Sunday, January 04, 2015

Grilled Lamb and Cauliflower Cream Soup


Lamb Grill and Cauliflower Cream Soup


Macam gambar dlm buku masakan pulak (^^").. sbb tue aku suka camera sony aku nie.. Gambar boleh jadi cantik.. sgt sesuai untuk aku yg amatur nie..

So.. Menu untuk hari nie, daging kambing grill dan sup krim bunga kobis. Asalnya nak buat mashed cauliflower.. tp last² cam x nak pekat pulak.. So aku tambah lg susu biar dia jadi cam cream soup (^^' ).. haha..




Then.. lebih perapan daging kambing tue, aku gaul dgn cendawan enoki.. tabur black pepper skit.. then saute cendawan sampai layu atas kuali.. Buat tambah lauk makan dgn daging kambing..

Oklah nak beri resepi Cauliflower Cream Soup..





Cauliflower Cream Soup
½ biji cauliflower (saiz sederhana)
⅓ cup susu
2 tbsp cream cheese -softened
4 keping Cheesedale
1 ulas bawang putih -mince
Garam + black pepper secukup rasa
3 tbsp butter

Rebus air dlm periuk, potong kecil cauliflower then rebus dalam 5-6 minit atau sehingga cauliflower lembut. Tapis dan tekapkan dgn kertas tisu untuk keringkan kobis bunga yg telah direbus tadi.

Sementara masih panas lagi, pureekan cauliflower dgn susu, cream cheese and parmesan hingga semuanya hancur. Then.. tumis bawang putih dgn butter dan sedikit minyak, masukkan cauliflower yg telah dipureekan tadi.. gaul rata.. dan seasonkan dgn salt and pepper.

Bila cream soup dah makin pekat, bolehlah dihidangkan.



// Akan cuba lagi buat mock mashed potatoes nie..



2 comments:

Anonymous said...

camne duk hostel? haha

NedLi Sakurai said...

Saiko des!.. Rasa mcm balik blajar semula (^_^).. Tapi lebih best sbb x perlu stay up late, study tuk final exam (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...