![]() |
Gambar penuh x sempat disnap.. |
Bahan-bahan:
1 whole chicken (2 kg)
1 biji lemon
Bahan perap:
1½ cup of sour cream
1 whole garlic clove - tumbuk lumat
¼ cup of rosemary
garam dan black pepper secukupnya
sedikt madu
Cara:
Siang dan bersihkan ayam.. Basuh bersih² then lumurkan dgn air perahan lemon untuk hilangkan hanyir.. Belah bahagian dada ayam supaya ayam boleh dibuka dan dileperkan.. Gaulkan bahan perap dan lumurkan rata pada ayam.
![]() |
Selepas dilumur perapan.. biar dia mesra dulu.. |
Tutup ayam dgn cling dan biarkan di dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman.. Jgn letak kat tempat beku.. ltk kat bawah jer.. (^_^)
Bila dah selesai perap, preheat oven 175°C.. Letakkan ayam ke dalam mangkuk kaca tahan panas, bakar dalam oven 30-40 minit. Then naikkan skit suhu ke 200°C untuk 10-20 minit terakhir supaya boleh dpt crispy, darker skin untuk ayam tue..)
//Level panas bergantung kpd jenis oven juga yer.. sila kenal pasti oven masing² (^^,).
Untuk ayam yg tidak terlalu besar, 40-60 minit tue dah memadai.. (Insya Allah..) Lagi pun kita bukan panggang whole chicken bulat² camtue.. Bila ayam dah dibuka dan dileperkan camtue, boleh masak sepenuhnya dgn lebih sempurna..
Erm.. bila dah masak.. bolehlah dihidangkan dgn kentang dan sayur rebus.. pasta.. atau makan ratah begitu saja (^_^).. Serious sedap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan