Rabu, Disember 10, 2014

Hamburger Steak (Hambāgu) Bento


Hambāgu in Hello Kitty Bento theme (^_^)


Hari nie adik aku rajin, tlg aku siapkan bekal pepagi.. atau maybe dia dah bosan dgn lauk yg aku masak selama nie.. hahaa (^^")..

Actually, steak hambāgu nie dia dah siapkan dr ahad lepas dah, so pepagi tadi dia just masak sos dan panaskan dalam kuali jer.. Dan untuk side dish, kami saute broccoli dgn butter dan garlic.



---------------------//---------------------


“Hambāgu” (pronounced hahm-bah-goo) adalah transliteration of English term, hamburger; yg asalnya patty meat nie dpt nama dr sebuah bandar di German, Hamburg. Tapi bila sampai kat Jepun, diorng tukar bunyinya jadi hambāgu (^^,).


Hamburger Steak (Hambāgu)
Ingredients A
300g daging cincang
1 biji soft tofu/ 170g cauliflower yg tlh disagat halus
1 cup serbuk roti (optional)
1 biji telur
1 small onion - diced
2 ulas bawang putih - minced
2 sudu makan susu segar
1 teaspoon jintan manis
Garam dan black pepper secukupnya

Ingredients B
3 sudu soy sauce
2 sudu oyster sauce
1 sudu cuka makan
1 sudu sos nandos
1/4 cup water
5-6 cendawan shiitake - potong nipis
2-3 urat daun bawang - potong panjang²

Campurkan semua ingredient A, mixkan sebati.. Then kepal-kepalkan, buat 4-5 kepal. then leperkan macam bentuk daging burger. Panaskan kuali, then panggang kesemuanya atas kuali.. Bila daging dan masak, angkat dan ketepikan.

Gunakan kuali yg sama untuk buat sauce hambāgu.. Masukkan semua bahan B, kecuali daun bawang. Kacau rata then masukkan hambāgu.. Tebalik-tebalikkan supaya sauce serap ke dlm daging.

Tutup kuali dan biar hingga kuah sedikit pekat, then seasonkan dgn salt and pepper.. dan masukkan daun bawang. Bila kuah dah betul-betul pekat, bolehlah diangkat hambāgu tue tadi dan hidang.




Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...