Pages

Selasa, Disember 09, 2014

Roast Chickens with Black Pepper Bento


Ayam Panggang Black Pepper..


So.. hari nie kita makan lauk ayam panggang, bersaladkan timun dan kobis. Ayam Panggang Black Pepper tue.. Ermm.. Kalau dpt tambahkan madu skit, sapukan kat atas dier tue.. uikhs.. mesti lbh sedap (^^")..
Dame! Hachimitsu, dame! (^^,)

Untuk breakfast.. aku just makan tuna mayo tue jer.. cam sedey plak rasanya.. tapi kenyang (^o^)




Untuk smlmnyer menu, aku terlupa nak amik gambar.. tp goreng ayam jer pun.. so x perlulah letak post pasal ayam goreng kot (^^,).. Kita letak yg susah skit nak masak jer..



---------------------------//---------------------------


Ayam Panggang Black Pepper
Bahan Perap:
4 bhgn ayam (quarter bhgn peha)
2 sudu besar lada hitam -kisar kasar
1 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
sedikit garam

Bahan Rebusan:
sup bunjut
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 inci halia
air secukupnya

Rebus ayam dlm periuk, bersama sup bunjut, bawang dan halia. letak air paras-paras ayam jer. Tapi smlm aku buat sup ayam.. so aku rebuskan sekali 4 bhgn ayam nie..

Campurkan semua bahan perapan.. Bila ayam dah siap rebus, angkat dan toskan.. biar dlm 5 minit, then lumurkan bhn perapan.. Lumur rata. After 30 minit boleh dibakar..

Ataupun, kalau nak simpan untuk masak kemudian, biar ayam sejuk dulu, then boleh simpan dlm peti sejuk. Ltk kat bahagian bawah je pun dah ok.. tp jgn simpan terlalu lama.. nanti ayam rasa x sedap.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan