Sunday, March 31, 2013

Passion Fruit Buttercake



Pokok buah markisa ebah yg kat tepi kolam ikan nie, walaupun macam dah nak mati.. tp masih banyak buah dia (^_^).. Selalunya Widaad yg suka makan.. Nie dia x nampaklah nie kot.. so aderlah lebih 4-5 biji yg dah masak nie..

Biasanya kitorng selalu tambah isi buah markisa nie dlm lemonade.. x pun dlm air sunquick.. then makan mcm tue jer pun best gak.. tapi kali nie kita try buat kek la plaks..


Kek Buah Markisa
1 cup butter -dicairkan
2 cups self raising flour -diayak
1/3 cup milk 2 eggs
1 cup caster sugar
1 tspn lemon zest
2 biji buah markisa- dikeluarkan isinya

For icing: 2 cups icing sugar + 2 biji isi buah markisa.


Preheat oven to 175°C. Pukul gula dan butter; masukkan telur satu persatu.. teruskan mix hingga kembang.. then masukkan isi buah markisa dan lemon zest. Then masukkan tepung, sikit-sikit sambil kacau dgn sudu, selang-selikan dgn susu. Mix them well.

Masukkan mixture ke dlm tin pembakar. Bake for 45-50 minutes.. atau sehingga bila dicucuk dgn lidi, kek tidak basah.. Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. Then bila nak hidangkan, tuangkan ising ke atas kek. Potong dan boleh dijadikan hidangan minum petang..


Buttercake + black coffee = yummy!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...