Monday, April 28, 2014

Viewtiful Vietnam Trip 2014




Berakhir sudah Vietnam Backpack Trip kami.. Trip seminggu lebih jer.. nak menulis blog sampai 2 bulan (^^").. terpaksa stop sekejap update post bento.



-----------------------//-----------------------


Untuk trip 9 hari nie, kami jejak dan (at least) lalu hampir seluruh tanah Vietnam. Lebih 2000km kot.. Plus, kami naik hampir semua jenis pengangkutan.. termasuk berbasikal dan jalan kaki.. Sugoi na~ (^-^)..

Masa first day kat Hanoi tue.. kami jalan kaki keliling town sampai sesat barat.. Amy paling letih rasanya (^_^).. Dan x sangka ada rezeki utk menonton water puppet yg akhirnya tinggal aku sorang jer nengoknyer.. Bebudak nie sempat terlelap (^^,)..


walk around Hanoi

Water Puppet Show

Hanoi at nite


Malam kat sini aku rasa cam safe.. walaupun bandar dia mcm huru-hara skit, nak² system traffic diorng yg giler tue.. Tapi suasana dia.. tenang lah..


Err..

Aku letak gambar² nie sbb baru dapat satu folder gambar dr kamera Ila_Amoi.. So bleh kita share dan tengok gambar² yg Ila snap pulak..


Us.. ~ @Ti Tov Island


Sesambil jalan tgk tempat orang, boleh tambah² kenalan..

Dan sebut pasal kenalan.. aku lupa nak add si Amy-rose nie kat fb.. Ngo Thong sempat la pulak (^^").. Gome²..


Berselfie atas boat..

bermalam di boathouse

Berkayak..


Kat sini, first time dpt naik sleeper train.. antara teruja dan phobia. Ya.. sy phobia dgn train. Tak kesahlah apa jernis train pun, yg laju ke yg perlahan ker; asalkan bergerak.. sy akan rasa sedikit phobia (^^!)..

Tapi x sangka, seronok rupanya tido dlm gerabak ketapi nie.. cumanya, kami patut bawa gitar dan Ona.. Gitar untuk dipetik dikala hari menginjak siang.. Ona utk memetik gitar berkenaan..

Btw, Ona.. ko dah blajar ke, camner nak petik gitar? (^_^)v..


Oh!.. coach train nie agak sempit utk muatkan 6 org.. kalau nakkan keselesaan, better ambil yg 2 coach for four tue.. Next time yer (^^,)..


A nite in Vietnam Sleeper Train..



Masa tiba di Hoi An.. kami ada plan nak main dan naik boat bulat nie.. Tapi lokasi dia sgt jauh dr hotel tempat kami menginap.. so tak jadi..

Di Hoi An, transport kami cuma basikal.. x daya rasanya kaki nak mengayuh sampai ke sini.. mau tercabut sendi² dan tulang (^^')..




Nie.. gambar² di waktu malam di Hoi An Ancient Village.. Selepas seharian mengayuh basikal sampai ke tepi pantai, then kami patah balik semata² nak tgk pesta lampu dan cahaya kat nie..


~Credit to Ila  


Dr kawasan pinggir laut, terbang naik ke kawasan tanah tinggi pulak, Da Lat.. Tempat paling susah nak carik kedai makanan halal.. In fact, takder kot.. Sila bawa stok makanan jika ingin ke sini.. (^_^)


nite market

sibuk memborong..


Sebelah malam kami sibuk membeli belah dan ber-window shopping.. So, siang harinya, kami buat sight seeing tour sekitar Da Lat..


Dalat Old Railway Station

Datanla Waterfall..

Love Valley..


Last destination, HCM City (Saigon).. Kami naik bas malam.. Sleeper bus pulak kali nie. First time jugak nie, naik bus cengginie.. yg bagusnya bus nie, siap ada pramugara.. korang ada? (^^,)..




Asalnya, di HCM City.. kami plan nak melawat Sg Mekong dan Cu Chi Tunnel.. Tapi mengenangkan masa yg kami ada sgt terhad, so kami cancel melawat Cu Chi Tunnel.. Pegi Sg Mekong jer..

Okeylah last pics.. di Mekong Delta..



 


Buat Posh and Ila selaku mastermind tuk trip kami ini.. dan Ona juga.. yg susah payah plan sesama ngan diorng.. (aku jadi tukang tumpang ajer..) Terima kasih daun keladi.. Next trip jgn lupa ajak aku lagi (^_^)..

.. dan Amy, selaku geng dan tukang amik gambar ala selfie.. (^_^).. Tq Amy.. Tq korng semua..



12 comments:

dropmental said...

i wish i was with u guys... sob sob...

NedLi Sakurai said...

ala ona.. jgnlah sedey.. next trip kan ada.. Nanti kita pegi sesama lain kali (^_^)..

Anonymous said...

hohoho....recap spjg tip...terbaekk laaaa......
k.ona - jgn sedey ade lg kan route yg x jd tuh..... hanoi - sapa - mui ne - nha trang - moscow (touch down pastuh fly balik ke nha trang - HCM.....ok x????hahahahah....kang nnt time diskas ade lg la perkataan nha trang ade ape???mui ne ade ape??? hohohohoh

NedLi Sakurai said...

heheh.. jauhnya sampai ke moscow pastu patah balik (^^")..

btw apa citer ngan "Plan Panggilan Pulau" kita?

amoi said...

aku sempat baca awal dan akhir je..haha..sejak tak update blog ni asyik lupa nk baca blog kawan2

jom repeat!!

NedLi Sakurai said...

Ya Allah.. cepatnya ajak repeat.. x sempat menabung lagi nie (^^")hehe

Anonymous said...

muahahahah......plan panggilan pulau jadik....carik pakej je skrg nih...hahahah....
k.ila - ripit nk touch down moscow x??? hehehe....
ermmm.....next trip manekah???sila bg suggestion....nk kne gugel cpt2 nk sesuwaikan ngan masa....hohoho....
- posh -

NedLi Sakurai said...

korea! Korea!.. Nanti sy bleh buat tajuk "Ke Koreakah kita?" hahaha - ciplak wak doyok

akak marina said...

U olls...mmg best entry ni...sgt membantu...tak sabar nk tunggu cerita korea plak.....

NedLi Sakurai said...

ke korea belum plan betul2 lagi.. InsyaAllah nanti yer (^_^)

Siti Ibrahim said...

Assalamualaikum.

Nk tny sleeping bus die okay x? jalan dari dalat ke hcmc bumpy and mcm ular kena petir ke? sbb bnyk bc kt tripadvisor yg negative2 jer. sori bnyk tny.

NedLi Sakurai said...

Sleeping bus dia ok jer bagi saya, selesa.. tp tidaklah mewah. dpt lunjur kaki dan rebahkan badan dah kira ok (^_^).. tp kalau utk org yg tinggi dan berkaki panjang, Wallahu alam.. sy nie pendek (^^")..

Masa naik tue goyang2 mcm naik bas lenlain jugak.. tp x perasan plak laluannya berbelok2 ke idak.. sbb tak sampai setengah jam, sy dah terlelap.. penat sgt maybe; yelah siangnya seharian kami jenjalan sekitar Dalat.

tapi ada pramugara tau.. dpt air mineral dan wet tissue tuk segarkan muka (^^")..

oh! lagi satu.. bas yg kami naik tue bersih.. dan perlu tanggal kasut masa naik atas tue.. nanti dia bagi plastik tuk simpan kasut..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...