Sup Tulang |
Asalnya, kalau ikut jadual lauk berbuka yg kitorng dah siapkan awal², xder pun lauk sup tulang.. Tapi bila pegi market, nampak tulang lembu, rasa mcm nak makan sup tulang la pulak time berbuka..
So, sup tulang it is (^_^)v..
SUP TULANG SIMPLE
Bahan:
1kg tulang lembu
500g daging lembu - potong kiub
2 biji bawang besar - racik
5 ulas bawang putih - racik
2 inci halia - mayang/ ketuk
1/2 cawan bawang goreng
1 cawan tomato cherry
2 batang saderi - di potong kecil
1 biji lobak merah - dipotong kecil
2 kiub daging
1 bungkus sup bunjut
1 paket kecil bhn penumis
1 ikat daun sup
garam dan gula secukup rasa
Cara:
Rebus tulang dan daging siap².. around 2 jam atau after daging empuk, bolehlah start menumis. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan bahan penumis (kayu manis, pelaga, bunga cengkih etc) hingga naik bau..
Then tuangkan bahan yg telah ditumis ke dlm periuk yg berisi tulang, daging dan air rebusan yg masih mendidih tadi. Tambahkan kiub daging, sup bunjut dan bawang goreng ke dalam periuk dan biar sekejap.
Tambahkan saderi dulu, then masukkan lobak.. bila lobak dah lembut; matikan api dan masukkan tomato. Bila hidang, boleh taburkan daun sup sbg hiasan.
// Alhamdulillah.. Rezeki hari ke-3 berpuasa (^-^)..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan