Rabu, Disember 03, 2014

Chicken Ginger & Green Fried Rice Bento




Nasi goreng lada hijau tak nampak, sbb kena tutup dgn telur mata kerbau la pulak (^_^).. Ada kat bawah tue.. Then aku just tambah 2 ketul sosej dan beberapa hirisan timun.

Lauk Ayam Masak Halia Chinese style tue, untuk lauk tgh hari..


Ready to go..


------------------//------------------


Ayam Masak Halia
1/2 ekor ayam sederhana besar
3-4 inchi halia - dipotong julienne
3 biji bawang putih - dipotong julienne
1 biji bawang besar - racik halus
5-7 biji lada kecil - belah dua
1 biji capsicum kuning (sederhana) - dipotong julienne
1 sudu besar sos tiram
sedikit air
garam secukupnya


Panaskan kuali berjeluk dan masukkan ayam, halia, bawang, lada kecil dan air.. biar mereneh. Tutup dgn tudung periuk spy isi ayam masak. Then sesekali kacau, balik²kan ayam biar dia masak rata.

Bila minyak ayam dah keluar dan kuah mula pekat, masukkan capsicum dan seasonkan dgn garam secukupnya. Kacau² dan kemudian bolehlah angkat.



2 ulasan:

Cahaya berkata...

dah mkn nasik ke kak aini?wahh ingat continue lagi.

NedLi Sakurai berkata...

Lupa nak ckp.. Nasi goreng cauliflower (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...