Pages

Ahad, November 18, 2012

Gyoza (Japanese Dumplings)



Hari tue nampak pelakon dlm Jdrama tue makan Gyoza nie, macam sedap jer.. so try lah cari kulit gyoza kat Giant Kuantan.. x sangka plaks ada.. so dptlah dicuba resepi nie..


GYOZA DAGING

Bahan-bahan:
  • 200g meat mince 
  • 1 cup kobis diracik halus 
  • 2 green onions potong halus-halus 
  • sepotong kecil lobak merak- dipotong dadu kecil-kecil
  • sedikit halia diracik halus 
  • 1 tsp serbuk bawang putih 
  • 2 tbp sos ikan 
  • sedikit serbuk lada sulah 
  • sedikit serbuk lada hitam 
  • 1 bungkus (40 keping)gyoza wrappers 
  • Sedikit garam dan gula

Cara-cara: 
Just gaulkan semua bahan di atas dlm 1 mangkuk.. then isikan di tgh-tgh kulit gyoza.. Sapukan sedikit air di keliling kulit gyoza; then kelim.. Lebih mudah kalau ada kelim kepit untuk gyoza tue.. so nanti bleh jadi seperti bentuk kipas.

Then panaskan sedikit minyak dlm kuali.. just untuk saute bahagian bawah gyoza spy sedikit garing. bila kuali dah panas, susun semua gyoza atas kuali dan biar seketika.

Bila dah garing, boleh lah tuangkan sedikit air ke dlm kuali dan tutup dgn penutup periuk. Covered dlm 3-4 minutes or until gyozas masak sepenuhnya atau tiada lagi air yg tinggal.Then bolehlah diangkat. Hidangkan bersama sos thai (^_^)..


... Jom makan.. ( ^_')  Ittadakimaaaasss..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan