.. yelah dpt tido atas tilam Sultan la katakan ahaaa(^^ii)..

Pengantin pompuan a.k.a pojan, bangun ngan ceria sekali…terpisat² aku biler tgk ila pun dah bangun (#.#).. kat luar pun dah riuh rendah, dengan bunyi tapak kaki org yg ke dapur dan ke depan, ke hulu- ke hilir nak menyiapkan kerja² memasak… menyiapkan meja makan beradap, khemah tetamu dan final touch untuk pelamin.
Lepas siap²kan aper yg patut dlm bilik pengantin.. aku ngan ila pun memeriahkanlah suasana mana yg patut… tolong² sana skit, sini skit..

Dalam pkl 9 lebih, photographer a.k.a kak uda sampai.. so lepas breakfast roti canai, acara memperagakan baju tradisional secara berganti² pun bermula. Since Pojan mmg talented.. x payah susah² nak suruh dier pose.. dier mmg pakar (^^!!)

Dlm pkl 11pg camtue.. tetamu dah mula dtg.. then dlm pkl 2.30 ptg, majlis bersanding start. Part majlis bersanding nie best.. sbbnyer, sepanjang hidup aku, ini kali pertama aku berpeluang tgk tradisi tol² nieh.

Comel sgt… (^_~)

Memula, Group budak-budak tolkan si amir kat depan khemah…. Pastu, nak masuk rumah pun kena tol lagik.. dek sedara-mara terdekat(^^,)… pastu kat tangga pelamin bersusun adik-beradik.. macik2 duduk menunggu… tol paling mahal, tol untuk mak andam la.. siap duduk kat seat pengantin lelaki.. (^^!!)

Yg lebih cutenyer, rombongan pengantin lelaki pandai menepis-nepis dan buat klaka masa nak beri-beri duit ang pau kat semua tol-gate-gurls… ader tue siap sorok ang pau dlm songkok.. aku yg duk tepi si pojan nie pun x tahan nak tergelak.. mmg meriah betul suasana masa tue…

(actually this scene remind me ttg drama bersiri hong-kong: FLAME; Bestman & pengantin lelaki masuk ikut tingkap guna tanga kereta bomba.. dan bawa lari pengantin perempuan. kalo x buat camtue, diorg perlu beri angpau HK$888.88 kat setiap bridesmaids yg ada...) (^^!!)

Selepas berlapis² tol ditempuhi.. akhirnyer dpt gak amir bersanding sebelah pojan.Then.. majlis makan beradap pun berjalan dengan baik.. (Alhamdulillah)

Lepas selesai semua, tiba masa untuk balik.. Lagikpun pojan dah ader roommate baru, tak perlulah kitorng temankan dier lagi.. (^^,)

TAHNIAH BUAT POJAN & AMIR
SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA KE ANAK-CUCU
SEMOGA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT

amin..(/_^\)



more pic's? klik sinie> tintacreative

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...