Sempena besday Shokun semalam, kita guna food-picks muka shokun..
(^^").. La~la~la~
Hari nie kita makan burger mini guna oopsie bread. Terpaksa buat saiz mini sbb aku cuma ada tin pembakar muffin jer.. xder yg bekas besar skit.. so terpaksa buat roti-burger yang mini.
Kalau just leserkan atas dulang pembakar.. nanti bulatan dia x cantik dan seragam.. So kita guna jer apa yg ada asalkan boleh jadi cantik skit oopsie bread kita.. (^_^)v
Untuk breakfast.. just buat lempeng flaxseed cicah sambal tuna.. lempeng ada dalam bekas snoopy tue, saja x tunjuk dlm gambar.. sbb nk highlight Oopsie bread (^_^)..
sudah siap ditapaukan.. |
Okey.. Slmt menjamu selera semua..
---------------------//---------------------
OOPSIE BREAD (Gluten-Free Buns)
3 biji telur (Gred A)
1/8 tsp cream of tartar
100g cream cheese (do not soften)
Sedikit esen vanilla
Panaskan oven -150°C. Asingkan telur putih dan telur kuning dalam dua mangkuk yg berasingan. Masukkan cream of tartar dalam mangkuk berisi putih telur dan pukul hingga kembang (stiff).. Then mix-kan kuning telur dgn cream cheese hingga sebati + masukkan esen vanilla.
Campurkan kedua² mixture menggunakan spatula. Just balik-kaupkan bancuhan supaya telur putih tidak jatuh/turun. Greasekan muffin tin. Isikan bancuhan dlm setiap mangkuk muffin. Jangan terlalu penuh; nanti dia akan naik/kembang. Bakar dlm 10-15 minit.
Bila dan masak, biarkan sejuk sekejap atas jaring sebelum disimpan dlm bekas kedap udara dan difrozenkan (jika perlu).
//Notes: Kalau nak buat roti burger, boleh tambah any dry herbs/ seasoning ke dalam bancuhan kuning telur tersebut. Kalau nak rasa manis, boleh tambah sedikit stevia to the yolk mixture.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan