Sunday, February 05, 2012

Yaki-niku or Shabu-shabu?



Hari nie kami se-family nak makan yaki-niku (meat grill) dan shabu-shabu (hot pot dish).. for dinner; dan sebab bah x berapa boleh makan daging merah sgt.. so kami variety-kan daging untuk dipanggang.. tambah ikan keli; isi ayam; udang dan kupang.

untuk shabu-shabu.. erm.. memula just nak buat veggie + tauhu hot pot.. tp uda-chan lupa bawak balik dapur portable tue.. so x jadi nak buat hot pot.. dan nasib x buat; untuk grill saja dah banyak dah lauknya.


Penuh meja (^_^)

Untuk makan yaki-niku nie.. erm.. actually yg kami buat nie dah x berapa nak pure japanese style sgt.. sbb uda perap daging tue ala western.. dan tetiba sos untuk cicah mcm ada unsur dr thai plaks.. hahaha giler mix-up semuanya (^^")..

Patutnya farah buatkan sos kicap.. just guna kicap manis + air limau kasturi + lada kecil jer.. tp kebetulan uda terlebih rajin.. so dier buatkan sos merah ala johnnys nie..

Sos Merah Ala Johnnys
1 cup lada kering yg telah direndam
2 ikat akar daun ketumbar
3 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar madu/ gula melaka
garam secukup rasa

1 sudu biji bijan
sedikit hirisan daun ketumbar

Blender lada kering; akar ketumbar; minyak bijan dan madu/gula melaka. Masak dalam periuk kecil hingga mendidih. Seasonkan dgn garam secukupnya.. Semasa hidang, taburkan biji bijan dan hirisan daun ketumbar.


Oh! ('_^)..
untuk marinate; bleh cuba yg di bawah nie..

Bahan Perapan Ayam/Daging
Perahan lemon
sos tiram
sedikit madu
sedikit gram & lada hitam

Gaul semuanya sebelum masukkan daging/ayam untuk diperap.


Bahan Perapan Ikan Keli
sos tiram
1 cup lada kering
sedikit madu
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah

Blender bawang putih, bawang merah dan lada kering hingga lumat. gaulkan dgn madu dan sos tiram sebelum masukkan ikan keli untuk diperap.. Better perap lebih dr 2 jam. makin lama makin besh! (^.^)



So, kalo nak makan malam.. dr tgh hari better perapkan semua daging-daging yg nak dibakar tue awal-awal.. by the time, lepas maghrib dah bleh makan dah, ne~


Dah siap sedia untuk menjamu selera..


Ittadakimassss..


3 comments:

ahLia teeeetttttt..... said...

sedap nye....

NedLi Sakurai said...

kena diet sihat 13 hari dulu la kot.. baru bleh ajak korng makan2 camnie (^_^)v

ahLia teeeetttttt..... said...

hahahha.... satu ganjaran yg sgt best nh.

go!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...