Saturday, February 11, 2017

Chilli Con Carne




Nie resepi Uda-chan.. dia yang masak, kami tumpang makan ajer.. (^_^)v


Chilli Ala Uda-chan

Bahan-bahannye :
500 gm daging cincang
4 biji tomato - potong dadu kecil
1 tin kacang merah (kidney beans) - basuh bersih
4 sudu besar sos tomato/ 2 sudu puri

Awas-awas :
1 biji bawang besar - potong dadu/ cincang
1 biji bawang putih - racik halus
2 biji lada benggala merah/ hijau - potong dadu/ cincang
1/2 batang seleri - potong kecil/ cincang
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih

1 sudu besar gula/ gula merah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Tumis bawang dan semua awas-awasnya seminit dua. Kemudian masukkan daging, goreng sehingga masak. Tambahkan tomato, sos/tomato puri dan kacang merah, kacau seketika. Biarkan kuah mereneh dengan api yang kecil selama lebih kurang 15 ke 20 minit.

Kemudian boleh seasonkan dgn garam, gula dan serbuk lada hitam. Rasa-rasa dan pastikan kacang merah empuk dulu sebelum tutup api. Hidangkan bersama roti bakar. Kalau dapat garlic bread lagi best. (^_^)..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...