Pages

Ahad, Jun 21, 2015

Bubur Jagung Bersagu


Bubur Jagung Bersagu..


Seperti yg tlh di-plan.. hari nie kitorng buat bubur jagung bersagu. Awalnya Uda-chan nak yg bergula melaka, tp aku tanak.. aku suker guna gula putih jer.. Then sbb aku yg siapkan, maka.. ikut resepi akulah (^_^)v.. hahaa..

..dan inilah resepinya:


BUBUR JAGUNG BERSAGU

Bahan-bahan:
3 tin besar jagung corn kernel -ditapis airnya
1 tin besar jagung cream style
1/2 tin susu cair
6 sudu besar biji sagu
1/2 cawan gula pasir
500 ml santan kotak
3 helai daun pandan
500 ml air
secubit garam

Cara:
Rendam biji sagu dan ketepikan sebentar. Dalam 1 periuk besar, masukkan gula, corn kernel, corn cream style, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Masukkan susu cair dan biji sagu; kacau rata.

Then tuangkan santan dan masukkan garam. Masak hingga mendidih dan sehingga biji sagu bertukar jernih. Tambah lagi air jika perlu. Rasa dan jika kurang manis boleh tambah sedikit gula. Jika ok, boleh diangkat dan hidangkan.




// Boleh dpt 10 bekas plastik saiz tau fu fa/ utk 10-12 orang makan (^_^)..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan