Khamis, Julai 11, 2013

Onde-Onde (Kuih Buah Melaka)




Actually kami masak ayam masak lemak cili api ala nogori untuk berbuka tadi.. tapi terlupa nak amik gambar lepas masak.. Masa menghidang pkl 7.00pm tadi, dah macam sibuk-sibuk.. x sempat nak snap.. so lenkalilah share resepi ayam masak lemak tue yer.. (^^,)

So hari nie.. just share resepi kuih buah melaka..


Onde-onde
  • 2 cawan tepung pulut
  • air perahan pandan secukupnya
  • 2 keping gula melaka -dipotong kecil-kecil
  • 1/2 biji kelapa parut (putih shj)
  • sedikit garam

Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel. Then ambil sebesar ibu jari dan leperkan.. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. habiskan aduanan, buatkan bulat-bulat semuanya.

Panaskan air hingga mendidih dan masukkan bebola pulut.. Biar bola-bola masak.. Kalau dah masak nanti dia akan timbul.. so senang.. just kaut dengan tapis dan angkat... Toskan kejap.. then golekkan dalam kelapa parut yang telah dicampur dgn sedikit garam.

.. Bila dah habis masak, bolehlah dihidang.. (^_^)v




Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...