Tak nampak nasi impitnya di bawah |
Sempena meraikan habis puasa enam.. kita buat nasi impit dan kuah lodeh then makan beramai-ramai di office. Tapi kuah lodeh bukan style johor.. Nie style yang dah ditokok tambah.. ikut selera family sendiri (^_^)v
Bahan-Bahan:
4-5 pcs kepak ayam - potong kecil
200gm pedal ayam - potong kecil
2 biji lobak merah - potong bite size
2 biji terung bulat (kecil) - potong bite size
5-8 urat kacang panjang - potong bite size
3 keping tauhu puchuk - potong pendek; direndam hingga lembut
secekak suun - potong pendek; rendam dgn air panassedikit cendawan hitam (black fungus) - rendam hingga kembang; potong kecil
1 kotak besar santan
2 biji kentang sederhana besar - potong kecil
2 bungkus tempe - potong kecil
2 biji tauhu - potong kecil
3-4 biji cili merah - hiris
3 batang serai - titik/ketuk
2-3 keping asam keping
garam dan gula
1 kiub ayam/ ikan bilis (optional)
Bahan untuk dikisar:
3 tb sp udang kering
3 biji bawang besar
6 inci kunyit hidup
Cara-cara:
Siapkan bahan-bahan kisar dan ketepikan. Goreng tauhu, tempe dan kentang yang telah dipotong kecil tadi dan ketepikan. Naikkan periuk, masukkan ayam, pedal, bahan kisar, serai, asam keping dan dua cawan air atau santan cair. Hidupkan api dan mula mereneh
Masukkan sayur dan bahan-bahan yang lambat masak dahulu seperti lobak, puchuk dan cendawan hitam. Then masukkan kacang panjang, terung, kentang, tempe dan tauhu. Kalau kuah kurang, boleh tambah sedikit air panas.
Bila semua dah lembut, masukkan santan dan perasakan dgn garam dan gula.. Masukkan suun dan cili merah, kacau rata dan dalam 5-10 minit kemudian, bolehlah dimatikan api.
Selalunya, kuah lodeh dimakan dgn lontong. Tapi x sempat nak buat.. so just rebuskan ketupat mini segera (^^").. Then.. org johor, makan lodeh dgn sambal tumis, serunding kelapa, begedil.. then ada telur rebus lagi..
Tapi semua tue xde.. x sempat (^^").. Mujur ada serunding daging Kelantan.. bolehlah buat topup kekurangan yang ada nie..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan