Nak masaknya agak mudah.. tp nak cuci dan siang tue agak cerewet skit. Ada banyak petua nak hilangkan lumpur pada cengkerang siput.. antaranya, lepas lalukan dgn air, ramas-ramaskan dengan hampas kelapa.. tp aku biasa buat basuh dengan air then cuci guna berus dawai (^_^)..
Lepas cuci.. perlu potong ekor siput.. supaya nanti senang nak sedut masa makan.. then bilas dgn air sekali lagi.. biar takder serpihan cengkerang pada siput.
ok jom share resepi..
![]() |
Siput Sedut Masak lemak Cili Api.. |
GULAI SIPUT SEDUT Dgn PUCUK KADUK
- 600gm siput sedut
- 1 kotak santan
- cili api 5-6 biji (boleh tambah lg jika suka)
- ½ inci kunyit hidup
- 2 batang serai - dititik
- 2 helai daun kunyit - siat/racik kasar
- 2 cekak pucuk daun kaduk - racik kasar
- Asam keping
- garam dan gula secukup rasa
Blander kunyit hidup dan cili api dengan sedikit air. Masukkan siput yg telah dicuci bersih dan dibuang hujungnya ke dlm periuk, tuangkan santan dan bahan-bahan yg telah di-blander tadi.
Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak. Sentiasa kacau perlahan-lahan.Then masukkan asam keping dan garam-gula secukupnya.. Masak lagi dalam 2 minit kemudian masukkan daun kunyit dan daun kaduk.
Biarkan sekejap sehingga daun kunyit dan daun kaduk lembut. Tutup api dan sedia utk dihidang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan